Hrvatski Infobip, prvi regionalni „jednorog“ ulaže u afričko start-ap tržište

LIDERI Forbes Hrvatska 29. nov 2023. 16:41
featured image

29. nov 2023. 16:41

Afrička start-ap scena, ako je upoređujemo s evropskom ili američkom, još je u povojima, ali posljednjih desetak godina ima vrlo snažan rast. U sedam godina ulaganja u afričke start-apove porasla su 1700 odsto, a ovu zanimljivu poslovnu scenu za Forbes Hrvatska komentarisao je Marijan Čipčić iz Infobipa.

Prema podacima iz The African Tech Startup Funding Reporta, 2015. godine investicije je primilo 125 start-apova te su one iznosile oko 186 miliona dolara. Prošle godine više od 600 njih dobilo je investicije u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde dolara.

Najjače tržište, ako posmatramo kroz iznose investicija u start-apove jest Nigerija, gdje su one iznosile milijardu dolara, što i ne iznenađuje s obzirom an to da se radi i o najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji. Slijede Egipat s 810 miliona dolara, Kenija s 574 miliona i Južna Afrika s oko 333 miliona. 

Infobip u Africi prisutan više od decenije

Kako se radi o kontinentu s oko 1,2 milijardi stanovnika, potencijal afričkog tehnološkog tržišta prepoznao je i Infobip. Ova globalna kompanija hrvatskih korjena snažno je prisutna u Africi više od decenije.

Njihove komunikacijske usluge koriste afričke telekomi, banke i brojne druge velike tech kompanije. Kako bi se približili lokalnim developerima i start-apovima, odlučili su da organizuju i tech meetup-ove pod nazivom Infobip Connect. U posljednjih godinu organizovali su 15 takvih događanja, na kojima je učestvovalo više od 1500 lokalnih developera i start-apova.

Marijan Čipčić, Tech Community Manager u Infobipu, koji vodi projekt meetup-ova za Forbes Hrvatska kaže da su u Africi, posmatrano kroz investicije u pojedine sektore, najzastupljeniji fintech start-apovi.

“Čak je gotovo polovina investicija u protekloj godini uložena u fintech start-apove prema Funding Reportu. Tako i u našem Infobip Start-ap tribe-u – globalnom programu koji podstiče start-apove, većina zastupljenih razvija inovativna fintech rješenja poput start-apa Chari iz Maroka, ili Fingo Africa te mTek Services iz Kenije”, kaže Čipčić.

No, nije fintech jedino što zanima pokretače i ulagače u afričke start-apove. Postoji niz njih koji razvijaju rješenja iz oblasti trgovine, zdravstva, obrazovanja, energetike, a prate se i globalni trendovi pa je sve više onih koji su usmjereni na održivost i zelenu energiju.

Afrički kontinent je veliko tržište

Američki ili evropski start-apovi obično svojim rješenima ciljaju na globalno tržište, ali situacija u Africi je malo drugačija s obzirom na to da se radi o velikom kontinentu – i brojem ljudi i površinom – pa su i lokalna tržišta dovoljna za uspjeh. 

“Iako ima start-apova s jakim globalnim potencijalom i sam afrički kontinent je veliko tržište od preko milijardu ljudi, a predviđanja su da će do 2050. godine broj stanovnika dosegnuti 2,5 milijardi stanovnika. Stoga je veliki broj start-apova fokusiran na ekspanziju na afrički kontinent koji nudi veliki potencijal za skaliranje. Tu bih izdvojio zanimljivi start-ap, takođe iz našeg Start-ap Tribe-a, Zuri Health koji pruža pristupačne zdravstvene usluge pacijentima dširom subsaharske Afrike putem mobilne aplikacije, web-a i SMS-a”, kaže Čipčić.

S obzirom na geografsku udaljenost afričkih zemalja i kulturološke razlike, nameće se pitanje kolike su razlike i u poslovnoj kulturi u odnosu na Evropu. Čipčić kaže da svako tržište u vidu poslovne kulture ima svoje određene specifičnosti, pa tako i ono u afričkim zemljama. 

“Kako u kontekstu Evrope, gdje se sigurno dosta razlikuju na pr. Švedska i Grčka, tako i Afriku treba posmatrati u tom kontekstu. Na primjer, pojedine zemlje istočne i zapadne Afrike su dosta razvijenije i tehnološki naprednije od zemalja u centralnoj Africi. Tu su potom zemlje na sjeveru kontinenta poput Maroka ili na primjer Južna Afrika, koje su u poređenju s ostalim izrazito razvijene, te infrastruktura u većim gradovima u tim zemljama ne zaostaje nimalo za mnogim većim gradovima u Evropi i ostatku svijeta”, kaže.

Fotoilustracija: Forbes Hrvatska/Infobip

Lokalni fondovi imaju značajnu ulogu u finansiranju start-apa

Što se tiče ulagača u afričke start-apove, dio ih je iz inostransva, ali značajnu ulogu imaju i lokalni fondovi.

“Iako ima afričkih start-apova koji su osigurali investicije od renomiranih venture capital fondova poput Y Combinatora ili Techstarsa, veliki broj lokalnih fondova ulažu u start-apove. Lično sam na našim meetupovima u Africi upoznao investitore iz raznih zemalja poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije, SAD-a, Indije… No, upoznao sam, takođe, mnogo lokalnih predstavnika fondova koji na našim meetupovima dolaze upoznati predstavnike lokalnih start-apova. Jako nas veseli da su naši Infobip Connect Meetupovi postali mjesto susreta predstavnika fondova te lokalnih start-apova i developera”, zaključuje Čipčić.

Marko Repecki, Forbes Hrvatska