Bajden obećao da će ranije na spavanje

LIDERI Forbes 5. jul 2024. 18:58
featured image

5. jul 2024. 18:58

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je u srijedu, tokom razgovora sa guvernerima iz redova demokrata, rekao da mu je potrebno više sna i da će izbjegavati radne događaje poslije 20 sati, prema navodima više izvještaja – što je deo njegovog objašnjenja za katastrofalan nastup na debati prošle nedelje, ali nije rekao da nije sposoban da obavlja dužnosti predsednika.

Bajden je rekao guvernerima da mora više da spava i manje da radi, kako je prvi izvijestio Njujork Tajms (New York Times), citirajući neimenovane izvore koji su učestvovali na sastanku ili su bili informisani o njemu.

Predsjednik, koji je odbio pozive da se povuče iz trke, šaljivo je rekao pred oko 20 guvernera, koji su prisustvovali sastanku u Bijeloj kući, bilo virtuelno ili lično, „to je samo moj mozak“ kada ga je guverner Havaja i ljekar Džoš Grin (Josh Green) pitao o njegovom zdravlju.

Šef kampanje Bajdena, Džen O’Mali Dilon (Jen O’Malley Dillon), potvrdila je ovaj komentar u izjavi za Njujork Tajms i rekla da je „očigledno pravio šalu“.

Predsjednik je pokušao da olakša situaciju oko svog nastupa na debati, rekavši donatorima u utorak da je „skoro zaspao“ na sceni, a kriveći svoj raspored putovanja i pripisujući promukli glas tokom debate upaljenom grlu.

Tokom prvog intervjua nakon debate, emitovanog u četvrtak ujutro, Bajden se nasmijao kada ga je voditeljka radio stanice WURD iz Filadelfije, Andrea Loful-Senders, pitala da li Amerikanci treba da budu zabrinuti zbog njegovog nastupa na debati: „Ne“, rekao je predsjednik, dodajući „imao sam lošu debatu, ali 90 minuta ne briše ono što sam uradio za tri i po godine“.

Bajden je ponovo pomenuo svoj raspored putovanja tokom razgovora sa guvernerima, prema pisanju Njujork Tajmsa, navodeći svoja dva putovanja u Evropu i zaustavljanje u Kaliforniji u tri nedjelje koje su prethodile debati, prije nego što je otišao u Kemp Dejvid na šest dana priprema.

Foto: Reuters/Elizabeth Frantz

Više guvernera je tokom razgovora izrazilo zabrinutost što nije bilo opsežnije diskusije o Bajdenovom povlačenju iz trke, izvijestio je Njujork Tajms.

„Pogriješio sam. Napravio sam grešku“, rekao je Bajden voditelju radio stanice Viskonsin, Erlu Ingramu (Earl Ingram), u intervjuu emitovanom u četvrtak. „Ali naučio sam od mog oca, kada padneš, samo ponovo ustani… pobijedićemo na ovim izborima“.

Portparol Bijele kuće, Endru Bejts (Andrew Bates), rekao je za više medija u četvrtak da je Bajden posjetio doktora nekoliko dana nakon debate „da provjeri prehladu i da se dobro oporavlja“, suprotno izjavi sekretarke za štampu Bijele kuće, Karin Žan-Pjer (Karine Jean-Pierre), dan ranije da Bajden nije imao nikakav medicinski pregled od februara. Promjena kursa je uslijedila nakon što je Politiko izvijestio ranije u četvrtak da je Bajden rekao guvernerima da je posjetio doktora nakon debate.

Bajden je razgovarao sa guvernerima u srijedu usred javnih poziva nekih, uključujući guvernera Dž.B. Prikera (J.B. Pritzker) iz Ilinoisa i guvernera Kentakija, Endija Bešira (Andy Beshear), zajedno sa demokratskim liderima u Kongresu, da treba više da uvjeri stranku i javnost da je sposoban za posao.

Pozivi da Bajden odustane od trke su tokom nedjelje postajali sve glasniji, a jedan od članova Kongresa u srijedu ga je pozvao da završi svoju kampanju, ali se on izgleda čvrsto drži i navodno je rekao osoblju u srijedu da je „u ovoj trci do kraja“.

Van očiju javnosti Bajden priznaje da je praznični vikend ključni test za održivost njegove kampanje, izvijestili su Njujork Tajms i CNN u srijedu, citirajući neimenovanog saveznika koji je razgovarao sa predsjednikom i rekao da Bajden zna da će možda morati da se povuče ako se brzo ne oporavi od negativnih reakcija na debatu.

Bajden će u petak dati svoj prvi opširni televizijski intervju od debate za ABC News.

Sara Dorn, Forbes

Biden Says He’ll Avoid Working Events After 8 p.m. To Get More Sleep Following Debate Debacle