Asocijacija menadžera Crne Gore izabrala najbolje menadžere, poslodavce i preduzetnike

LIDERI Biljana Matijašević 11. mar 2024. 23:06 > 11. mar 2024. 23:07
featured image

11. mar 2024. 23:06 > 11. mar 2024. 23:07

Asocijacija menadžera Crne Gore (AMM) izabrao je naj menadžere, preduzetnike i poslodavce u Crnoj Gori za prošlu godinu u 12 kategorija.

Odluku je donio Upravni odbor Asocijacije, na predlog Predsjedništva AMM-a koje je razmotrilo 91 kandidaturu.

“Promovišući rezultate, izvrsnost, konkurentnost i filantropiju, kao i sektorsku i regionalnu zastupljenost, Asocijacija menadžera je donijela odluku da nagrada za 2023. godinu ide menadžerima i kompanijama u sektorima energetike, telekomunikacija, prerade i proizodnje hrane, hotelijerstva, ICT-a, turizma, građevinarstva, trgovine i edukacije. Takođe vođeno je računa i o podršci ženama u biznisu, tako da su među nagrađenima i biznis liderke koje se nalaze na čelu kompanija koje ostvaruju izuzetne rezultate”, saopštili su iz AMM-a.

Prema odluci upravnog odbora AMM-a, menadžer godine u velikim preduzećima je izvršni direktor kompanije One Crna Gora, Branko Mitrović, a u akcionarskim društvima predsjednik Upravnog odbora Universal Capital Bank Miloš Pavlović.

Menadžer godine u oblasti korporativnog upravljanja je osnivač i izvršni direktor ETG Grupe Mladen Bajković, a menadžerke godine u srednjim preduzećima su izvršna direktorica Auto Čačka Anđela Radoičić i izvršna direktorica Entexta Ana Radonjić.

Menadžeri godine u malim preduzećima su osnivač i izvršni direktor Talija Company, Nikola Milić i osnivačica i ovlašćena zastupnica Yellow Event Service-a Kornelia Santai Nagy.

Menadžerka godine u mikro preduzećima je izvršna direktorica Monte-Ploda Dijana Marković, a menadžer godine u preduzećima u većinskom vlasništvu države izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Ivan Asanović.

Mladi menadžer godine je izvršni direktor preduzeća Infinum Mladen Rakonjac, a preduzetnici godine osnivač Cungu & Co Ulcinj Nazif Cungu, i osnivač i ovlašćeni zastupnik kompanije Put Gross Hasan Ramović.

Naj poslodavac po mjeri djece i porodice je kompanija M:tel, institucija za obrazovanje i edukaciju Ekonomski fakultet Univerzitet Crne Gore, a nagradu za životno djelo dobio je Branko Kažanegra.

“Kandidovane kompanije i njihovi liderke i lideri u protekloj godini ostvarile su: ukupni prihod od oko 573 miliona, neto dobit od 87 miliona; ukupne investicije 99 miliona eura i upošljavaju 4.300 radnika. Bilježeći rast prihoda, dobiti, investicija i zaposlenosti, dobitnice i dobitnici nagrade su u 2023. godini ostvarili: ukupne prihode u visini od oko 278 miliona, neto dobit 63 miliona, investirali 81 milion eura i upošljavaju više od 1.500 zaposlenih”, rekli sui z AMM-a.

Pored impresivnih poslovnih rezultata biznis liderke i lideri za 2023. godinu i njihove kompanije su, kako su kazali, prepoznate i po podršci humanitarnim aktivnostima, mladima, sportu, kulturi kao i ostalim vidovima društveno-odgovornog poslovanja, što je Upravni odbor, kako kažu, i ovom prilikom posebno cijenio.