U ovim evropskim zemljama žive najbogatiji građani, Crna Gora u donjem dijelu liste

featured image

5. jun 2024. 13:58

Nejednakost u bogatstvu među evropskim zemljama je vrlo velika. Švajcarac u prosjeku ima više od deset puta veće bogatstvo od građanina Poljske ili Mađarske, prenosi Euronews.

Prema izvještaju o svetskom bogatstvu, najbogatije evropske zemlje su Švajcarska i Luksemburg, dok je Crna Gora u donjem dijelu liste, ali ipak ispred nekih članica EU (Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Poljske, Rumunije, Litvanije, Estonije…).

U Švajcarskoj građanin u prosjeku raspolaže sa 650.000 eura, a u Luksemburgu sa 556.000 eura. To je osam puta više u odnosu na građane Crne Gore koji u prosjeku raspolažu sa imovinom od 77.778 eura.

Prosječni Slovenac, koji je negdje u sredini ljestvice, ima oko 106.000 eura imovine, dok su Hrvati na donjem dijelu liste s manje od 67.000 eura imovine.

Izvještaj o globalnom bogatstvu za 2023. godinu, koji su pripremile banke UBS i Credit Suisse, mjerio je prosječno bogatstvo po odraslom pojedincu u različitim zemljama. Bogatstvo su pritom definisali kao vrijednost finansijske i stvarne imovine (prvenstveno stanova) koje posjeduju domaćinstva, umanjena za njihove dugove. Mjerilo se i prosječno bogatstvo.

Kaskanje Istočne Evrope

Osim dvije vodeće zemlje, veliko bogatstvo imaju i nordijske zemlje, posebno Island, Danska i Norveška. U sve tri zemlje punoljetni građani u prosjeku imaju više od 350.000 eura imovine. Te sjeverne zemlje poznate su po visokom životnom standardu i jakim sistemima socijalne podrške.

Najveće ekonomije na kontinentu nalaze se u sredini ljestvice. Prema podacima, prosječni Francuz ima imovinu od 296.000 eura, Njemac 243.000, a Italijan 210.000 evra.

Region Istočne Evrope, posebno balkanske zemlje, prilično zaostaje. U Hrvatskoj građanin u prosjeku ima oko 67.000 eura imovine, stanovnik Srbije više od 32.000, a Bosanci oko 31.000 eura. Na dnu ljestvice je Turska, gdje građanin u prosjeku posjeduje tek 16.000 eura. Takvi podaci posljedica su privrednih izazova s kojima se te zemlje suočavaju, uključujući niže plate i manje razvijena finansijska tržišta, piše Euronews.