Preduzetnik iz Hrvatske ima 29 godina, a već čeka treću mega jahtu

BOGATSTVO Forbes Hrvatska 22. jan 2024. 12:54
featured image

22. jan 2024. 12:54

Korčulansko brodogradilište Radež za kompaniju 29-godišnjeg Antonija Ivaniševića gradi treću jahtu – 52 metarski Reposado. Sve tri namijenjene su čarteru, a njegova želja je da stvori prvi hrvatski brend mega jahti.

Brodogradilište Radež iz Blata na Korčuli trenutno gradi školjku za jedrilicu Reposado dugu 52 metra za kompaniju Week Three iz Krila Jesenice – mjesta poznatog po brojnim porodicama brodara koji su se nekada bavili izvlačenjem pijeska.

Uz razvoj turizma, brodari su prepoznali da se u njemu krije puno veći finansijski potencijal, pa su svoje brodove počeli da preuređuju za izlete i krstarenja. Danas Krilo ima flotu koja broji više od 180 turističkih brodova i najveća je te vrste na hrvatskom dijelu Jadrana. Jedan od najzaslužnijih za razvoj tog mjesta bio je sveštenik i političar don Frane Ivanišević koji je 1899. osnovao seosku štedionicu i jeftinim kreditima podstakao kupovinu jedrenjaka, a nekoliko godina kasnije napravio i južnu luku u mjestu.

Njegov 29-godišnji prapraunuk Antonio Ivanišević danas je vlasnik ili bivši vlasnik čak osam kompanija koje se bave turizmom i brodovima. Njegov otac nije se bavio brodovima, ali njegov djeda i ranije generacije jesu.

Rodio se u Australiji, a prije nego što je počeo preduzetnički put, nekoliko godina je s braćom radio kao član posade na turističkim brodovima. Braća su i danas uključena u biznis s jahtama, pa se može reći i da se radi o porodičnom biznisu.

Kompanije u kojima je direktor trenutno poseduju 48-metarski Clase Azul i 51-metarski Scorpios, a ovog leta trebalo bi da zaplovi i 52-metarski Reposado. Nakon što korčulansko brodogradilište završi njegovu školjku, on će se opremiti u Krilu Jesenice što je posao na kojem će zajedno s kooperantima raditi oko 200 ljudi.

Jahta Reposado – računarska animacija; Foto Tramontana Yachts

Enterijer sva tri broda potpisuje Nataša Grujić, dizajnerka koja se, između ostalog, specijalizovala i za enterijere luksuznih plovila. Za uređenje unutrašnjosti koristila je nešto nekonvencionalniju paletu boja, što uključuje nijanse poput zelene mahovine i “duboke crvene detalje”. Brod će biti opremljen brojnim prirodnim materijalima, ali i najnovijim tehničkim rješenjima poput najsavremenijih hidromasažnih mlaznica u tuš kabinama.

Svaki od tri broda prima do 12 gostiju, o kojima brine devet, odnosno 10 članova posade. Dio posade zadužen za hranu ima iskustvo iz vrhunskih stranih restorana, a dio hrane poput hljeba, maslaca, majoneza i kečapa sami proizvode u brodskoj zero-waste kuhinji.

Ivanišević je za Forbes Hrvatska rekao da je htio nešto jače i ekskluzivnije od uobičajene čarter ponude te istakao kako su pomenuti brodovi jednako dobri kao mega jahte koje nude stranci, a njihov najam je duplo jeftiniji.

Na tržištu nastupa kao Tramontana Yachts i kaže da bi volio da to ime postane prvi hrvatski brend mega jahti. Pogled na internet stranice namijenjene čarteru otkriva kako je nedjeljni najam Scorpiosa 115.000 do 135.000 dolara uvećan za dodatne troškove. Na pitanje iz kojih država su dolazili dosadašnji klijenti nabrojao je Švajcarsku, Britaniju, SAD, Kolumbiju i Peru.

Na pitanje o finansijskoj pozadini svog projekta pomenuo je ghost investitore koje je upoznao dok je radio kao Cruise Manager koji su mu pomogli s početnim kapitalom i kao mentori. Na pitanje je li uzimao i kredite, rekao je da ga u poslu prate Erste banka i Hamag.

Pogled na sudski registar otkriva kako je u kompanijama One More Week d.o.oMaybe Two d.o.oWeek Three d.o.o. i One Month d.o.o. njega kao vlasnika zamenio Clase Azul Holdings registrovan u američkom Delaveru, ali prema Registru stvarnih vlasnika on je i dalje stopostotni vlasnik tih kompanija.

Bojan Bajgorić Šantić, novinar Forbes Hrvatska