Ovi milijarderi pripremaju izgradnju idiličnog utočišta na Filipinima: Tvrde da će sve biti održivo

BOGATSTVO Forbes 8. maj 2024. 09:19
featured image

8. maj 2024. 09:19

Forbes donosi pogled u 720 miliona dolara vrijedan projekat ekoturizma milijardera Endrua Tana (Andrew Tan).

Ideja je tropski raj: tirkizno more koje zapljuskuje kristalno čistu obalu obrubljenu bujnim zelenilom. Filipinski gigant nekretnina Megavorld (Megaworld ) hvali se na Fejsbuku (Facebook) vrlinama ostrva Palavan, najvećeg od istoimenih ostrva u zapadnom dijelu Filipina. Megavorld želi da tu izgradi svoj najkompleksniji projekat, stambeni kompleks i rizort koji će biti najveći projekat nekretnina u zemlji do sada.

Na 462 hektara zemlje u San Visenteu, mirnom, relativno netaknutom dijelu sjeverne obale Palavana poznatom po biodiverzitetu, šumama, liticama i najdužoj plaži sa bijelim peskom na Filipinima, Megavorld ima 15-godišnji plan da izgradi grad. To bi, kaže, bio ekološki dodatak portfoliju kompanije. Kada bude završen, Paragua Coastown će imati dva hotela od 10 spratova, rezidencijalne stanove, vile, bolnicu, školu i velnes centre.

Megavorld je u vlasništvu Tanovog konglomerata Alliance Global Group i uložiće 720 miliona dolara u projekat – desetinu onoga što planiraju da ulože u izgradnju širom Filipina u narednih nekoliko godina. Kompanija želi da od početka učestvuje u transformaciji zemlje u vrhunsku turističku destinaciju. Ostrvo je prošle godine posjetilo oko 1,5 miliona ljudi, od čega 650.000 iz inostranstva. Ovo je skoro duplo više u odnosu na godinu ranije, pokazuju vladini podaci. „Želimo da predstavimo najbolje koncepte održivog turizma i zelenog načina života“, kaže Kevin Tan, najstariji sin Endrua Tana i izvršni potpredsjednik i glavni strateški direktor Megavorlda.

San Visente se smatra sljedećom stanicom u komercijalnoj eksploziji ostrva, polako sustižući druge centre na Palavanu gdje turizam cvjeta. Među njima je Puerto Princesa, glavni grad ostrva, kao i El Nido, opština koju čini nekoliko malih ostrva na sjeveru Palavana koja je posljednjih godina postala igralište i za džetsetove i za avanturiste. Ajala Lend (Ayala Land), koji kontroliše milijarder Haime Zobel de Ajala (Jaime Zobel de Ayala) i njegova porodica, već je postao najveći diveloper u El Nidu.

Prošle godine, Megavorld je počeo izgradnju hotela Savoy Palavan, sa 306 soba, i obližnje kule Oceanfront Premier Residences sa 189 apartmana. Očekuje se da će obje zgrade biti završene 2028. godine. Izgradnja hotela Paragua Sands, koji će biti otvoren 2029. godine i ima 313 soba, još nije počela.

Većina soba imaće pogled na more, a pješačke staze planinskog lanca Pagdanan su takođe veoma blizu.

Foto: Jonathan Burgos za Forbes Asia

„Naša vizija za Paragua Coastown ide dalje od održivog turizma. Želimo biti odredište za sve one koji žele živjeti na ostrvu, okruženi raskošnom i održivom prirodom,” kaže Tan dodajući da će zbog toga Megavorld u dizajne uključiti izvore solarne i drugih obnovljivih energija. U blizini će se nalaziti fabrika za proizvodnju energije iz otpada koja će grad snabdijevati električnom energijom.

Foto: Jonathan Burgos za Forbes Asia

Oko 40 odsto gradske površine rezervisano je za otvorene (doduše uređene) prostore, ali će zaštićena šuma mangrova ostati netaknuta. Megavorld takođe planira da zasadi hiljade stabala na 100 hektara zemlje opustošene komercijalnom sječom.

Ana Margarita Lustre-Malijan, potpredsjednica lokalne hotelske i građevinske kompanije Arlustre Group, vjeruje da će ovakvi projekti donijeti mnogo koristi Palavanu: Poslovi i prihodi će stići na ostrvo na kome oko 15 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva. Projekat bi takođe mogao biti prekretnica za pristupačnost u ovoj oblasti. U San Visenteu postoji aerodrom, ali dvije glavne filipinske avio-kompanije, Philippine Airlines i Cebu Pacific, ne lete tamo. Do San Visentea se stiže 90-minutnim letom od Manile ili Cebua do Puerto Princese, nakon čega slijedi četiri sata vožnje preko neravnih puteva i divljeg terena. Generalni direktor Cebu Pacifica Majkl Zuks (Michael Szucs) kaže za Forbes Asia da će aviokompanija razmotriti uvođenje rute do San Visentea nakon izgradnje hotela Megavorld.

Foto: Jonathan Burgos za Forbes Asia

Pored lokalnih programera, Palavan je takođe postao destinacija za međunarodne ugostiteljske brendove. „Palavan je atraktivna destinacija koja kombinuje kulturno bogatstvo i prirodu“, naveo je u mejlu Rej Menon (Ray Menon), predsjednik Meriota (Marriott) za azijsko-pacifičku regiju (osim Kine). Kompanija će ove godine dodati preko 70 soba svom novootvorenom hotelu Four Points by Sheraton na plaži Sabang. Na ostrvu su prisutni i američki hotelski lanci Best Western i Vindem Hotels Majkrotel (Wyndham Hotels’ Microtel).

Megavorld je takođe počeo da reklamira stanove u paragvajskom primorju, a od prodaje očekuju da će zaraditi oko 2,3 milijarde pezosa. U decembru su najavili da će uložiti još 7 milijardi pezosa u razvoj kompleksa u Puerto Princesi. Projekat, nazvan Bejtaun Palavan (Baytown Palawan), neće biti završen još pet godina. „Palavan je oduvijek bio žarište za lokalne i međunarodne turiste“, kaže Tan.

Međutim, Palavan nije jedini turistički projekat porodice Tan. Oni grade odmarališta, maloprodajne prostore i kongresne sale širom arhipelaga. Megavorld-ov ugostiteljski posao činio je preko 5 odsto prihoda kompanije u 2023. godini, a kompanija očekuje da će taj procenat porasti na najmanje 10 odsto do 2028. godine.

Endru Tan je pokrenuo Megavorld kasnih 80-ih i tako postao pionir koncepta grada u gradu na Filipinima. Sada imaju 24 takva grada u zemlji, što je samo jedan dio njegovog ogromnog poslovnog carstva koje uključuje Elajens Global (Alliance Global), kontrolni paket akcija u Emperadoru, kao i udio u filipinskoj franšizi Mekdonaldsa (McDonald’s). Godine 2023. Tan je bio 11. od 50 najbogatijih ljudi na Filipinima; njegovo bogatstvo se procjenjuje na 2,4 milijarde dolara.

„Širenje gradova širom Filipina održaće naš rast kao kompanije i omogućiti nam da diverzifikujemo našu ponudu u industriji nekretnina“, kaže sin Kevin. „Kroz ove projekte možemo napraviti veliki uticaj u nekoliko privrednih sektora.

Jonathan Burgos, Forbes
Meet The Billionaire Betting Big On An Idyllic Island Retreat In The Philippines
(Prevela: Nataša Belančić)