Najbogatiji Slovenac ekskluzivno za Forbes Slovenija: Fabrika u Srbiji je bila u izuzetno lošem stanju

featured image

15. jan 2024. 16:39

Igor Lah, vlasnik Steklarne Hrastnik, koja je kupila Srpsku fabriku stakla u Paraćinu, vlasnik je i nekretnina i umjetničkih djela, a prošle godine je postao najbogatiji Slovenac.

„Prema našoj procjeni, imovina porodice Lah se za četiri godine učetvorostručila“, objavio je Finance Manager kada je prošle godine objavljena rang lista, gdje je imovina Igora Laha i njegove porodice procijenjena na 385 miliona eura, što je 119 miliona više nego godinu ranije.

Ovo povećanje rezultat je povećane vrijednosti imovine Steklarne Hrastnik i Laha, koja se nalazi u njegovom fondu nekretnina Ceeref, kojim dominiraju velike zgrade u Ljubljani, smatraju analitičari Menadžera.

Za Forbes Slovenija govori ekskluzivno, prvi put poslije 15 godina, kako bi objasnio kontroverze u njegovom poslovanju o kojima mediji izvještavaju.

On ima i akcije u državnim kompanijama za distribuciju električne energije, što izaziva snažne turbulencije između države i njega.

Forbes Slovenija navodi da je tokom procesa privatizacije postao vlasnik mnogih preduzeća i povećao uticaj hodajući po ivici zakona o preuzimanju.

„Beskompromisno je spajao i izdvajao kompanije, ostavljajući male akcionare na cjedilu sa malim isplatama. Činjenica je da je iza sebe ostavio mnogo gnijevnih ljudi“, navodi Forbes Slovenija u najavi intervjua.

Foto: Denis Sadiković/N1

Posljednji intervju Lah je dao 2009. godine, kada je bio zainteresovan za kupovinu Merkatora. Bio je to posao koji je propao. Međutim, on je 2011. osuđen zbog posla sa akcijama Merkatora. Sud ga je osudio na uslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci sa dvije godine provere i novčanu kaznu od 15.000 eura.

U toku je i drugi postupak protiv njega zbog navodne štete u Liku iz Vrhnika.

Lah je posljednjih decenija svoju imovinu preselio u poreske rajeve: vlasnik Steklarne Hrastnik i fonda za nekretnine Ceeref su njegove švajcarske kompanije, a vlasnik udjela u elektrodistribucijama je kiparska firma Kalantia.

S obzirom na to da je krajem prošle godine objavljena vijest da je Steklarna Hrastnik poslala na „čekanje“ 200 radnika zbog smanjene proizvodnje odnosno oko 30 odsto svih zaposlenih, Forbes Slovenija pitao je Laha kako planira da ostvari zacrtane prihode od oko 90 miliona eura.

„Na osnovu prošlih ciklusa u industriji stakla, sa velikom vjerovatnoćom možemo reći da će se trend preokrenuti u roku od nekoliko mjeseci. Stoga očekujemo da će manjak porudžbina trajati još tri do šest mjeseci. Čim vidimo da se tržište podiglo, pokrenućemo peć i pozvati radnike nazad“, kaže Lah.

Na pitanje o uticaju cijene energije na ovu energetski intenzivnu proizvodnju, najbogatiji Slovenac odgovorio je da su u kompaniji usvojili strategiju da energente kupuju za dvije-tri godine unaprijed što im je omogućilo da prođu kroz energetsku krizu sa nižim cijenama.

U oktobru prošle godine preuzeli ste Srpsku fabriku stakla (SFS) u Paraćinu. Sa stanovišta cijene energenata, ova lokacija je vjerovatno povoljnija?

Prema podacima kojima raspolažem, ove godine u Sloveniji imamo čak nešto niže troškove energije nego u Srbiji, upravo zbog prethodno navedenih nabavki unaprijed.

Međutim, u Srbiji su troškovi rada znatno niži?

Naravno.

S obzirom na ovo, da li razmišljate o preseljenju proizvodnje iz Hrastnika u Paraćin?

Ne. Čak je bilo suprotno. Fabrika stakla koju smo kupili bila je u izuzetno lošem stanju. Nadali smo se da će obje peći izdržati dobru godinu, koliko je bilo potrebno za izgradnju nove peći. Nažalost, u roku od nekoliko mjeseci, veća peć se srušila, srećom nijedan radnik nije povrijeđen. Zbog toga nismo imali dovoljnu proizvodnju stakla u Srbiji, pa smo dio proizvodili u Sloveniji i slali u Srbiju.

Treba istaći da su to dva potpuno odvojena tržišna segmenta, ne samo geografski, već i po proizvodima koje ćemo nastaviti da razvijamo na obje lokacije. Tako ostajemo u Hrastniku i nastavljamo da razvijamo premijum segment ambalažnog stakla.

Najavili ste investiciju od 100 miliona eura u Paraćinu. Kakvi su planovi tamo?

Trenutno gradimo novu peć u Srbiji, što je investicija od oko 50 miliona eura. Planiramo sljedećih 100 miliona investicija u novu peć 2026. godine, a godinu-dvije kasnije ulaganje u proizvodnju ravnog stakla. Paralelno radimo na projektu vjetro i solarnih elektrana i proizvodnji vodonika. Naš cilj je da na ovoj lokaciji budemo energetski što samodovoljniji i da napravimo energetsko zeleno staklo za kupce iz prehrambene industrije u krugu od 500 kilometara.

Foto: Denis Sadiković/N1

O svom učešću u privatizaciji Lah kaže da su upravljali akcijama u preduzećima koja su nastala u socijalizmu i tako su vođena, zbog čega nisu imala odgovarajuću strukturu.

„Nikada nisam vidio svoju ulogu u upravljanju sa 150 kompanija u kojima smo imali udjela. Naš zadatak je bio da restrukturiramo preduzeće i pronađemo odgovarajućeg vlasnika koji će dalje razvijati kompaniju. Nijedno preduzeće koje sam stekao privatizacijom nije otišlo u stečaj za vrijeme dok smo njima aktivno upravljali“, kaže Lah.

Prije desetak godina podijelio je svoju imovinu između supruge i tri sina.

„Tada smo potpisali porodični ustav, koji reguliše finansijske odnose među nama. Izuzetno je važno da sami roditelji obezbijede da se imovina na ispravan način prenese na sljedeću generaciju. Vjerujem da ne treba opterećivati narednu generaciju neriješenim pitanjima, jer to može izazvati nepotrebne porodične sukobe“, ističe Lah.

Sada je zaokupljen izgradnjom muzeja na Bledu, a vlasništvo prenosi na fondaciju u Švajcarskoj, kao i umjetničku kolekciju u kojoj je više od 800 djela.

O ovim detaljima, kao i o sporu koji ima sa slovenačkom državom možete da čitate u kompletnom intervjuu na sajtu Forbes Slovenija.

Bojana Humar, urednica Forbes Slovenija

Andreja Lončar, novinarka Forbes Slovenija