Mesijevi dresovi na aukciji prodati za 7,8 miliona dolara

BOGATSTVO Forbes 16. dec 2023. 17:49
featured image

16. dec 2023. 17:49

Set od šest majica koje je nosio Lionel Messi predvodeći Argentinu do titule svjetskog fudbalskog prvaka prošle godine prodat je na aukciji u četvrtak za 7,8 miliona dolara.

To je najveća prodajna cijena za bilo koji Mesijev predmet, kaže Sotheby’s, ali nije najvrjedniji dres ikada stavljen na aukciju.

Taj rekord drži dres koji je nosio Majkl Džordan (Michael Jordan) tokom NBA finala 1998. godine, koji je prošle godine prodat za vrtoglavih 10,1 milion dolara. Drugi najvrijedniji dres ikada prodat na aukciji pripadao je legendarnom Diegu Maradoni koji ga je nosio kada je “Božjom rukom” dao gol tokom Svjetskog prvenstva 1986. godine. On je u maju 2022. prodat za 9.28 miliona dolara.

Set plavo-bijelih prugastih majica uključuje i onu koju je Leo Messi nosio tokom finala Svjetskog prvenstva, kao i pet u kojima je zaigrao u prvoj polovini prošlogodišnjeg takmičenja.

Prethodno najvrijedniji Messijev predmet prodat na aukciji bio je dres koji je fudbaler nosio tokom utakmice između Barselone i Real Madrida 2017. godine, prenosi ESPN.

Foto: Reuters/Mike Segar

Osim sportskih sličica, malo je predmeta koje na aukcijama dostignu cijenu od preko 5 miliona dolara. Dres koji je nosio američki igrač bejzbola Bejb Rut (Babe Ruth) između 1928. i 1930. u junu 2019. je prodat za 5,64 miliona dolara. Iste godine, za 8,8 miliona dolara prodat je manifest s Olimpijskih igara 1982, a ranije ove godine dres Lebrona Džejmsa (LeBron James) prodat je za 3,6 miliona dolara, dok je dres pokojnog Kobija Brajanta (Kobe Bryant) koji je košarkaš nosio u sezoni kada je proglašen MVP-jem lige na aukciji postigao cijenu od 5,8 miliona dolara.

Tridesetšestogodišnji Messi postigao je dva gola u finalu između Argentine i Francuske na prvenstvu u Kataru prošle godine. Tokom svoje 20-godišnje karijere, Messi je igrao za Barselonu i Pari Sen Žermen (Paris Saint-Germain), prije nego je potpisao za američki Inter Majami (Inter Miami). Osvojio je rekordnih osam Zlatnih lopti. On je drugi najplaćeniji sportista u svijetu, a njegovo bogatstvo prema posljednjim Forbesovim procjenama iznosi 130 miliona dolara. Messi ima doživotni ugovor s Adidasom i vlastitu liniju odjeće, a najplaćeniji je igrač američke fudbalske lige, s godišnjom platom od 20,4 miliona dolara.

Ty Roush, Forbes
Link: Lionel Messi’s World Cup Jerseys Sell For $7.8 Million At Auction – Falling Short Of Two Most Valuable Jerseys Of All Time
(Prevela: Nataša Belančić)