Koliko su zapravo velikodušni najbogatiji Amerikanci?

BOGATSTVO Forbes 15. nov 2023. 11:07 > 15. nov 2023. 11:09
featured image

15. nov 2023. 11:07 > 15. nov 2023. 11:09

Najbogatiji Amerikanci ujedno su i najveći filantropi u SAD. Doniraju milijarde za pronalazak ljekova za bolesti, fondacijama za fakultete i inicijativama za spas planete. Međutim, koliko su superbogataši zaista velikodušni?

Ne previše, pokazuje istraživanje Forbes-a. Kolektivno su bogataši s Forbes liste 400 najbogatijih za 2023. donirali više od 250 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe – odnosno manje od 6% ukupnog bogatstva.

Naravno, neki su mnogo velikodušniji od drugih.

Kako bi analizirao koliko je darežljiv svaki član s popisa Forbes-ovih 400, Forbes je analizirao njihove donacije u dobrotvorne svrhe i svakome od njih dodijelio ocjenu od 1 do 5. U slučajevima kada nisu uspjeli da pronađu informacije o donacijama, a osoba nije željela da podijeli detalje, Forbes-ovi novinari pored njihovog imena stavili su oznaku N/A.

Kako bi dobili ocjene, novinari su dodali vrijednost procijenjenih donacija tokom čitavog života milijardera njihovom ukupnom imetku navedenom na popisu Forbes-ovih 400, a potom podijelili ukupan iznos donacija tim zbrojem. Svaki rezultat odgovara rasponu donacija u procentu njihove ukupne imovine. Pri izračunavanju su koristili isključivo direktno donirana sredstva, a ne novac koji leži u privatnim fondacijama milijardera ili donacije date zbog poreskih olakšica koje možda ne stižu do onih kojima su sredstva zaista potrebna. Forbes je svakog člana na popisu kontaktirao za povratne informacije. Mnogi od njih imaju fondacije s javno dostupnim podacima, iako oni često kasne godinu ili dvije. Neki članovi podijelili su konkretne detalje o dodatnim donacijama i njihovim primaocima, dok su drugi odbili da komentarišu.

Dvije trećine milijardera na popisu dobili su ocjenu 1 ili 2, što znači da su u dobrotvorne svrhe donirali manje od pet odsto svog bogatstva. To je u skladu i s prethodnim godinama, iako je ovo prvi put od 2020. kada je Forbes prvi put počeo da prati donacije milijardera, da je broj članova popisa s ocjenom 2 bio veći od onih koji su dobili jedinicu doniravši manje od 1% svog bogatstva.

Ipak, tek jedanaestoro od četiri stotine najbogatijih Amerikanaca doniralo je više od 20% svoje imovine i tako zaslužili rijetke petice. Oni su: Džon Arnold (John Arnold), Voren Bafet (Warren Buffet), Bil Gejts (Bill Gates), Melinda Frenč Gejts (Melinda French Gates), Ejmos Hošteter (Amos Hostetter Jr.), Pjer Omidjar (Pierre Omidyar), Mekenzi Skot (MacKenzie Scott), Lin Šusterman (Lynn Schusterman), Džef Skol (Jeff Skoll) i Džordž Soroš (George Soros).

Četvrtu godinu zaredom, najveći donator je investitor Džordž Soroš. U posljednje četiri decenije Soroš je donirao više od 19 milijardi dolara, iznos gotovo tri puta veći od njegovog trenutnog ukupnog bogatstva. Donirao je uglavnom kroz svoju fondaciju Otvoreno društvo (Open Society), koja se fokusira na promovisanje demokratskih principa poput slobode govora, ljudskih prava i klimatske pravde. Ovog ljeta, 93-godišnji Soroš predao je štafetu svom sinu Aleksu koji je najavio da će organizacija “značajno” smanjiti broj zaposlenih i prebaciti fokus sa zapadne Evrope na SAD i Ukrajinu.

Sedamdeset članova liste potpisali su takozvani Giving Pledge, odnosno obećanje da će za svog života u dobrotvorne svrhe donirati više od polovine bogatstva. Soroš zakletvu nije potpisao, ali jedini je na popisu koji je dosad dostigao taj nivo, pokazuju procjene Forbes-a.

Ipak, Mekenzi Skot – bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa (Jeff Bezos) – približava se cilju. Ubrzano je donirala gotovo 15 milijardi dolara od 2019. kada se razvela od Bezosa (inače drugog na listi). Uglavnom se radi o relativno malenim donacijama (manjim od 10 miliona dolara) lokalnim dobrotvornim udruženjima. U decembru je pokrenula stranicu YieldGiving.com s bazom podataka koja detaljno prikazuje proces doniranja 10,6 milijardi od ukupnih 14,4 milijardi dolara koliko je dosad donirala. U martu je pokrenula otvoreni poziv na prijave za dijeljenje bespovratnih sredstava za 250 organizacija, od kojih će svaka sljedeće godine dobiti milion dolara.

Kada je riječ o apsolutnim iznosima, najvelikodušniji Amerikanac je Voren Bafet. Procjenjuje se da je on tokom svog života donirao 55 milijardi dolara, uglavnom Fondaciji Bila i Melinde Gejts, kao i u četiri dobrotvorna udruženja koja su osnovala Bafetova djeca i njegova pokojna supruga.

Fibi Liu, novinarka Forbes-a