Ko vlada svijetom? Tejlor Svift i Bijonse zajedno vrijede dvije milijarde dolara

BOGATSTVO Forbes 10. jun 2024. 09:52
featured image

10. jun 2024. 09:52

Uspješne samostalne žene (self-made) Bijonse (Beyoncé) i Tejlor Svift (Taylor Swift) nastavljaju da obaraju svoje rekorde i pišu „Priručnik“ za uspjeh.

„Svijetla, kamera i osmjeh,“ pjeva Tejlor Svift u jednoj od pjesama sa svog novog dvostrukog albuma, „The Tortured Poet’s Department“. Ona zaista ima mnogo razloga za osmjeh, kao i njena koleginica, pop zvijezda Bijonse. Protekla godina je bila fenomenalna za obje superzvijezde, sa izuzetno popularnim turnejama, veoma uspješnim filmovima zasnovanim na tim turnejama i novim albumima. Ti faktori su povećali njihovu neto vrijednost i podigle ih na nedavno objavljenoj Forbes listi Najbogatijih žena Amerike koje su same izgradile svoj uspjeh.

One su razvile dugogodišnje prijateljstvo, podržavajući jedna drugu. U 2021. godini, Bijonse je poslala Svift buket cvijeća kako bi proslavila njenu pobjedu za Album godine na 63. godišnjim Gremi (Grammy) nagradama. Nedavno, obje su prisustvovale premijerama filmova o njihovim rekordnim turnejama.

Svift sada vrijedi oko 1,3 milijarde dolara – što je rast sa 1,1 milijarde dolara u oktobru i 740 miliona dolara na listi uspješnih samostalnih žena 2023. godine. Rast prošle jeseni je rezultat prve etape njene „The Eras“ turneje, koja je dodala oko 300 miliona dolara njenom bogatstvu. Skok od 200 miliona dolara od oktobra je došao zahvaljujući povećanoj vrijednosti njenog kataloga – sada procijenjenog na oko 600 miliona dolara – plus tantijemama zarađenim od svih reprodukcija njenih pjesama, kao i procijenjenih 55 miliona dolara od zarade filmske verzije „The Eras“ turneje, koja je objavljena sredinom oktobra. Svift sada zauzima 24. mjesto na listi uspješnih samostalnih žena, napredujući sa 34. mjesta prije godinu.

Foto: Reuters/Mario Anzuoni

Pjevačica nastavlja da oduševljava publiku sa potpuno novim kostimima i koreografijom na svojoj „The Eras“ turneji dok se kreće kroz Evropu, sa novom muzikom sa dvostrukog albuma „The Tortured Poets Department“, koji je izdat u aprilu. Album sa 31 pjesmom je oborio više rekorda, uključujući one koje je ranije postavila: dostigao je milijardu strimova u roku od pet dana od objavljivanja i zauzeo prvih 14 mjesta na Billboard Hot 100 listi – što je dovelo do postavljanja slavljeničkog bilborda na Tajms Skveru.

Bijonse je, u međuvremenu, završila svoju petomjesečnu, „Renaissance World“ turneju u 17 država započetu sa procijenjenih 100 miliona dolara zarade. U decembru je objavila film „Renaissance: A Film by Beyoncé“, koji dokumentuje stvaranje i izvođenje „Renaissance World“ turneje; film je zaradio skoro 44 miliona dolara na blagajnama.

Zatim je u martu objavila svoj prvi kantri album, „Cowboy Carter“, koji je inkorporirao i semplovao muzičke velikane iz prošlosti i sadašnjosti, uključujući Čaka Berija (Chuck Berry), Stivija Vondera (Stevie Wonder), Doli Parton (Dolly Parton) i Vilija Nelsona (Willie Nelson). „Cowboy Carter“ je imao više od 300 miliona strimova u prvoj punoj nedjelji od objavljivanja i oborio Spotifajev (Spotify) rekord (koji je Svift potom oborila narednog mjeseca). Zajedno, ovi uspjesi su povećali njeno bogatstvo za 220 miliona dolara od prošle godine, na procijenjenih 760 miliona dolara, i pomjerili je za tri mjesta više na listi uspješnih samostalnih žena, na 45. mjesto.

Foto: Reuters/Mario Anzuoni

Kvin Bi (Queen B) ima još toga u planu. U februaru je lansirala svoju luksuznu liniju za njegu kose, Cécred; još je rano da bi se vidjela razlika u njenom bogatstvu, ali ćemo to ponovo razmotriti naredne godine. Takođe, dijeliće veliko platno sa ćerkom Blu Ajvi (Blue Ivy) u filmu Mufasa: The Lion King, koji treba da izađe u bioskope krajem decembra.

Osnovni podaci

BijonseTejlor
Neto bogatstvo: 760 miliona dolaraNeto bogatstvo: 1,3 milijardi dolara
Godine: 42Godine: 34
Mjesto na listi uspješnih samostalnih žena: 45Mjesto na listi uspješnih samostalnih žena: 24

Bračni status

Bijonse je udata za Džej Zija (Jay-Z) od 2008. Par ima troje dece: Blu Ajvi, Rumi i Sira.

Tejlor je u vezi sa igračem američkog fudbala Trevisom Kelsijem (Travis Kelce) iz Kanzas Siti Čifsa (Kansas City Chiefs) od jeseni 2023.

Striming i društvene mreže

Svijet ostaje zaljubljen u obje žene u ambijentu u kojem neke poznate ličnosti gube svoju digitalnu vrijednost. Svift je zabilježila povećanje broja pratilaca na Instagramu za 9%, dok je „Bejhajv (Beyhive)“ porasla na ovoj platformi 3%. To je bilo dovoljno da Bijonse zadrži prednost. Takođe je skoro udvostručila broj mjesečnih slušalaca na Spotifaju, dok je Svift preuzela titulu najstrimovanijeg izvođača na platformi.

Pozicija na Spotifaju

Bijonse30. mjesto
Tejlor1. mjesto

Najstrimovanije pjesme na Spotifaju

Najslušanije pjesme na Jutjubu

Albumi

Za obje umjetnice, stvaranje hitova je možda jedan od najznačajnijih načina na koji izjavljuju „Bila sam ovdje“. Broj albuma Svift je značajno porastao ove godine sa izdanjem „The Tortured Poet’s Department“ i prošlogodišnjim reizdanjima „Speak Now (Taylor’s Version)“ i „1989 (Taylor’s Version)“. Bijonse je svojim obožavaocima predstavila album pun dubine i istorije u „Cowboy Carter“, ostavljajući ih u iščekivanju šta će donijeti treći čin.

Bijonse8 albuma
Tejlor15 albuma

EGOT (Emmy, Grammy, Oscar and Tony) status

Svift je dodala dvije Gremi nagrade i novi rekord svojoj kolekciji ove godine. Ona je jedina umjetnica u istoriji Gremi nagrada koja je osvojila nagradu za Album godine četiri puta. Ali Bi nastavlja svoju vladavinu kao Kraljica Gremi nagrada, zadržavajući krunu kao najnagrađivanija umjetnica u istoriji Gremi nagrada, sa 32 osvojene nagrade. Spekulacije i glasine su se proširile otkako je Svift podnijela prijavu američkom Zavodu za patente i žigove 11. maja za „Female Rage: The Musical“ nakon što je skovala taj izraz da opiše nove dodatke set-listi „The Eras“ turneje. Još nema riječi o tome šta Svift planira sa tim zaštitnim znakom. Nijedna zvijezda još nije osvojila željeni EGOT (Emi, Gremi, Oskar i Toni) status, ali samo im dajte vremena.

Justin Conklin, Forbes

Who Runs The World? Taylor Swift And Beyoncé Are Now Worth $2 Billion Combined