Kad ni 10 kuća nije dovoljno: Koji američki milijarderi imaju najviše nekretnina

BOGATSTVO Forbes 4. jan 2024. 18:43
featured image

4. jan 2024. 18:43

Prvi čovjek Amazona, Džef Bezos (Jeff Bezos), kupio je svoju devetu kuću ovog ljeta – na ostrvu Indian Krik, luksuznom mjestu ponekad nazivanom „bunkerom za milijardere“ Majamija, s obzirom na broj milijardera koji tamo imaju domove; njegovi susjedi sada su finansijer Karl Ikan (Carl Icahn), auto diler Norman Bremen (Norman Braman), i Džared (Jared) i Ivanka Tramp (Trump).

Bezosova vila sa tri spavaće sobe prostire se na 850 kvadratnih metara i navodno ga je koštala 68 miliona dolara. Ova kupovina zaokružuje portfelj kuća koje posjeduje na mjestima od Vašingtona, preko Menhetna do Mauija, havajskog ostrva pogođenog požarima kojem je nedavno donirao 100 miliona dolara zajedno sa svojom vjerenicom Loren Sančez (Lauren Sanchez).

Bezos je najnoviji milijarder visokog profila koji je kupio nekretnine u Majamiju, ali menadžer hedž fondova Ken Griffin drži rekord za najviše plaćenu nekretninu u tom gradu, potrošivši 107 miliona dolara na imanje uz obalu od 1,6 hektara u zalivu Biskejn Bej u septembru 2022. Već je imao nekoliko nekretnina u susjedstvu, plus kuće u Londonu, najskuplji penthaus u Njujorku i nekretnine vrijedne 450 miliona dolara u Palm biču. Ukupno gledano, Griffin, koji se preselio iz Čikaga na Floridu 2022. godine, potrošio je gotovo dvije milijarde dolara na 13 domova.

Bezos i Griffin dio su elite ultra bogatih Amerikanaca koji su kupili nekretnine širom zemlje i svijeta, gradeći prostrane kolekcije koje dosežu dvocifreni broj. Ali nijedan od njih nema pravo da se hvali titulom milijardera s najviše domova. Taj naslov čini se da pripada suosnivaču Orakla, Leriju Elisonu (Larry Ellison), koji posjeduje više od 20 kuća, uključujući tri u Njuportu, Rod Ajlend; četiri u Vudsajdu, Kalifornija; i šest u Malibuu (gdje takođe ima restoran i spa). To čak ne uključuje 300 miliona dolara koje je potrošio da kupi jedno od glavnih ostrva Havaja.

Forbes je pronašao najmanje pet milijardera sa 10 ili više kuća i mnoge druge koji imaju barem upola toliko. Zašto bi neko želio toliko rezidencija?

„Nekretnine su divan pokazatelj statusa“, kaže Randžit Guptara (Ranjit Guptara), potpredsjednik u sektoru upravljanja bogatstvom u UBS-u. Džon Enis (John Enis), izvršni direktor londonske agencije za nekretnine Čestertons (Chestertons) dodaje: „Oni su u svijetu ‘želja’ umjesto ‘potrebe’. Mogu da plate šta god žele“.

Broker iz Malibua Šon Šulc (Sean Shulz) naziva ove milijardere „kupcima predatorima sa vrha“, aludirajući na njihovu sposobnost da kupe šta god žele bez ograničenja. Razlika nakon pandemije je vrsta nekretnina koje ovi kupci traže. Planine, rijeke, šume, jezera, plaže, pogledi na okean: to su sada ključni sadržaji za milijardere koji kupuju kuće po rekordnim cijenama na mjestima poput Malibua, Havaja, Telurajda, Aspena, Santa Barbare, Hemptona i jezera Taho.

Milijarderi takođe skupljaju kuće za svoje porodice i pratioce, uključujući pilote, kuvare, lične trenere i dadilje. I kupuju susjedne nekretnine kako bi svoju imovinu učinili privatnijom i sigurnijom, kao i kako bi sebi obezbijedili prostor za razne igračke, od foil bordova do terenskih vozila.

U julu je milijarder i vlasnik hipotekarne kompanije i Finiksa Sansa (Phoenix Sans), Met Išbia (Matt Ishbia), najavio planove da sruši svoju trenutnu kuću u predgrađu Detroita, Blumfild Hilsu, i četiri susjedne kuće koje je kupio, kako bi izgradio kompleks za zabavu. Iako je odustao od prvobitnih planova za stazu za karting, Išbia će imati park za tramboline, čarobnu šumu, penjačke zidove, bacačke kaveze i lijenu reku. Njegov brat, milijarder i investitor Džastin Išbia (Justin Ishbia), radi nešto slično u predgrađu Čikaga, Vinetka, transformišući četiri susjedne kuće u megavilu na jezeru Mičigen.

Milijarder Džef Grin (Jeff Green), vlasnik sedam kuća (uključujući dvije za svoje sestre), to objašnjava ovako: „Oni sa ograničenim sredstvima možda kupe novu haljinu ili novi automobil, ali bogati mogu sebi da priušte kupovinu nekretnina“. Plus, Grin kaže za Forbes, to je generalno „dobra investicija i nešto što ljudi zaista mogu koristiti i uživati“.

S obzirom na tendenciju kupovine i spajanja više nekretnina, kao i na činjenicu da mnogi bogati vlasnici koriste društva sa ograničenom odgovornošću i trastove preko kojih kupuju tu imovinu, teže je pratiti koliko kuća milijarderi zaista posjeduju. Forbes je otkrio šest različitih vrsta D.O.O. koji pripadaju Opri Vinfri (Oprah Winfrey), a preko kojih posjeduje oko 800 hektara imovine i nepoznat broj kuća na Havajima.

Džef Bezos je kupio četiri stana u jednoj zgradi na Menhetnu i pet u drugoj; brojali smo ih kao dvije kuće nakon što smo saznali da su neki stanovi spojeni. U međuvremenu, Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) ima kompleks od pet objekata u Palo Altou; 30 parcela zemlje na Havajima – uključujući dio bivše plantaže šećera – koja je pretvorena u imanje od 600 hektara; i dvije kuće jednu do druge na jezeru Taho. Zavisno o tome kako se broje, Zakerberg ima od tri do devet rezidencija.

Ali šta znači broj kada ste konačno napravili svoju potpuno novu kuću iz snova za milijardere?

Evo nekih od najistaknutijih tajkuna iz SAD-a sa najviše domova:

Leri Elison (Larry Ellison)

Broj kuća: 24

Trenutno bogatstvo: 135,3 milijardi dolara

Foto: Shutterstock

Suosnivač i predsjednik Orakla potrošio je 173 miliona dolara na kuću u Palm Biču prošlog ljeta, privremeno postavivši rekord za najskuplju ikada prodatu kuću na Floridi. Ukupno, Elison ima 24 kuće vrijedne više od milijarde dolara, uključujući šest nekretnina na plaži Karbon u Malibuu, Kalifornija, području poznatom kao „plaža milijardera“. Zatim, tu je havajsko ostrvo Lanai. Kao najbogatija osoba u toj državi, Elison je kupio 98 odsto ostrva površine 36.500 hektara od bivšeg predsjednika Dola, Dejvida Murdoka (David Murdoch), 2012. godine – kontroverzna kupovina koja ga je odmah učinila gazdom i poslodavcem gotovo svih 3.000 stanovnika ostrva. Elison je od pandemije učinio Lanai svojim zvaničnim domom.

Ken Griffin

Broj kuća: 13

Trenutno bogatstvo: 37,9 milijarde dolara

Hedž fond milijarder, koji je prošle godine premjestio korporativno sjedište i glavni dom iz Čikaga u Floridu, prodao je svoj stan u Valdorf Astoriji za 10,2 miliona dolara i prodao stan u Park Sitiju za 11,2 miliona dolara 2022. Bez brige: posjeduje još dvije kuće u „Vjetrovitom gradu“ i skoro desetak širom zemlje. U „Sunčanoj državi“, gdje sada živi veći dio vremena, ima sedam kuća. U Palm biču je potrošio oko 450 miliona dolara na kupovinu i rušenje starih luksuznih vila uz obalu okeana kako bi napravio prostor za novu mega kuću, koja je nedavno odobrena za izgradnju, a gdje će biti i kuća za njegovu majku i porodicu.

Potrošio je rekordne sume u Majamiju, prvo za kuću na ostrvu Star, vještačkom ostrvu u gradu Majami bič, zatim na imanju uz obalu u susjedstvu Kokonat Grouva. Takođe je kupio najskuplju ikada kuću u Sjedinjenim Američkim Državama, potrošivši 238 miliona dolara 2019. na penthaus u Njujorku na vrhu nebodera od 66 spratova s pogledom na Central park. Platio je 85 miliona dolara za imanje u Hemptonsu koje je nekada pripadalo Kevinu Klajnu (Kevin Klein) 2020. Tu je i njegova londonska rezidencija, na koju je navodno potrošio 122 miliona dolara, blizu Bakingemske palate koja je bila dom francuskog lidera Šarla de Gola tokom Drugog svjetskog rata.

Erik Šmit (Eric Schmidt)

Broj kuća: 13

Trenutno bogatstvo: 20,4 milijardi dolara

Foto: Shutterstock

Bivši izvršni direktor Gugla (Google) platio je 65 miliona dolara (jednu trećinu cijene) za Enšanted hil na Beverli nilsu u decembru 2021. godine. Ova dragocjena imovina pripadala je pokojnom koosnivaču Majkrosofta, Polu Alenu (Paul Allen) (preminuo 2018. godine), koji je srušio kuću prije 20 godina, ali je umro prije nego što je izgrađena nova, pa je parcela od 48,5 hektara jedno od najvećih neizgrađenih zemljišta u toj oblasti. Čini se da Šmit još nije izgradio dom tamo. Nije da mu je potreban: već posjeduje četiri luksuzne vile u Los Anđelesu, uključujući imanje Hilton u naselju Holmbi Hils, i navodno ima stanove u Njujorku.

Ron Barkl (Ron Burkle)

Broj kuća: 11

Trenutno bogatstvo: 3,1 milijarda dolara

Mnoge od Barklovih trenutnih i bivših kuća imaju istorijske veze sa Holivudom. On je 1993. kupio imanje Harold Lojd, vilu sa osam spavaćih soba i 13 kupatila na Beverli hilsu, koju je dvadesetih godina prošlog vijeka izgradio njemački glumac Hari Lojd (Hari Lloyd), po kome je i dobila ime. Barkl je 2016. kupio kuću Boba Houpa (Bob Hope) u Palm Springsu od 2.100 kvadratnih metara za 13 miliona dolara. Takođe je 2020. preuzeo kontroverzni ranč Majkla Džeksona (Michaela Jackson), Nedođiju, za navodnih 22 miliona dolara. Njegov stan na Menhetnu, koji ima bazen na krovu i prostire se na tri sprata, korišćen je kao dom gospodina Biga u raznim epizodama serije „Seks i grad“. Takođe posjeduje privatno ostrvo od 22 hektara u Montani.

YouTube/printscreen

Opra Vinfri (Oprah Winfrey)

Broj kuća: Najmanje 10

Trenutno bogatstvo: 2,8 milijardi dolara

Opra je počela da kupuje zemljište za svoje imanje „Obećana zemlja“ u Montesitu 2001. Prostrano imanje od 16 hektara ima glavnu kuću, gostinsku kuću, teniski teren i bazen. Navodno je prodala jednu od svojih nekretnina Dženifer Aniston (Jennifer Aniston) prošle godine, ali i dalje posjeduje četiri druge u istom komšiluku kao princ Hari i Megan Markl (Meghan Markle). Na Havajima, Opra je kupila oko 800 hektara zemlje, uključujući 365 hektara u martu, na ostrvu Maui, uglavnom u naselju Kula.

Oprina kuća u Montesitu: YouTube/printscreen

Majk Blumberg (Michael Bloomberg)

Broj kuća: 10

Trenutno bogatstvo: 96,3 milijarde dolara

Foto: Shutterstok

Blumberg je dobio kritike 2002. kada je kao novi gradonačelnik Njujorka odbio da se useli u istorijsku Gracie Mansion, tvrdeći da je bolje ostaviti je otvorenom za javnost. To može biti tačno i Blumberg je zaista nadgledao značajne restauracije zvanične rezidencije gradonačelnika, ali medijski i finansijski tajkun već je imao drugu kuću u blizini koja mu se jako svidjela: petospratnu kuću u gornjem dijelu Ist sajda na Menhetnu koju je kupio za 3,5 miliona dolara 1986. godine. Između 2009. i 2022. proširio je tu kuću kupovinom svih šest jedinica u zgradi pored. To je samo jedna od pet kuća koje Blumberg posjeduje u državi Njujork, uključujući istorijsko imanje Bališir u Sautemptonu, koje je kupio za navodnih 20 miliona dolara 2011. Potrošio je još 25 miliona dolara 2015. da kupi londonsku kuću koja je nekada bila dom viktorijanskog pisca i pjesnika Džordža Eliota (George Eliot) (preminuo 1880. godine) i još 45 miliona dolara pet godina kasnije na ranč investitora Henrija Krejvisa (Henry Kravis) od 1.860 hektara, sat vremena od Aspena.

Džef Bezos (Jeff Bezos)

Broj kuća: 9

Trenutno bogatstvo: 174,2 milijarde dolara

Osnivač Amazona i bivši izvršni direktor privukao je pažnju svojom jahtom dugačkom 127 metara, ali i velikim ulaganjem u zemlju. Bezos je 2020. kupio 3,5 hektara imanja Vorner u Beverli hilsu od muzičkog i filmskog tajkuna Dejvida Gefena (David Gefen) za 165 miliona dolara, što je bila navodno najveća prodaja privatne rezidencije u Kaliforniji u to vrijeme. Džek Vorner (Jack Warner) izgradio je i proširio vilu „Zlatno doba Holivuda“ dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka. U jesen 2021. godine, Bezos je potrošio 78 miliona dolara na imanje na havajskom ostrvu Maui, okruženo poljem usnule lave. Takođe posjeduje bivši Muzej tekstila u Vašingtonu, sada privatnu rezidenciju, kao i kuću od 50 miliona dolara sa pogledom na jezero Vašington, udaljenu 16 kilometara od sjedišta Amazona i manje od kilometar i po od njegovog susjeda, Bila Gejtsa (Bill Gates).

Sten (Stan) i En Volton Kronke (Ann Walton Kroenke)

Broj kuća: 9

Zajedničko bogatstvo: 15,7 milijardi dolara i 9,2 milijarde dolara

Postoji najmanje sedam nasljednika kompanije Volmart (WalMart), ali starija ćerka manje poznatog koosnivača Bada Voltona (Bud Walton) izgleda da posjeduje najviše kuća. Ona i njen suprug Sten Kronke, vlasnik fudbalskog tima Los Anđeles Rems, posjeduju devet kuća, uključujući četiri u Koloradu, tri u Kaliforniji i dvije u Misuriju. Njihova kuća u Beverli hilsu nekada je pripadala Dejvidu (David) i Viktoriji Bekam (Victoria Beckham) prije nego što su je Kronkeovi kupili 2018. Takođe posjeduju dva ranča: Broken O Ranch u Avgusti, Montana – koji je Kronke kupio 2012. za 132,5 miliona dolara – prostire se na više od 48.000 hektara. On je 2016. kupio je ogroman ranč u Teksasu, Vagoner, za nepoznatu sumu; bio je ponuđen po cijeni od 725 miliona dolara.

Forbes Wealth Team