Izlazak iz kruga „od plate do plate“: 7 koraka do finansijske sigurnosti

BOGATSTVO Forbes 2. nov 2023. 13:36
featured image

2. nov 2023. 13:36

Mnogo Amerikanaca se i dalje muči kada je riječ o upravljanju novcem. Prema nedavno objavljenom izvještaju Lending kluba (LendingClub), 64% populacije u SAD živi od plate do plate. I to se odnosi i na 48% Amerikanaca sa godišnjim prihodom većim od 100.000 dolara.

Prosječan neplanirani hitni izdatak kreće se oko 1.700 dolara, pokazuje novi izvještaj koji su izradili PYMNTS i Lending klub. Što je još lošije, izvještaj Federalnih rezervi „Ekonomsko blagostanje domaćinstava u SAD“ iz 2022. otkrio je da je samo 54% odraslih imalo tromjesečnu ušteđevinu za hitne slučajeve, a posljednji podaci Nortvestern mjutuala (Northwestern Mutual) ukazuju da 43% Amerikanaca ističu im je ušteđevina najveća briga kada je riječ o životu u penziji.

Ako se bilo koja od ovih mračnih statistika odnosi na vas – i ako ste zabrinuti da ćete ostati bez novca – sugerisala bih nekoliko koraka koje možete sada preduzeti kako biste pomogli sebi da nađete put do finansijske sigurnosti.

Korak 1: Postavite ciljeve i prioritete: Određivanje vaših budućih ciljeva (dugoročnih i kratkoročnih) i prioriteta je prvi korak u upravljanju novcem. Prihvatanje da su vam potrebni prioriteti je drugi korak! Kratkoročni ciljevi da stignete do sljedeće godine i slično: Napravite fond za urgentne slučajeve koji može da pokrije najmanje tri mjeseca životnih izdataka. Gledajte da otplatite dugove na kreditnoj kartici. Dugoročni ciljevi: Ušteđevina za penziju, kupovina kuće, fakultet za djecu i penzija.

Korak 2: Dogovorite se o ciljevima s partnerom: Parovi koji imaju timski pristup ka finansijama imaju veće šanse da postignu ciljeve. Zajednička izrada mjesečnog budžeta i redovni razgovori o istom su prvi koraci kako biste ga pretvorili u realnost. Budite otvoreni o svojim kreditnim karticama i finansijama. Morate da znate kojim putem želite da krenu vaši finansijski životi prije izrade budžeta.

Korak 3: Živite ispod svojih mogućnosti i pokrenite budžet: Budžeti su najvažniji alat koji vam može pomoći da ne živite od plate do plate i budite spremniji da aktivno štedite. Sada je dobro vrijeme da počnete da živite ispod svojih mogućnosti kako biste smanjili troškove. Pogledajte objektivnije šta vam zaista treba i bez čega možete da živite. Možete li duže da čekate između farbanja kose i pedikira? Da li su vam zaista neophodni ručkovi u restoranu? Ili da naručujete hranu svake noći? Postoje tri osnovna koraka u postavljanju budžeta: identifikovanje kako se troši vaš novac; evaluiranje tih izdataka da biste videli koliko se podudaraju sa vašim finansijskim prioritetima i smanjivanje i praćenje vaših kontinuiranih troškova kako biste ostali unutar okvira.

Korak 4: Olakšajte praćenje potrošnje: Mi u Sangrup VP (SungroupWP) imamo dobru formu budžeta na našem sajtu. Gugl spred šit (Google Spreadshet) i Majkrosoft eksel (Microsoft Excel) takođe nude načine za praćenje budžeta. Volim besplatne aplikacije kompanije koja mi je izdala kreditnu karticu koja mi pomaže u detaljnom prikazivanju cjelokupne potrošnje, ali ako vam je potrebno nešto više da konsolidujete sve vaše troškove, neke od najpopularnijih aplikacija su Intuitov Kvikbuks (Quickbooks), Kviken (Quicken), Mint, Poket gard (PocketGuard), Gud badžet (GoodBudget), Ansplardž (Unsplurge) i Voli (Wally).

Korak 5: Zaustavite rasipanja prije nego što počnu: Ništa ne stvara curenje u budžetu brže nego ona neplanirana mala rasipanja u posljednjem minutu, koja uskoro naprave veliki talas. Nemojte da idete u prodavnicu kada ste gladni – ili naručite onlajn i idite da preuzmete samo da biste skratili isčekivanje. Uporedite vašu listu za kupovinu sa onim što je već u vašem frižideru, zamrzivaču ili ostavi. Iskoristite ono što već imate prije kupovine još nečega.

Korak 6: Iskoristite prednosti prilika za uštedu: Ako radite od kuće, trebalo bi da uštedite dosta na troškovima prevoza, odijevanju, poslovnim ručkovima, konferencijama i slično. Možete da razmislite i da se riješite jednog porodičnog automobila i uštedite na osiguranju, popravkama i benzinu.

Korak 7: Ostvarite dodatni prihod: Mnogi su uvidjeli drugi posao kao neophodnost, bilo zbog svojih finansija ili psihe. Identifikujte dodatne poslove za koje biste mogli da budete zainteresovani, propitajte ljude koji se njima bave, i pogledajte koje su plate korišćenjem Glas dora (Glassdoor), Pejskejla (Payscale) i Salarija (Salary.com). Istražite onlajn oglase, reklame za posao, i preporuke klijenata. Nađite druge načine da donesete dodatni prihod – budite kreativni. Postoji mnogo načina da u današnjoj ekonomiji honorarnih poslova (gig ekonomija) da donesete neki dodatni prihod, čak i radom od kuće.

Winnie Sun

Nagrađivana finansijska savjetnica i direktor San grup velt partners (Sun Group Wealth Partners), profesionalne konsultantske firme na Zapadnoj obali. Takođe je jedna od najviše praćenih finansijskih profesionalaca na društvenim mrežama.