Bil Gejts prodaje svoju tek izgrađenu jahtu na vodonik za oko 600 miliona eura

BOGATSTVO Forbes Hrvatska 16. maj 2024. 08:48
featured image

16. maj 2024. 08:48

Susosnivač Majkrosofta (Microsoft) Bil Gejts (Bill Gates) odlučio je da proda svoju još neisporučenu jahtu. Radi se o brodu dugom 119 metara, kojem je glavno pogonsko gorivo vodonik. Cijena je oko 600 miliona eura što je dvostruko više od jahte Marka Zakerbega (Mark Zuckerberg) gotovo iste dužine.

Jahta je izgrađena u brodogradilištu Fidšip (Feadship) u Amsterdamu. Tamo se gradila pod nazivom Projekt 821 i najavljivana je kao prva super jahta na vodonik.

Prostor za skladištenje tekućeg vodonika osam do deset puta je veći od onog potrebnog za spremanje ekvivalentnog iznosa dizela. Iz tog razloga, čak ni jahta pomenutih dimenzija ne može uskladištiti dovoljno vodonika za dužu rutu. Ipak, značajno smanjuje karbonski otisak – 70 do 78 posto vodonika troši se na energiju koja se troši na grijanje, klimatizaciju i drugu potrošnju struje na brodu. Na dužim putovanjima, struju proizvodi i biogorivo kojim se pokreću generatori.

S 119, odnosno 118,8 metara, riječ je o najvećoj jahti proizvedenoj u Nizozemskoj. Ona je 80 centimetara duža od Zakerbergovog Launchpada, takođe izgrađenog u istom brodogradilištu.

Gejtsova jahta ima 14 balkona koji su neprimijetni dok na pritisak dugmeta ne izađu vani. Glavni apartman ima dvije spavaće sobe, dvije kupaonice i garderobe, ostavu, teretanu, dvije kancelarije, kamin i dnevnu sobu. Prema podacima sa SuperYachtTimesa, predviđena je za 44 člana posade i 30 gostiju.

Informaciju da je jahta na prodaju moguće je pronaći na stranicama brodogradilišta, gdje se navodi da se prodaje preko Edminstona. Vijest o tome da se radi o Gejtsovoj jahti prvi je objavio kanal eSysman, koji se poziva na pouzdane izvore.

Bojan Bajgorić Šantić, Forbes Hrvatska