Bijonse sada vrijedi 800 miliona dolara

BOGATSTVO Forbes 18. dec 2023. 21:11
featured image

18. dec 2023. 21:11

Nakon svoje rekordne turneje Renesansa, Kvin Bi (Queeen B) je na dobrom putu da postane milijarderka.

„Moraćeš platiti milijardu da izgledaš ovako dobro“, pjeva Bijonse (Beyoncé) u pjesmi „Pure/Honey“ sa svog albuma Renesansa (Renaissance) iz 2022. S obzirom na sjajnu godinu koju je imala pjevačici (42) novac očigledno nije problem – sada je na putu da postane milijarderka, procenjuje Forbes, s neto vrijednošću od 800 miliona dolara.

U junu se Bijonse plasirala na 48. mjesto na godišnjoj listi Forbes najbogatijih self-made žena u Americi, s neto vrijednošću od 540 miliona dolara. Dramatičan skok njenog bogatstva može se pripisati njenim značajnim prihodima u 2023 – zaradila je oko 100 miliona dolara (nakon oporezivanja) od svjetske turneje Renesansa, kao i nakon prilagođavanja procjene Forbes njenog muzičkog kataloga i kolekcije umjetnina.

Šta sve posjeduje

Izvori kažu da je katalog pjesama pjevačice sada vrijedan oko 300 miliona dolara. Ostatak njenog bogatstva čine lična sredstva koja dijeli sa svojim suprugom milijarderom Džej Zijem (Jay-Z), kao i njeni poslovni interesi poput Parkvud intertejnmenta (Parkwood Entertainment), koji je osnovala 2010. godine. (Predstavnici Bijonse nisu odgovorili na upit Forbes).

Jedan od glavnih faktora za povećanje neto vrijednosti Bijonse bio je njena blokbaster turneja Renesansa, koja je trajala od maja do oktobra i obuhvatila 39 gradova u 17 zemalja. Renesansa je donijela više od 579 miliona dolara prihoda, čime je postala jedna od 10 najvećih po prihodima u istoriji, prema podacima Bilborda.

„Ona je jedna od muzičkih bogova“, kaže Denis Arfa (Dennis Arfa), predsjednik IAG-a, koji zastupa izvođače poput Bili Džoela (Billy Joel) i Metalike (Metallica). „Biznis kojim se bavi i broj ljudi koje privlači, omogućava joj da samostalno snimi film. Ona može da radi stvari koje većina ne može“.

Za film Renaissance: A Film By Beyoncé, koji je baziran na koncertnoj turneji, navodno je postigla sličan dogovor s AMC-om kao i Tejlor Svift (Taylor Swift) za svoj Eras Tour film. Odustajući od učešća studija, Bijonse je film – koji je takođe napisala, producirala i režirala – objavila putem AMC-a, što znači da će direktno dijeliti prihod. Renesansa je prihodovala 27,4 miliona dolara širom svijeta tokom prvog vikenda, zauzevši prvo mjesto na domaćem bioskopskom tržištu, iako je i dalje zaostajao za prvim vikendom filma Tejlor Svift koji je donio 123,5 miliona dolara.

Podrška Tejlor Svift

I dok su Bijonse i Svift bile posmatrane kao rivalke tokom godine, zapravo su podržavale jedna drugu. Svift je prisustvovala londonskoj premijeri filma Renesansa, nakon što je Bijonse prisustvovala njenoj premijeri Eras teatra nekoliko nedjelja ranije.

Pjevačica je imala monstruoznu godinu – Forbes je ustanovio u oktobru da je Svift postala milijarderka nakon što je zaradila 190 miliona dolara (nakon oporezivanja) od turneje Eras. Bijonse je „neko ko sjajno remeti norme muzičke industrijske“, nedavno je rekla Svift za Tajm. „Ona je svakom umjetniku pokazala kako da okrene sto i izazove zastarjele poslovne prakse“.

Kršenje normi je ono što je Bijonse učinilo tako uspješnom, kaže Karter Gregori (Carter Gregory), potpredsjednik A&R u Kapitol rekordsu (Capitol Records): „Možete ukazati na toliko trenutaka u njenoj karijeri kada je uradila nešto i pomjerala industriju napred“. Na primjer, 2013. godine, Bijonse je izbacila svoj vizualni album bez upozorenja i promocije. „Ona je umjetnica koja nikada neće prihvatiti ‘ne’ kao odgovor i uvijek će pronaći način da nastavi da gura granice na način koji niko drugi ne radi“.

Nije da drugi ne pokušavaju. Sa Bijonse i Svift na čelu, žene su dominirale muzičkom industrijom ove godine. Kejti Peri (Katy Perry) prodala je svoj udio u pravima na master snimke i prava na objavljivanje u septembru za navodnih 225 miliona dolara, povećavajući svoju neto vrijednost na 340 miliona dolara. U međuvremenu, SZA je zaradila 15 nominacija za Gremi ove godine, više od bilo kog drugog izvođača, a čak je i Barbi (Barbie) dobila 11 nominacija za Gremi (Grammy).

„Bijonse je veliki biznis“, primećuje Arfa, „Ona je ogromna snaga u našoj industriji. Ono što radi je veoma važno i veoma relevantno“. Njena firma za menadžment i produkciju, Parkvud intertejnment, na primjer, uključuje izvođače poput Kloi i Hale (Chloe&Halle) na svom rosteru. Hale Bejli (Halle Bailey) mlađa od dvije sestre, imala je fenomenalnu 2023. glumeći u filmskoj verziji Male sirene i rimejku filma The Color Purple.

Bilo je i neuspjeha

Ali nisu sve vijesti bile dobre za Bijonse. U martu je njen brend za sportsku odeću Ajvi park (Ivy Park) okončao petogodišnje partnerstvo s Adidasom, kako je objavio Vol strit žurnal (Wall Street Journal), jer je linija za 2022. promašila predviđanja o prodaji za 200 miliona dolara – iako je ona ipak dobila godišnju nadoknadu od 20 miliona dolara.

Istog mjeseca sarađivala je na kolekciji sa francuskom modnom kućom Balman pod nazivom Renaissance Couture. A u novembru je lansirala svoj parfem, Cé Noir, koji se prodaje na njenom veb-sajtu za 160 dolara.

Van muzike i mode, Bijonse dijeli obimni portfolio nekretnina sa Džej Zijem vrijedan oko 320 miliona dolara, uključujući kuću u Malibuu vrijednu 200 miliona dolara, koju je par kupio u junu i vjeruje se da je najskuplja kuća u istoriji Kalifornije. Forbes dodjeljuje polovinu ukupne vrijednosti njihovih zajedničkih nekretnina, kao i polovinu vrijednosti njihove obimne umjetničke kolekcije, svakom zabavljaču.

I dok Forbes procjenjuje njenu ličnu imovinu na 800 miliona dolara, ono što taj broj zaista znači jeste sloboda. „Osjećam se oslobođenom“, kaže Bijonse u filmu Renesansa. „Nemam ništa da dokažem bilo kome u ovom trenutku, i dozvolila sam sebi da jednostavno budem slobodna“.

Marisa Dellatto, Forbes