Zašto Tesla tuži Švedsku i zašto Mask štrajk radnika naziva ‘suludim’?

BIZNIS Forbes 30. nov 2023. 13:51
featured image

30. nov 2023. 13:51

Tesla tuži švedsku Agenciju za transport, koja je dio švedske vlade, nakon što su radnici u štrajku blokirali isporuku registarskih tablica za nova vozila koja je proizvela firma, što, kako stoji u tužbi, “predstavlja nezakoniti diskriminatorni napad usmjeren na Teslu,” prenosi Associated Press.

U tužbi se navodi kako agencija ima “ustavnu obavezu” isporučiti registarske oznake vlasnicima vozila, a portparol agencije negirao je tvrdnju da se blokira njihova distribucija.

Iz Tesle su takođe podnijeli tužbu protiv kompanije PostNord AB – čiji su radnici u štrajku odbili u Teslu dostavljati poštu – tvrdeći da je činjenica da firma nije dostavila poštu “iznimno ozbiljna i prijeti sistemu,” prenosi Bloomberg.

Tesla zahtijeva da se švedskoj Agenciji za transport naredi plaćanje kazne od milion švedskih kruna (oko 95.500 dolara) i da obje agencije isporuče registarske tablice direktno kompaniji.

Iz PostNorda je ranije rečeno kako oni nisu nadležni za dostavljanje tablica jer dogovor sa švedskom Agencijom za transport sprječava njihovu isporuku od strane nekog drugog dostavljača, izvještava švedski medij Dagens Arbete, dok Tesla takođe ne smije tablice prikupiti od samog proizvođača.

Direktor Tesle, Ilon Mask, na vijesti o neisporuci registarskih tablica reagovao je napisavši kako je štrajk poštanskih djelatnika “sulud”. Portparol Tesle takođe je osudio švedsku Agenciju za transport zbog “neproporcionalne reakcije” koja sprječava isporuku registarskih tablica od strane neke druge poštanske kompanije, izvještava švedski medij Dagens Industri.

IF Metall, švedski sindikat radnika u metalurgiji, krenuo je prošlog mjeseca u štrajk u sedam radionica u vlasništvu Tesle u Švedskoj, zahtijevajući da firma potpiše ugovor o kolektivnom pregovaranju. Oko 130 švedskih mehaničara izjavilo je kako neće svoje usluge pružati na Teslinim automobilima, a radnici drugih sindikata – u pošti, na dokovima, čistača i ostalih – u međuvremenu su se pridružili štrajku. Švedski sindikat procijenio je ranije u novembru kako će oko 109 kompanija biti spriječeno u rukovanju i lakiranju Teslinih automobila.

Oko 90 posto svih zaposlenih u Švedskoj zaštićeno je kolektivnim ugovorima, prenosi Reuters. Torbjorn Johanson, funkcioner švedske sindikalne organizacije, rekao je da, ako zemlja dopusti da “Mask ima drugačiju konkurenciju od svih ostalih, čitav model će se urušiti”. Iz IF Metalla kažu kako je odbijanje Tesle da potpišu kolektivni ugovor “kršenje osnovnih principa švedskog tržišta rada.”

Još osam sindikata zaprijetilo je štrajkom protiv Tesle u Švedskoj, prenosi Guardian. Štrajk bi se mogao proširiti i na Norvešku, gdje je Federacija sindikata već sugerisala da će preduzeti slične korake.

Ilon Mask najbogatiji je čovjek na svijetu, a njegovo bogatstvo prema procjenama Forbesa trenutno iznosi 242 milijarde dolara.

Autor originalnog članka: Ty Roush, Forbes
Link: Why Tesla Sued Sweden – And Musk Called Striking Workers ‘Insane’
(Prevela: Nataša Belančić)