Zakupac Svetog Stefana ne plaća rentu, ugovor se ne raskida

featured image

12. dec 2023. 15:28

Kompanija Adriatic properties već duže ne plaća redovno zakup luksuznih hotela Sveti Stefan i Miločer, a trenutni dug za ovu godinu iznosi oko 770 hiljada eura.

Ipak i pored toga ugovor o zakupu ovih hotela se ne raskida, jer je u toku arbitražni postupak u Londonu.

Iz kompanije Sveti Stefan hoteli, koja upravlja Svetim Stefanom i Miločerom, za Forbes Crna Gora su rekli da se radi o neizmirenim fakturama za treći i četvrti kvartal ove godine, od po 388 hiljada eura.

„Za 2022. godinu nijesu izmirene obaveze po osnovu zakupa u cjelosti (djelimično je plaćen svaki kvartal)“, kazali su iz državne kompanije Sveti Stefan hoteli.

Radi naplate razlike vodi se postupak pred Privrednim sudom Crne Gore.

Iz kompanije Sveti Stefan hoteli upozorili su da ako zakupac u što kraćem roku ne plati zakupninu, iniciraće vanrednu Skupštinu akcionara na kojoj će se odlučiti o raskidu ugovora o zakupu.

Hoteli Sveti Stefan i Miločer, koji su dati u zakup firmi Adriatic properties prvo na 30 godina, zatim aneksima ugovora na 42 godine, upisani su u katastru na većinski državnu kompaniju Sveti Stefan hoteli čijim se akcijama trguje na berzi.

Većinski vlasnik Sveti Stefan hotela je Vlada, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja i Zavod za zapošljavanje, koji ukupno imaju 58,6 odsto akcija. MKG properties, koji je dio MK grupe biznismena Miodraga Kostića, ima udio od 33,5 odsto.

Adriatic properties je zakupac i nekadašnjeg hotela Kraljičina plaža i zemljišta, za koji takođe ne izmiruje redovno rentu.

Iz HTP-a Miločer su u oktobru uputili urgenciju Vladi da hitno reaguje jer im zakupac Kraljičine plaže duguje dvije godišnje rente. Stari hotel Kraljičina plaža je porušen, a na njegovom mjestu gradi se novi hotel sa depadansom, sa 66 apartmana za tržište.

Za zakup nekadašnjeg hotela Kraljičine plaže Adriatic propreties kvartalno treba da uplaćuje po 87 hiljada eura.

Iz kompanije Adriatic properties nijesu odgovorili na pitanja Forbesa Crna Gora da li će platiti dugove za zakupninu.

Ugovori o zakupu Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže, potpisani su 2007. godine sa of-šor kompanijom Aidway lnvestment Limited, koja je u Crnoj Gori osnovala preduzeće Adriatic properties. Svi krajnji vlasnici Aidwaya nikad nijesu saopšteni, a jedan od njih je grčki biznismen Petros Statis.

Osim kašnjenja u plaćanju zakupa, Adriatic i dotadašnji operater hotela Aman Resort su zatvorili te objekte pred sezonu 2021, s obrazloženjem da ne mogu da garantuju gostima mir i diskreciju na plažama koje su zakupili uz hotele.

Ograde na prilazima ovim plažama su srušene u martu te godine tokom protesta dijela mještana i čelnika budvanske vlasti iz Demokratskog fronta (DF), Demokrata i GP URA koji su tražili bezuslovan pristup zakupljenim hotelskim plažama.

Adriatic Properties je zbog toga tužio državu Crnu Goru i preduzeće Sveti Stefan hoteli arbitražnom sudu u Londonu. Preduzeće Sveti Stefan hoteli krajem 2021. je uzvratilo pokretanjem arbitražnog postupka protiv Adriatic Properties-a, s namjerom da, kako su naveli, zaštite prava, kapital akcionara i imovinu, čija se vrijednost nekorišćenjem umanjuje. Ta dva postupka je arbitražni sud spojio u jedan.

Iz Ministarstva ekonomije su za Forbes Crna Gora rekli da je procesnim kalendarom utvrđenim Odlukom Arbitražnog tribunala LCIA, planirano da arbitražni postupak traje do kraja 2025 godine.

„Što se tiče ispunjenosti uslova eventualnog raskida Ugovora o zakupu, mogućnost raskida postoji nezavisno od ishoda arbitražnog postupka i zavisi od procjene i odluke zakupodavca“, kazali su.

Mještani Svetog Stefana i Miločera traže da se grad-hotel vrati u državno vlasništvo i zabrani prodaja akcija većinskih vlasnika preduzeća Sveti Stefan hoteli na koji su uknjižene ove vrijedne nekretnine.

Sveti Stefan je ponovo otvoren ovog ljeta, ali samo za turističke obilaske.