Venecija ograničava kruzere, biće ih više u Rijeci, Zadru i Kopru

BIZNIS Forbes Hrvatska 15. feb 2024. 13:27
featured image

15. feb 2024. 13:27

Zabrana pristajanja kruzera u centru Venecije podstakla je norvešku kompaniju Norwegian Cruise Line da isključi Veneciju iz svojih putovanja u 2024. godini.

Euronews.travel navodi da će je zamijeniti italijanskom Ravennom, slovenačkim Koprom, Rijekom ili Zadrom.

Glavni povod za zabranu pristajanja u Veneciji je šteta koju kruzeri nanose potkopavajući temelje grada. Odluka je donijeta još 2021. godine, ali se tek sada počinje primjenjivati. Dodatni argumenti za zabranu su preveliki broj turista, zagađenje koje donose, kao i manja ekonomska korist od njihovih gostiju u poređenju s turistima koji odsjedaju u gradu.

Neke kruzerske kompanije poput MSC Cruisesa zabrani su doskočili tako da pristaju u Margheri koja se nalazi tek 3-4 kilometra od Venecije, dok neki drugi pristaju u Trstu i Raveni koji su od nje udaljeni 115 kilometara.

Brod Norwegian Escape; Foto: Norwegian Cruise Line

Hrvatska skupa. Je li jeftinije posjećivati kruzerom?

S obzirom na već navedene nedostatke kruzera, ostaje pitanje je li to dobro ili loše za Rijeku i Zadar. Gosti na kruzerima imaju smještaj i obroke, pa od njih ekonomski najviše profitiraju jedinice lokalne samouprave i kompanije koje im nude usluge poput izleta. Na primjer, za kruzer s više od 3.000 putnika, grad Zadar naplaćuje 5.309 eura turističke takse.

Povodom ovih odluka Euronews.travel je svojim čitaocima ukratko predstavio Rijeku i Zadar.

Rijeku opisuju kao destinaciju koju je van sezone teško posjetiti zbog manjka redovnih letova, ističući njenu titulu Evropske prijestonice kulture koju je dobila 2020. godine.

Zadar su predstavili kao najstariji stalno naseljen grad u državi i jednu od najatraktivnijih destinacija u regiji. Ističu i isplativost dolaska kruzerom, s obzirom na to da su troškovi porasli nakon prelaska države na euro.