Universal planira novi tematski park: U ponudi će biti i šetnja ministarstvom magije Harija Potera

BIZNIS Forbes 4. feb 2024. 15:02
featured image

4. feb 2024. 15:02

Naredne godine Universal će otvoriti novi tematski park u Orlandu u saveznoj državi Floridi, gdje će posjetioci moći pogledati u istoriju Harija Potera (Harry Potter), uživati u vikinškom selu zasnovanom na animiranom filmu „How to Train Your Dragon“ ili prošetati kroz svijet Super Nintenda.

Universal Orlando Resort u utorak je otkrio detalje o svom novom parku Universal Epic Universe u kojem će se, među 50 novih atrakcija, nalaziti pet novih “svjetova”, tri hotela i restorana.

Novi dodatak megapopularnog svijeta „Wizarding World of Harry Potter“ posjetioce će vratiti u istoriju, gdje će moći iskusiti ministarstvo magije u Parizu 20-ih godina prošlog vijeka – inspirisano franšizom Fantastic Beasts – kao i London 90-ih.

Portal u ministarstvo magije, Foto: Universal Orlando Resort

Super Nintendo World gradi se na uspjehu filma „The Super Mario Bros“. Movie, a na otoku Berk, zasnovanom na filmu „How to Train Your Dragon“, nalaziće se atrakcije inspirisane svijetom Vikinga, kažu iz kompanije.

Prostor parka pod imenom Dark Universe poigrava se s romanom Frankenstein autorke Mary Shelley, a temeljen je na eksperimentima dr Viktorije Frankenstajn (Victoria Frankenstein) u svijetu mita i misterija.”

Nove atrakcije uključuju i Celestial Park, područje s vrtovima, kanalima i toboganom inspirisanim zvijezdama.

Otvoriće se i tri nova hotela, uključujući jedan s temom galaksije, rizort inspirisan “različitim planetarnim elementima u svemiru” i Universal Helios Grand Hotel s 500 soba i posebnim ulazom u Celestial Park.

Plan novog parka, Foto: Universal Orlando Resort

Universal je svoj prvi tematski park otvorio u Kaliforniji 1964. godine. U Orlando su se proširili 1990, a trenutno u parkovima na Floridi, koje je 2022. godine posjetilo 21,7 miliona ljudi, postoji šest Universalovih hotela i rizorta. Tematski parkovi Comcasta, matične kompanije Universala, 2022. su godine ostvarili prihode od oko 7,5 milijardi dolara – čak 49 odsto više u odnosu na pandemijsku 2021.

Neosporiva zvijezda parkova na Floridi upravo je Wizarding World of Harry Potter, otvoren 2010. i proširen 2014. godine. Posjećenost Universalovih parkova porasla je za prosječno 32,1 odsto od otvaranja tog parka, a tobogan Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure najduži je na Floridi. U trenutku svog otvaranja 2019. bio je i najskuplji u istoriji – njegova izgradnja koštala je 300 miliona dolara.

Izvršni direktor Universal Destinations & Experiences Mark Woodbury u septembru je rekao kako će Epic Universe biti “tehnološki najnapredniji park kojeg smo ikada izgradili”, dodavši da će se u parku koristiti tehnologije prepoznavanja lica, provjere fotografija i dronovi kako bi iskustvo posjeta parku “bilo na jednom potpuno novom nivou.”

Mary Whitfill Roeloffs, Forbes
Universal Planning New Orlando Theme Park Featuring Mario and Harry Potter – Here’s What We Know
(Prevela: Nataša Belančić)