Uber počinje Evropom voziti – po vodi

BIZNIS Forbes 6. jul 2024. 10:33
featured image

6. jul 2024. 10:33

Treba da stignete negdje u Veneciji, a nemate način da pređete kanal? Ili možda želite putovati plavetnilom oko Ibize, Mikonosa ili Santorinija? Nema problema. Sada za prevoz po vodi možete pozvati Uber Reserve.

Uber je već dugo sveprisutan po cestama, a sada se širi i na vodene puteve: ove godine će uslugu lansirati u nekoliko ključnih evropskih gradova. Brojke iz 2023. godine pokazuju da je potražnja za uslugama Ubera porasla za 55 posto na lokacijama poput Grčke i Španije, a očekuje se da će nove usluge povećati broj međunarodnih korisnika aplikacije kojih za sada ima 6,5 miliona. Medijska stranica Ubera kaže da je aplikacija otvorena čak 800.000 puta samo na maloj Ibici.

Uberova jahta na Ibici počeće da prevozi putnike u avgustu

Ovog ljeta će najluksuzniji Uberov proizvod do sada, gostima mediteranskog ostrva Ibica ponuditi priliku rezervacije privatne jahte putem Uber aplikacije. Elegantna jahta Sunseeker može prevoziti do osam gostiju na luksuznom osmosatnom putovanju oko ostrva.

Rezervacije za uslugu za avgust kreću 26. jul, a potrebno je rezervisati 24 sata unaprijed kroz Uber Rezerve na Ibici. Uz ličnog skipera, besplatni šampanjac i transfere do i s jahte na bilo koju lokaciju na ostrvu, cijena iznosi 1.600 eura.

Brod na zahtjev u Veneciji

Foto: Uber

Ovog ljeta će gosti u Veneciji imati priliku dobiti jedno sasvim novo iskustvo taksija na vodi: elegantno drveno plovilo koje mogu naručiti putem Ubera, a koje goste prevozi na stotine lokacija širom lagune. Usluga će se nuditi od osam ujutro do osam uveče, a u brod stane šest putnika. Cijena od 120 eura u skladu je s nekim drugim opcijama poput gondola.

Listi se pridružuju i Mikonos, Atina, Krf i Santorini

Usluge Uber Boata u Grčkoj pokrenute su u Mikonosu prošlog ljeta, a sada se šire. Krajem jula će oni koji traže prevoz do Atine, Krfa ili Santorinija ili do nekih udaljenih ostrva, mogu rezervisati brod putem Ubera.

Pariz postaje električan

Foto: Uber

Od ovog ljeta gosti u Parizu mogu zatražiti električni Uber Cruise rijekom Senom. Dok upijate vizure Grada svjetla, možete nazdraviti šampanjcem.

Tokom Olimpijskih igara, Uber će nuditi besplatne jednosatne vožnje od 12. jula do 3. avgusta kako bi olakšao pritisak na saobraćaj i prevozio putnike rijekom.

U Londonu po Temzi

Thames Clippersi rijekom voze već 20 godina. Od jula 2020. godine Uber je počeo partnerstvo koje nudi uslugu prevoza po vodi i lokalcima i turistima, imena Uber Boat By Thames Clippers. Zasad su prevezli preko četiri miliona putnika. Raspored je pristupačan i tačan: s centralnih dokova kreću svakih 20 minuta.

Inovativna budućnost za Uberovu platformu

Što bi moglo biti sljedeće za Uber? Možda VTOL?

Foto: Uber/Printscreen

Uber Elevate planira da razvije eVTOL (letjelicu s okomitim uzlijetanjem i slijetanjem). Zamislite dokove u vazduhu i mreže koje putnicima i turistima omogućavaju da izbjegnu saobraćajne gužve, loše vrijeme ili promjene ruta zbog radova. Ovo vjerovatno neće biti spremno tako brzo, ali zašto ne sanjati?

Kathleen Turner, suradnica Forbesa
 Rideshare Giant Uber Takes To The Water Across Europe
(Prevela: Nataša Belančić)