U Crnoj Gori 685 stranih filijala, najviše iz Srbije i Turske

featured image

27. jan 2024. 10:40

U Crnoj Gori je 2022. godine bilo ukupno 685 filijala stranih preduzeća, koje su imale više od dvije milijarde eura prometa, pokazaju podaci Monstata.

Najviše stranih filijala je u vlasništvu državljana Srbije, 162. One su u 2022. godini ostvarile promet od oko 557,8 miliona eura.

Nakon Srbije, najviše filijala imaju državljani Turske, 58. Preduzeća u njihovom vlasništvu ostvarila su promet od 69,8 miliona eura u 2022. godini.

Iz Bosne i Hercegovine bilo je 29 filijala koje su imale promet od oko 65 miliona eura, iz Slovenije 28 (242,2 miliona eura), a iz Hrvatske 20 sa ukupnim prometom u 2022. godini od oko 128,26 miliona.

Iz Monstata je objašnjeno da statistika stranih filijala opisuje djelatnost poslovnih subjekata koji su rezidenti u izvještajnoj državi – Crnoj Gori, a pod kontrolom su stranih poslovnih subjekata (pravnih i/ili fizičkih lica).

„Posmatrani su poslovni subjekti u kojima je učešće stranog kapitala (jedne ili više zemalja) u ukupnom kapitalu 50 odsto i više“, naveli su.

Forbes Crna Gora je od Monstata tražio spisak preduzeća u stranom vlasništvu, ali iz statističkog zavoda ih nijesu dostavili uz obrazloženje da su podaci povjerljivi.

“U skladu sa članom 56 Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike individualni podaci o fizičkim ili pravnim licima su povjerljivi i predstavljaju službenu tajnu, stoga nismo u mogućnosti da vam dostavimo tražene podatke”, kazali su.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), kao djelovi stranih društava u vlasništvu državljan Srbije u Crnoj Gori su registrovani, na primjer, Industrija mesa Topola, Messer tehnogas, Turistička agencija Putnik, Hemofarm, Siemens energy, Elnos, Zdravlje Leskovac, Energoprojekt hidroinženjering…Radi se o aktivnim preduzećima.

Kao djelovi stranih društava iz Hrvatske su registrovani Konstruktor, Marana, Akuo energy, iz Slovenije Drava vodnogospodarsko podjetje…Iz BiH to su Aldžazira, Welting, a iz Turske Mass – Gintas is ortakligi, Kon elektromekanik Sanayi, Turk Hava Yollari…

Značajan broj preduzeća u stranom vlasništvu registrovan kao DOO i AD

Prema podacima iz registara, značajan broj preduzeća u stranom vlasništvu je u registrovan u Crnoj Gori kao akcionarska društva (AD) ili društva sa ograničenom odgovornošću (DOO).

Pretragom registara, Forbes Crna Gora je došao do podatka da je u Crnoj Gori preko 800 društava sa ograničenom odgovornošću čiji su vlasnici, ili imaju udjela u vlasništvu, državljani Srbije, kao i oko 30 akcionarskih društava.

Među DOO čiji su vlasnici iz Srbije najpoznatiji su M:tel, Nova M, Swisslion Takovo, Temaso…Od AD u kojima vlasništvo imaju srpski državljani najpoznatiji su UNIQA, Generali osiguranje, Poliex. Javnosti je poznato da srpski biznismen Miodrag Kostić ima značajne udjele (preko 30 odsto) u Budvanskoj rivijeri i preduzeću Sveti Stefan hoteli, ali se to ne prikazuje u registrima jer je to vlasništvo registrovano na Kostićevu kiparsku kompaniju.

Državljani Hrvatske imaju udio u 24 DOO, kao što su Mining mont, Job brokers Zarakop, zatim u devet AD – Ulcinjskoj i Budvanskoj rivijeri, Cemexu, Sveti Stefan hotelima, Crnogorskom Telekomu, Crnagoraputu…

Slovenci imaju vlasništvo u skoro 20 DOO (NLB, Petrol) i 15-ak AD (Zetatrans, Sava osiguranje, MIG, Port of Adria,,,), a iz BiH u 40 DOO i nekoliko AD (Čelebić invest, Autoremont Osmanagić, Alpmont…)

Državljani Turske imaju udjele u jednom DOO i desetak AD (Port of Adria, Ziraat banka, Montenegroberza…), pokazuju podaci iz registara.