Tri tajne kako da se vaš CV istakne u 2024

BIZNIS Forbes 9. feb 2024. 08:20
featured image

9. feb 2024. 08:20

Današnje tržište rada je i dalje konkurentno, sa stopom nezaposlenosti u SAD koja iznosi 3,7 odsto i sa više od 191.000 otpuštenih radnika u tehnološkim kompanijama u 2023. Mogućnosti su, ipak, ogromne ako imate prave alate koji će vas pripremiti za traženje posla, a prije svega dobro sastavljenu biografiju.

Biografija je više od liste vaše radne istorije, to je marketinški alat koji pokazuje vaše vještine, iskustvo i jedinstvenu vrijednost koju možete pružiti kompaniji za koju se prijavljujete. Evo tri stvari koje će vam pomoći da savladate umjetnost kreiranja CV-ja i otključate vrata profesionalnim ciljevima. Bilo da ste već iskusan profesionalac koji želi da se popne na korporativnoj ljestvici ili ste nedavno diplomirali i krenuli na karijerni puta.

Pitajte AI za pomoć

U vrijeme kada je nezamislivo postalo stvarnost, vještačka inteligencija (AI) je prešla iz naučne fantastike u sastavni dio našeg svakodnevnog života. Koliko god da je danas pristupačan i na dohvat ruke na internetu, možete da koristite AI da napravite izuzetnu biografiju, ali imajte na umu da ne treba u potpunosti da se oslanjate na nju. Koristite efikasno upite da poboljšate kvalitet AI i pružite lične preporuke.

Možete početi tako što ćete zamoliti AI, kao što je ČetGPT (ChatGPT), da napiše „biografiju za (navedite poziciju), određenih (navedite godine) u (ime kompanije)“. Ovo će vam dati osnovni format šablona koji možete popuniti svojim ličnim podacima.

AI može da pregleda vaš nedavni CV tako što ćete ga aploudovati i koristiti upit „Reci mi kako bih mogao da poboljšam svoj CV”. On će generisati alternativne fraze za bolju čitljivost i istaći vještine i iskustva koja možete da integrišete u svoj dokument.

Ako već tražite oglas za posao, možete da koristite ČetGPT da vam pruži listu relevantnih vještina i iskustva koje možete da istaknete u svojoj biografiji prema konkretnom poslu. I to tako što ćete unijeti upit: „Navedite značajne vještine koje treba da istaknem u svojoj biografiji za (poziciju) u (kompaniji) koja traži nekoga ko može (zadaci)“.

Koristite ključne riječi koje su u opisu posla

I menadžeri za zapošljavanje pregledaju aplikacije za posao koristeći algoritme za praćenje kandidata (ATS). Tako se skeniraju biografije na osnovu specifičnih ključnih riječi i fraza koje odgovaraju opisima posla. Jedna studija navodi da 97 odsto kompanija sa liste Fortune 500 danas koristi ATS.

Sa ogromnim brojem prijava koje dobijaju na dnevnoj bazi, menadžeri za zapošljavanje će pregledati samo listu filtriranih potencijalnih kandidata srednje i visoke kvalifikacije na osnovu postavljenih kriterijuma.

Za vas to znači da morate da uskladite svoje kvalifikacije sa onim što traže korišćenjem ključnih riječi u samom opisu posla. Koristite isti ili sličan jezik koji se nalazi u opisima poslova u vašem životopisu, kao što je pominjanje specifičnog softvera, alata ili termina u industriji. Ako opis posla uključuje određene sertifikate, diplome ili kvalifikacije koje imate, obavezno to navedite.

Uvijek prilagodite svoju biografiju za svaku aplikaciju biranjem ključnih riječi kako bi zadovoljile specifične zahtjeve tražene pozicije. Strateško uključivanje ključnih riječi iz opisa posla povećaće vaše šanse da prođete ATS skeniranje i privući pažnju menadžera za zapošljavanje koji traže specifične kvalifikacije.

Pošaljite biografiju pravim ljudima

U eri digitalnog traženja posla gdje platforme kao što je Linkdin dominiraju, pogodnost dugmeta za lako apliciranje može biti neodoljiva, uvlačeći kandidate u spiralu laku za korišćenje. Kako brze aplikacije dobijaju zamah, morate prepoznati da postoje zamke u ovom pristupu koje ugrožavaju vaše šanse da se istaknete na konkurentnom tržištu rada. Njegov format otežava vašu sposobnost da prilagodite svoj CV, a takođe propuštate mogućnosti umrežavanja kao što je povezivanje sa menadžerima za zapošljavanje i regruterima.

Zapamtite da više od kreiranja biografije koja se ističe, morate se pobrinuti da stigne do pravih ljudi. Kad god je moguće, prijavite se direktno preko zvanične web stranice kompanije, što osigurava da vaša prijava bude usmjerena na odgovarajuće kanale i veća je vjerovatnoća da će je vidjeti tim za zapošljavanje. I dalje možete da koristite Linkdin, ali koristite platformu da pronađete menadžera za zapošljavanje ili relevantne donosioce odluka u kompaniji i kontaktirate ih.

Dobijanje preporuke od veza unutar kompanije takođe može povećati vaše šanse da budete primijećeni i uzeti u obzir za poziciju, ili da dođete do intervjua. Umrežavanje je ključno ovdje.

Kako konkurencija na tržištu rada postaje sve žešća, vaš CV je sada više od dokumenta. On je marketinški alat koji će vam pomoći da postignete svoje profesionalne ciljeve. Redovno provjeravajte i ažurirajte svoju biografiju kako bi odražavala vaše vještine i iskustvo koje se razvijaju. Ostanite u skladu sa trendovima u industriji.

Neka vaš CV otvori vrata novim prilikama za vas i vaš rast, i srećno na vašem karijernom putu ove 2024. godine!

Sho Dewan, saradnik Forbesa

3 Secrets To Make Your Resume Stand Out In 2024