Trampov zet u Srbiju i Albaniju ulaže oko milijardu dolara

BIZNIS Forbes Slovenija 18. mar 2024. 22:39
featured image

18. mar 2024. 22:39

Američka investiciona kompanija Affinity Partners, sa sjedištem u Majamiju, u završnoj je fazi pregovora za tri velika projekta nekretnina u Albaniji i Srbiji. Investiciono društvo osnovao je 2021. godine Džared Kušner (Jared Kushner), zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) koji mu je bio i viši savjetnik tokom njegova mandata.

Sve tri investicije zajedno mogle bi iznositi više od milijardu dolara, rekao je Kušner u intervjuu za Bloomberg News. Affinity, koji je Kušner osnovao 2021. nakon završetka Trampovog mandata, upravlja imovinom vrijednom 3,1 milijardu dolara.

Projekti u Albaniji i Srbiji

Prvi projekt je transformacija albanskog ostrva Sazan koji će od bivše vojne baze postati luksuzno  ljetovalište pod brendom Aman Resorts Group. Drugi projekt je razvoj albanskog poluostrva Zvërnec kojeg krasi više od tri kilometra bijelih pješčanih plaža. Planiraju izgraditi više odmarališta na tom području – vila i hotela.

Treći projekt nalazi se u Srbiji. U središtu Beograda Affinity namjerava kupiti tri napuštena bloka zgrada i pretvoriti ih u luksuzni hotel. To područje je izvan upotrebe od aprila 1999. godine, kada je NATO bombardovao zgradu bivšeg Ministarstva odbrane Jugoslavije.

Podrška s Bliskog istoka

“Otok Sazan jedna je od najnetaknutijih i najjedinstvenijih obala koje sam vidio bilo gdje u svijetu”, rekao je Kushner za Bloomberg.

Dok je s prijateljima Rickom Grenellom, koji je bio američki ambasador u Njemačkoj tokom Trampove administracije, i Asherom Abehserom, istraživao potencijalne investicije privukla ga je Albanija – jedno od najbrže rastućih turističkih područja u svijetu. Albansko ljetovalište Ksamil jedno je od najboljih svjetskih Airbnb odredišta.

Kušnerovu investicionu kompaniju podržavaju i bliskoistočni investitori. U nju je uloženo oko 2 milijarde dolara iz Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije. Affinity takođe traži mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije, data centre i vještačku inteligenciju.

Kušner je igrao ključnu ulogu u Abrahamovom sporazumu. Ovim su odnosi između Izraela i nekih arapskih zemalja normalizovani 2020. godine. On je nagovijestio da se neće ponovo pridružiti Trampovoj administraciji ako republikanski kandidat pobijedi na predsjedničkim izborima u novembru.