Teslin Sajbertrak prodat na aukciji za dvostruko veću cijenu od originalne

BIZNIS Forbes 11. apr 2024. 13:15
featured image

11. apr 2024. 13:15

Teslin električni pikap Sajbertrak (Cybertruck) prodat je u utorak na aukciji Sotheby’s Motorsport za cijenu više nego dvostruko veću od originalnih 99 hiljada dolara, što je bio prvi test preprodajne vrijednosti rijetkog modela za kojeg isporuka kupcima, kako se očekuje, neće krenuti do najranije 2025. godine.

Najviša ponuda na jednosedmičnoj aukciji iznosila je 262.500 dolara, a za Sajbertrak nije određena minimalna cijena.

Organizatori aukcije u Sotheby’su očekivali su da će se vozilo prodati za cijenu daleko veću od predložene maloprodajne cijene: 99 hiljada dolara, ali ovo je bio prvi put da je model SajberBist (CyberBeast) najskuplji, s dometom od preko 500 kilometara i 846 konjskih snaga – prodat na sekundarnom tržištu.

Sajberbist brzinu od 96 kilometara na sat postiže 1,5 sekundi brže od model srednje klase, ima 245 više konjskih snaga i maksimalnu brzinu od 209 kilometara na sat.

Za novo vozilo stiglo je ukupno 108 ponuda.

Iz Tesle su 2019. godine najavili da će krenuti u proizvodnju pikapa Sajbertrak. Osnivač Ilon Mask (Elon Musk) nazvao ga je “najboljim primjerom tehnologije apokalipse,” a prototip je predstavljen iste godine. Zainteresovani kupci mogli su rezervisati svoje vozilo uz polog od 100 dolara. Do kraja mjeseca je vozilo rezervisalo čak pola miliona ljudi, rekao je Mask. Do novembra se broj rezervacija popeo na dva miliona, a tek tada su prva vozila isporučena šačici kupaca, a napokon su objavljeni i novi podaci o cijenama i specifikacijama. Isporuke osnovne verzije Sajbertraka (s cijenom od 60.990 dolara) očekuju se 2025. godine, a dvije konfiguracije s višim performansama (i cijenama od 79.990 i 96.390 dolara) očekuju se ove godine.

Budući da na cesti ima vrlo malo ovih vozila, očekivalo se da će na sekundarnom tržištu biti izuzetno popularni zbog nekoliko faktora: “niske ponude i visokog interesa kao i ekscentričnog imidža osnivača Tesle Ilona Maska,” izvijestio je Bloomberg. SajberBist prodat u ponedjeljak bio je prvi od modela viših performansi koji je dospio na aukciju, kažu iz Sotheby’sa. Trenutno traje aukcija za Sajbertrak u SBX Carsu, a cijena je zasad dosegla 96.000 dolara. Prije dvije sedmice, prvi Sajbertrak bilo kojeg modela koji je bio ponuđen na aukciji nije uspio dosegnuti minimalnu cijenu.

“Mnogo je skuplji nego što sam mislio,” rekao je za Bloomberg Gene Munster iz Deepwater Asset Managementa. “Moraju pojačati proizvodnju kako bi spustili cijenu… činjenica je da Sajbertrak zapravo još nije izašao.”

Sajbertrak nazivaju neobičnim vozilom, a stručnjaci nisu sigurni da uopšte postoji tržište za ovo futurističko vozilo. Mask je investitorima u Teslu u oktobru rekao kako je kompanija “sama sebi iskopala grob s Sajbertrakom” jer zbog problema s predstavljanjem na tržištu i dostizanja obima produkcije ne može biti “prosperitetan.” Ed Kim iz AutoPacifica za Forbes kaže kako ne postoji široka potražnja kupaca za automobilom otpornim na metke”, a analitičar Jeffriesa Philipee Houchois dodaje kako se očekuje da će model “biti uteg na dobit i novac kompanije.”

Niko ne zna koliko komada Sajbertraka je zapravo prodato. Tesla nije uvrstio te podatke u posljednjem kvartalnom izvještaju o isporukama, a nisu otkrili ni očekivanja o broju prodatih vozila u poređenju s brojem rezervacija.

Mary Whitfill Roeloffs, Forbes
Tesla CyberBeast Sells For Twice Its Sticker Price At Auction – In First Test Of Hyped Truck’s Resale Value
(Prevela: Nataša Belančić)