Tajanstvena milijarderska firma iza koje stoje genijalci

BIZNIS Forbes 30. nov 2023. 15:00
featured image

30. nov 2023. 15:00

U ranim mjesecima pandemije koronavirusa, Majkl Abramson (Michael Abramson) vratio se kući u Teksas kako bi isplanirao svoj sljedeći korak u karijeri. Ovaj bivši partner u poznatoj investitorskoj firmi Sequoia Capital nikada se nije previše izlagao svjetlima pozornice, a nadao se da će tako ostati i ubuduće, zbog čega je odlučio nazvati svog prijatelja koji ima slične sklonosti ka privatnosti, ali i milijarde dolara za ulaganja: milijardera iza WhatsAppa, Jana Kuma (Jan Koum).

Danas – uz Kumovu podršku – Abramson tiho vodi Newlands, firmu koja je velikom brzinom postala jedan od najvećih tech fondova. Abramson i Kum ne govore javno o kompaniji, a ona se ne pojavljuje u posljednjim najavama o investicijama. Internet stranica firme ne nudi nikakve informacije. Ipak, regulatorni podnesci pokazuju kako se radi o kompaniji koja ima gotovo 10 milijardi dolara u dionicama, većinom u tehnološkom sektoru, a počinje i ulagati u ekosistem startapova u ranoj fazi.

Neki kolege Newlands smatraju Kumovom “porodičnom kancelarijom” (subjektom za upravljanje porodičnim bogatstvom imućnih pojedinaca) u koji je uložio dio svog bogatstva koje Forbes procjenjuje na oko 15 milijardi dolara, a podnesci povezuju Kuma s Newlandsom. Ipak, firma ne izgleda kao tipična porodična kancelarija, kažu stručnjaci koji su za Forbes proučili javno dostupne spise.

Teško je procijeniti veličinu firme izvan javnih udjela; Abramson i Kum ne odgovaraju na upite za komentar, kao niti tri investitora koji rade u kompaniji. Ipak, razgovori s desetak stručnjaka i bivših i trenutnih saradnika – koji su svi zatražili da ostanu anonimni jer nisu imali dozvolu za izlazak u javnost i bojali su se osvete – otkrivaju fond koji je izgradio zadivljujući portfolio nekih od najperspektivnijih firmi na berzi, a ulaže i u niz drugih startapova.

“Imaju odličnu mrežu i uložili su u mnogo toga,” kaže jedan investitor upoznat s firmom. “Žele podržati ljude u širem ekosistemu, ali takođe zadržati i povećati vlastito bogatstvo.”

Kada je Sequoia odlučila udvostručiti svoje rano ulaganje u WhatsApp 2013. godine, Abramson je bio ključni član tima koji je blisko surađivao s Kumom, imigrantom iz Ukrajine čija je aplikacija za poruke dosegla 200 miliona korisnika. Kum i Abramson su kliknuli, dijelom i zbog zajedničke averzije prema publicitetu. U rijetkom intervjuu za Forbes, Kum je 2014. ispričao kako nije bio srećan kada je WhatsApp dospio među top 20 aplikacija na Apple App Storeu. “Marketing i pres podižu prašinu,” rekao je. “Ona vas zaslijepi i onda više niste fokusirani na sam proizvod.”

Abramson je takođe postao poznat po preziru prema svjetlima pozornice. Na početku karijere radio je s fondom Sequoia Capital Global Equities, da bi se kasnije pridružio timu za rast u Sequoia Capitalu. Drugi investitori poznavali su ga kao “dobrog tipa” koji je uživao poštovanje legendarnog investitora Majkla Morica (Michael Moritz). No, Abramson je takođe bio “ekstremno introvertan” kaže nekoliko izvora. “On je investitor, ne lovac koji bi se istakao na čelu,” dodaje jedan. “Ima poprilično čvrsto povezanu mrežu.”

Dok je radio s aplikacijom Rappi iz latinske Amerike u koju je uložio 2016., Abramson je “znao sve brojke napamet,” kaže jedan od investitora u aplikaciju, no dodaje kako se nije činilo da mu leži igranje korporativne politike koja donosi rezultate u velikim investitorskim firmama. “Držao se ispod radara, no preko emaila je odlično komunicirao,” kaže drugi investitor.

No Abramson je do 2020. sjedio tek u jednom upravnom odboru u ime Sequoia Capitala, a to je bio jednorog Noom, kompanija za mršanje (vodeći partneri u fondovima za rast obično imaju osam ili više). Firme u koje je najviše uložio – Rappi, ranije procijenjen na 5 milijardi i Glossier, procijenjen na 1.8 milijardi dolara – još nisu izašle na berzu niti su prodate, dok se Noom, nekad procijenjen na 3.7 milijarde dolara, borio s kontroverzama i u nekoliko navrata su dijelili masovne otkaze. Kada je Abramson iz firme otišao u jesen 2020., to je učinio u tišini. Kompanija je privatno svoje partnere obavijestila kako je otišao iz kompanije kako bi se preselio bliže porodici.


Dok se poigravao svakakvim idejama, Abramson je sve više gravitirao ponovnoj saradnji s Kumom. Njih dvojica postali su bliski prijatelji nakon prodaje WhatsAppa Facebooku 2014. za 22 milijarde dolara. Zaposlili su još dvojicu bivših kolega iz SCGE-a, Endija Šaha i Dominika Pasalika i 2021. osnovali Newlands s namjerom da vode fond vrijedan milijardu dolara, kaže izvor, no ubrzo su proširili područje djelovanja. Ipak, ostali su tihi. Na LinkedInu, gdje Kum ima šturi profil pod imenom Jan K., on sebe naziva “zaposlenim Newlandsa” čija je uloga “ispitivanje osiguranja kvaliteta.” Abramsonov profil na mreži još je manje informativan: na njemu nema niti fotografije, a naziva se samo “investitorom.”

Newlands je sazdan na novcu Jana i partnera – a njihov novac je tek kap u oceanu,” kaže jedan od investitora koji poznaje firmu.

Čini se kako je dosad Newlands ulagao ponajviše u dionice tehnoloških kompanija koje trguju na berzi. Zaposleni su govorili kako očekuju da će na taj način ulagati oko polovine ukupnog kapitala firme, dok će 30 postići na startapove, a 20 u kriptovalute i investicije u druge fondove, kaže jedan izvor. No ulaganje u dionice zasad čini preko 80 posto aktivnosti, govori drugi izvor.

Izvještaji kompanije iz novembra ove godine navode kako javni portfolio na kraju trećeg kvartala ima 9.4 milijarde dolara imovine, jednako kao i na kraju prethodnog kvartala. Firma ima gotovo 3 milijarde dolara u dionicama firme Meta, bivšeg Kumovog poslodavca; gotovo milijardu dolara u Tesli Ilona Maska; preko 800 miliona dolara u Alphabetu i Amazonu i preko 500 milijuna dolara u DoorDashu. Newlands takođe ima udjele vrijedne preko 100 milijuna dolara u firmama Zoom, Shopify, Microsoft, Workday, Bill.com, JD.com, Netflix, Robinhood, Snowflake, DocuSign i Salesforce. Manje udjele imaju u kompanijama kao što su Alibaba, Datadog, Gitlab, PayPal, Coinbase, Moderna i Sprinklr.

Ipak, Newlands je počeo investirati i u startapove, iako to pokušava prikriti. PitchBook, koji prati finansiranje startapova, ne navodi ime kompanije ili nedavne ugovore Abramsona ili Kuma, a njihova imena ne stoje u saopštenjima za javnost. Crunchbase navodi Newlands kao učestnika u prvom krugu finansiranja za dva startupa, Kloudfuse i Lightup. Nijedna firma nije odgovorila na upite za komentar.

Forbes je takođr kontaktirao izvršne direktore tri druga startapa koji su, kako su naveli izvori, dobili investicije od Newlandsa. Jedan je rekao kako zna za njih, no negirao je da je upoznao ikoga iz nje ili uzeo novac. Drugi je za Forbes rekao kako su ga iz Newlandsa zamolili da ništa ne kaže. Treći nije uopšte odgovorio.


Jednu investiciju Newlands nije uspio sakriti: navodno ulaganje u FTX, propalu kripto berzu koju je donedavno vodio bivši milijarder, a sada osuđeni kriminalac Sem Bankman-Frid. Newlands je u FTX uložio zajedno s bivšim Abramsonovim firmama, Sequoia Capitalom i SCGE-om, stoji u izvještaju The Informationa. I Abramson i Kum navedeni su u ime Newlandsa kao savjetnici u posljednjem krugu prikupljanja sredstava za FTX prije nego je firma propala krajem prošle godine.

Ukupna veličina i obim poslovanja Newlandsa još uvijek je misterija, kao i ukupan postotak Kumovog bogatstva od 15 milijardi dolara kojim sada upravlja kompanija. Moguće je kako je multimilijarderski udio u Meti zapravo dionice kojima kompanija upravlja u Kumovo ime ili dvije porodične fondacije, od kojih su obje dobile milione takvih dionica od Kuma u prošlosti. Moguće je i da je Kum zamijenio drugu imovinu, poput gotovine, kako bi prebacio dionice u Newlands bez poreskih problema, kaže stručnjakinja za fondacije Bet Šapiro Kaufman, partnerica u firmi Lowenstein Sandler.

Kolege investitori Newlands nazivaju Kumovom porodičnom kancelarijom, no stručnjaci koji su pregledali izvještaje kažu kako Newlands djeluje više kao hedž fond. Newlands sebe naziva “globalnim investicijskim partnerstvom” na LinkedInu, gdje nekoliko od 11 zaposlenika uključuje specijaliste za računovodstvo, poreze i financije koji su ranije radili u EY-u i Maverick Capitalu, poznatom hedž fondu iz Dallasa.

“Porodilčna kancelarija e inače ozbiljno potkapitalizovaa, ljudi se igraju kako bi troškove mogli odbiti od poreza,” kaže Kaufman. “Zaposlenici pišu finansijske izvještaje, obavljaju povrate poreza, zapošljavaju dadilje i kupuju nove automobile. U potpunosti vode njihove živote na koji god način klijent to želi.”

Newlands u poređenju s tim više djeluje kao upravljač hedž fondovima, kaže Brajan Buler, partner u društvu za kapitalna ulaganja Triton Pacific Capital Partners. No pojedinci s ogromnom bogatstvom znaju zapošljavati investitore koji imaju iskustva s rizičnim kapitalom ili hedž fondovima kako bi upravljali njihovim portfeljima, ponekad sprovodeći agresivne strategije po pitanju javnog kapitala. A ponekad fond koji posluje kao Newlands svoj kapital dobija iz odvojenog pravnog tijela koje predstavlja ili osobu ili familiju, objašnjava. “Ne postoji ‘normalno’ kada govorimo o ovakvim kancelarijama,” dodaje. “No ovo izgleda sofisticirano.”

Prije više od deset godina, Kumov bivši šef Mark Zakerberg dio svog bogatstva je prebacio u firmu Iconiq Capital koja je potiho izgradila solidan profil prihvatanjem sredstava bogatih tech preduzetnika, koje je potom slivala u novu generaciju startapova. Moguće je da Abramson i Koum žele nešto slično postići i s Newlandsom. Zasad je sve samo spekulacija. Ono što se zna: Newlands je na tržištu, ulaže u novi val tech poduzetnika, a Kum je iza svega.

“Mislim da redefinišu značenje porodične kancelarije, odmiču se od uvredljivih implikacija,” kaže jedan izvor. “Sretni su što imaju slobodu ulagati kako god žele.”

Autor originalnog članka: Alex Konrad, Forbes
Link: A Secretive $10 Billion Firm Backed By WhatsApp Billionaire Jan Koum Is Quietly Building A Startup Portfolio
(Prevela: Nataša Belančić)