Struja može da bude besplatna: Ova šema za uštede na računima širi se svijetom

BIZNIS Forbes 5. jun 2024. 21:08
featured image

5. jun 2024. 21:08

Znaš da je budućnost elektroenergetske mreže stigla kada tvoj dobavljač električne energije želi da te plati da koristiš manje od onoga što oni zapravo prodaju. To je suštinski ponuda za kupce londonske kompanije Oktopus Enerdži (Octopus Energy), vrijedne 16,6 milijardi dolara. „Kada operateri mreže postanu preopterećeni, plaćaju bogatstvo da uključe rezervne generatore. Ako koristiš manje, mi ćemo ti platiti“, kaže Greg Džekson (Greg Jackson), suosnivač i izvršni direktor Oktopusa. On naglašava da će u centru buduće mreže biti novi odnos zasnovan na stimulativnom podsticanju.

Na primjer, Oktopus je potpisao ugovore sa 1,4 miliona kupaca i uključio ih u program koji im šalje poruku tri sata prije očekivanog vrhunca (pika) potražnje za električnom energijom, podstičući ih da smanje potrošnju i zarade tri puta više od prosječne cijene za električnu energiju koju nisu koristili. To funkcioniše. Prošle godine, kaže Džekson, Oktopus je platio kupcima 10 miliona dolara kako bi spriječio britansku mrežu da potroši 200 miliona dolara na proizvodnju dodatnog uglja i dizela.

Složenost ne odvraća kupce. Od osnivanja prije osam godina, Oktopus je već narastao na osam miliona računa, postavši najveći dobavljač električne energije u Velikoj Britaniji i drugi najveći u Evropi. Džekson pripisuje njihovu popularnost dijelom gejmifikaciji potrošnje energije – zamisli kombinaciju Šopifaja (Shopify), Robinhuda (Robinhood) i Ubera, kaže. A sada su krenuli u Sjedinjene Američke Države, konkretno u Teksas, jednu od rijetkih država gdje regulacija tržišta električne energije omogućava varijabilne cijene električne energije po lokaciji.

Prepuštanje kontrole elektrani

U žargonu elektroindustrije, termin za dinamiku kada se kupac unaprijed dogovori da smanji potrošnju energije u vrijeme ograničene ponude naziva se odgovor na potražnju. Ako, kao Oktopus, okupite dovoljno kupaca koji su dobrovoljno prepustili mogućnost daljinske kontrole svojih kućnih termostata i punjača za baterije električnih vozila, onda imate ono što je poznato kao virtuelna elektrana.

„Čak i ako nemaš solarnu energiju ili baterije, možemo se povezati sa tvojim pametnim termostatom. Plaćamo ti trenutnu cijenu električne energije da smanjiš potrošnju kada je energija najpotrebnija“, kaže Džekson. Takva virtuelna elektrana zapravo ne stvara dodatne elektrone za slanje u mrežu, ali smanjenjem potražnje u vršnim vremenima, ona služi istoj svrsi. U Velikoj Britaniji, Oktopus sada upravlja onim za šta se vjeruje da je najveća virtuelna elektrana u svijetu, ukupne snage jedan gigavat – dovoljno struje da napaja skoro milion domova.

„Na kraju smo vremena kada jednostavno plaćaš svom dobavljaču fiksnu cijenu za struju“, kaže Majkl Li (Michael Lee), predsjednik operacija Oktopusa u SAD-u. „Prelazimo na mrežu sa dinamičnim cijenama, gdje će 80-90% svih sati biti besplatno, a ostatak će biti veoma skup“.

 Foto: Levon Biss for Forbes

Li je 2020. prodao kompaniju koju je osnovao, Ivolv Enerdži (Evolve Energy), Oktopusu za pet miliona dolara. Sada je fokusiran na prodor na teksaško tržište, koje podstiče konkurenciju među maloprodajnim dobavljačima električne energije, od kojih su mnogi bankrotirali nakon vremenskih nepogoda koje uzrokuju nagle skokove cijena energije, poput zimskog olujnog Urija 2021. godine. Li očekuje brzu prijavu za ponudu pod nazivom Zero Bills, gde Oktopus obećava da nećeš plaćati ništa za struju, sve dok im prepustiš kontrolu nad svim uređajima koji troše mnogo energije, sistemom grijanja i hlađenja (HVAC) i baterijom električnog vozila.

Rekordna potražnja za električnom energijom u Electric Reliability Council of Texas, koja upravlja elektroenergetskom mrežom za 90% potreba države, bila je 85 gigavata, i postavljena je prošle godine. ERCOT već kaže da sistem neće moći da doda novu proizvodnju dovoljno brzo da zadovolji rast potražnje od 60 gigavata za manje od decenije. Veliki dio potražnje dolazi iz AI data centara i rudarenja kriptovaluta. Ovo podržava Lijevu tvrdnju da je Teksas odlično mjesto za izgradnju virtuelne elektrane.

Profitabilan biznis

Oktopus Enerdži je 2023. ostvario 250 miliona dolara profita na zapanjujućih 16,6 milijardi dolara prihoda. Nije loše za kompaniju osnovanu 2015. godine, prvobitno kao podružnica Oktopus Grupe, investicione kompanije (sa 15 milijardi dolara pod upravljanjem) i fintech inkubatora. Od kada je izdvojen iz grupe 2020. godine, Oktopus Enerdži je prikupio 2,3 milijarde dolara rizičnog kapitala. Najnovija runda od 800 miliona dolara bila je predvođena partnerima Generation Investment Management bivšeg potpredsjednika Ala Gora. To je kompaniju vrednovalo na devet milijardi dolara.

Glavni izvršni direktor Džekson posjeduje oko 5% udjela, vrijednog oko 400 miliona dolara. Sa osam miliona domaćinstava i poslovnih kupaca, Oktopus je brzo postao najveći dobavljač energije u Velikoj Britaniji i drugi najveći distributer prirodnog gasa. Džekson insistira da su tek na početku.

Džekson, 52, odrastao je u Jorkširu u sjevernoj Engleskoj, i napustio je srednju školu sa 16 godina da bi kreirao video igre. Kasnije je pohađao Univerzitet u Kembridžu, a zatim počeo karijeru u menadžmentu u Procter & Gamble 1994. godine, prije nego što se razočarao zbog pet rundi potpisa potrebnih za promjenu ambalaže proizvoda. Tako je napustio P&G 1998. godine kako bi se pridružio internet revoluciji.

Isprva, u Tangent Communications u Velikoj Britaniji, pomogao je u unapređenju onlajn platforme Laburističke partije. Od kasnih 2000-ih radio je u e-trgovini, kreirajući platforme za kompanije poput SAP-a i pomažući u izgradnji startapa kao što je Zopa. Jedan od poslovnih poduhvata, Consultant Connect, kupio je Teledocs za 60 miliona dolara 2021. godine; njegova tehnologija sada omogućava 40% video konsultacija ljekara u britanskom zdravstvenom sistemu.

Džeksonu nije bilo teško da 2015. ubijedi Sajmona Rodžersona (Simon Rogerson), osnivača Oktopus Grupe, da je globalna industrija energije (sa tri biliona dolara godišnjeg prihoda) savršena sljedeća meta za velike promjene uz pomoć poslovnog softvera. Rodžerson, koji je počeo upravljanjem novcem u Mercury Asset Management, bio je posebno privučen Džeksonovim pametnim planom: on bi u suštini gradio dvije kompanije paralelno.

Oktopus Enerdži je kompanija koja je okrenuta ka potrošačima. Ali iza kulisa se nalazi sestrinska kompanija, nazvana Kraken, koja je takođe njihovo ime (po mitološkom čudovištu) za poslovni softverski paket na bazi AI sa jednostavnim interfejsom i moćnim analitičkim pozadinskim sistemom koji podržava cio posao Oktopusa.

Jedna firma za kupce, jedna za softver

Ali zašto dvije odvojene kompanije? Zato što Džekson ne samo da je želio da koristi Kraken za rast Oktopus Enerdži, već je želio da uspjeh Oktopusa ubedi konkurentske elektro kompanije da im je potrebna ista vrsta poslovne platforme. Što je Džekson spreman da im licencira (njemački energetski gigant E.on koristi Kraken za upravljanje sa 10 miliona računa).

„To što smo sopstveni klijent nam je omogućilo da inoviramo načine na koje veliki operateri nisu mogli“, kaže Džekson, jedan od samo osam zaposlenih koji prelaze „kineski zid“ između kompanija. Taj zid je zamišljen da obuzda sukobe interesa koji bi mogli nastati kada Kraken licencira svoj softver kompanijama koje Oktopus možda želi da preuzme jednog dana.

Od tada, prikupili su kupce od kompanija poput GB Energy, Flow Energy, Engie, Bulb Energy i M&S Energy u Velikoj Britaniji. Krajem 2023. godine, Oktopus je preuzeo cjelokupno Šelovo poslovanje sa domaćinstvima. U Velikoj Britaniji, Oktopus sada ima više od sedam miliona računa i tržišni udio struje i gasa iznad 20%.

Na međunarodnom nivou, Oktopus i Kraken posluju u Australiji, Japanu, Njemačkoj, Italiji, Španiji i Francuskoj. Kraken ima najdalji domet, licenciran je do sada za kupce koji upravljaju sa više od 50 miliona računa.

Ponekad se kupcima toliko dopadne ono što vide da žele da investiraju. Australijska kompanija Oridžin Enerdži ne samo da je licencirala Kraken, već je uložila i 400 miliona dolara u Oktopus za 20% udjela.

Dobiješ auto i struje koliko možeš da napuniš

Zašto ne bi iznajmio svoje električno vozilo od svoje elektro kompanije? Oktopus je razvio proizvod nazvan Drive Free koji kombinuje najam električnog vozila sa računom za energiju. Za 300 dolara mjesečno dobijaš automobil i svu struju kojom ga možeš napuniti. Naravno, Oktopus može da iskoristi bateriju automobila i pošalje tu struju nazad u mrežu ako je potrebno (kupci mogu postaviti ograničenja kako bi osigurali da će njihov EV uvek imati dovoljno energije za vožnju). Za prave entuzijaste, Oktopus radi sa graditeljima kuća na razvoju 1.000 domova sa „Zero Bills“, gde su solarni paneli, toplotne pumpe i baterijski sistemi integrisani tako da vlasnici nikada neće imati račun za energiju.

Rast Oktopus Enerdžija do sada je bio pola organski i pola putem akvizicija, vođen uglavnom željom da proširi domet svog Kraken softvera. Do kraja 2018. godine Oktopus je već porastao na oko 250.000 kupaca nakon što je preuzeo operatere koji su u problemima ili stečaju.

Od tada, prikupili su kupce od kompanija poput GB Energy, Flow Energy, Engie, Bulb Energy i M&S Energy u Velikoj Britaniji. Krajem 2023. godine, Oktopus je preuzeo cjelokupno Šelovo poslovanje sa domaćinstvima. U Velikoj Britaniji, Oktopus sada ima više od sedam miliona računa i tržišni udio struje i gasa iznad 20%.

Na međunarodnom nivou, Oktopus i Kraken posluju u Australiji, Japanu, Nemačkoj, Italiji, Španiji i Francuskoj. Kraken ima najdalji domet, licenciran je do sada za kupce koji upravljaju sa više od 50 miliona računa.

Ponekad se kupcima toliko dopadne ono što vide da žele da investiraju. Australijska kompanija Oridžin Enerdži ne samo da je licencirala Kraken, već je uložila i 400 miliona dolara u Oktopus za 20% udjela.

Investicije u vjetroelektrane

Oktopus se sada vertikalno integriše, šireći svoje pipke izvan sofisticiranog softvera u posjedovanje velike infrastrukture. Do sada, portfelj uključuje projekte ofšor vjetroelektrana u Velikoj Britaniji, Holandiji, Južnoj Koreji i Norveškoj. Nadajući se da će iskoristiti bum čiste energije, Oktopus je u novembru prošle godine sklopio dogovor sa kompanijom Tokyo Gas za prikupljanje i investiranje više od tri milijarde dolara u ofšor vjetroelektrane. Investicije u energiju širom svijeta porasle su na 2,8 biliona dolara u 2023. godini, sa više od 1,2 biliona dolara namijenjenih čistoj energiji, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji.

Osvrćući se na skoro decenijski sprint Oktopus Enerdžija, Džekson se sjeća hladne noći tokom energetske krize 2022. godine, kada je rat Vladimira Putina u Ukrajini poslao cijene gasa i struje u nebo. Oktopus je dobijao frenetične pozive od nervoznih penzionera koji su vidjeli kako im se mjesečni računi za struju utrostručuju. Bili su uplašeni da uključe grijanje.

Džekson je odlučio da, ako ne mogu obezbijediti jeftinu energiju za grijanje domova kupaca, barem mogu obezbijediti efikasan način za grijanje njihovih tela. Tako je Oktopus kupio veliku količinu električnih ćebadi i poslao jedno besplatno svakom kupcu koji je bio zabrinut zbog plaćanja računa. Na kraju su poslali 50.000 ćebadi, računajući da svako košta oko 30 dolara ali štedi 500 dolara tokom zime grijući ljudi.

Najbolji način da se nadmaše veliki operateri i uspije u elektroenergetskom biznisu, kaže Džekson, je da se radi unutar postojećih tržišnih struktura, i ne pokušavaj da prisiliš birokratiju da učini nešto za šta nisu spremni. Oktopusu nije trebalo nikakvo regulatorno odobrenje da distribuira električna ćebad.

On voli kreativna rješenja, čak i za naizgled male stvari kao što su mjesečni računi koji se šalju kupcima. U Velikoj Britaniji, po zakonu svaki račun za struju sadrži brojne sitne napomene i često ima najmanje tri strane. Oktopusovo rješenje: ne boriti se protiv toga, već pojednostaviti važne djelove računa u dobro dizajniran imejl, priložiti potrebni trostrani PDF (koji niko neće čitati) i osigurati da, ako se kupac obrati, dobije odgovor. “Ako si zavisan od promjene regulacije prije nego što možeš zapravo pružiti bilo koji stvarni posao, onda ne kontrolišeš svoju sudbinu”, kaže Džekson.

Christopher Helman, Forbes

Free Electricity Is Coming To Texas, Thanks To A British Unicorn Backed By Al Gore