Startap sa „kapsulama za spavanje“ ljuti zvaničnike za izgradnju u San Francisku

BIZNIS Forbes 2. nov 2023. 12:01
featured image

2. nov 2023. 12:01

Zvaničnici za izgradnju San Franciska započeli su istragu u vezi kompanije Braunstoun (Brownstone Shared Housing), novog startapa koji nudi „kapsule za spavanje“, nakon što su na društvenim mrežama i u lokalnim vijestima postali viralni.

 „Svjesni smo problema i otvorili smo istragu kako bismo utvrdili da li postoji kršenje građevinskih propisa“, rekao je Patrik Hanan (Patrick Hannan), portparol Odjeljenja za građevinsku inspekciju San Franciska, u mejlu Forbes-u, i dodao da će agencija u bliskoj budućnosti „posjetiti lokacije“. Postojanje nove istrage prvi put je objavio San Francisko Standard (San Francisco Standard).

Startap, koji ima slične nekretnine i u drugim gradovima Kalifornije, uključujući Palo Alto, San Hoze i Bejkersfild, nije odmah odgovorio na Forbes-ov zahtjev za komentar.

Male spavaonice kompanije Braunstoun – suštinski gledano, kreveti u obliku kapsula, postavljeni jedan na drugi – koštaju 700 dolara mjesečno, uključujući WiFi i komunalije. Svaka lokacija takođe ima zajednički prostor za kuvanje i boravak. U poređenju s tim, prosječni zakup za jednosoban stan u San Francisku iznosi oko 3.000 dolara, prema Zamperu (Zumper), firmi za istraživanje tržišta iznajmljivanja.

Kompanija, koja je prema podacima Pičbuka (Pitchbook) dobila neotkriveni iznos sredstava od Skejl fonda (Scale VC, sada poznatog kao Redbad – Redbud VC) krajem prošle godine, saopštila je u tvitu, juna 2023, da je lokacija u San Francusku otvorena tog mjeseca i da je „najveća do sada“. Redbad nije odmah odgovorio na Forbes-ov zahtjev za komentar.

Na Linkdin (LinkedIn) objavi iz tog vremena, navedeno je da među 28 stanara „osoba iz Viskonsina, koja je nedavno diplomirala i ovdje je da istraži prilike u San Francisku, dizajner koji rade za konzulat i osnivač startapa za vještačku inteligenciju“.

Lokacija u San Francisku, koja je ranije služila kao filijala banke San Francisko fajer kredit junion (San Francisco Fire Credit Union), nalazi se na Mint Plazi, u blizini stanice Pauel Bart (Powell Bart) u centru grada. Liste nekretnina pokazuju da je ova lokacija namijenjena za kancelarijsku upotrebu, a ne stambenu.

Ovo nije prvi put da je Braunstoun naišao na probleme sa gradskim vlastima. Godine 2022, Službe za planiranje i razvoj Palo Alta, optužile su vlasnika kuće, koju je Braunstoun zakupio i preuredio, u ulici Remona, za brojna kršenja kodeksa, navodi nedjeljnik Palo Alto (Palo Alto Weekly).

„Razumijem da Braunstoun više nije povezan sa tom nekretninom“, naveo je Džonatan Lejt (Jonathan Lait), direktor Odjeljenja za planiranje i razvoj Palo Alta u mejlu Forbes-u. „Svi povezani prekršaji su ili ispravljeni ili riješeni po njihovom odlasku“.

Cyrus Farivar / Sajrus Farivar

Uvijek sam zainteresovan za dojave o prevarama, rasipanju, zloupotrebama, smicalicama u svijetu tehnologija