Sportina traži novog vlasnika

BIZNIS Forbes Slovenija 17. jan 2024. 12:12
featured image

17. jan 2024. 12:12

Bledska prodavnica odjeće Sportina, koja je teško pogođena pandemijom korona virusa, traži novog vlasnika.

Vlasnici Sportine (75,1 odsto u vlasništvu Alfi fonda, po 12,45 odsto NLB-a i kompanije Fashion), prema nezvaničnim informacijama slovenačkog izdanja Forbes, počeli su proces prodaje ovog bledskog tekstilca.

Za kupovinu su zainteresovana tri potencijalna kupca. Dva strateška, iz Italije i Srbije, i jedan fond.

Aktuelni poslovni model Sportine mogao bi da odgovara strateškom partneru koji bi mogao da dokapitalizuje kompaniju i bolje iskoristi njenu strukturu. Za sada se ne zna šta će biti ako Sportinu kupi fond.

Problem za Sportinu su dugoročni ugovori o najmu koje je sklopila u nekim mjestima u Sloveniji. Cijene zakupa su značajno porasle posljednjih godina, iako neke lokacije možda više nisu vrijedne iznajmljivanja.

Loš posao u Sloveniji, dobar u inostranstvu

Sportina Bled bi trebalo da je u Sloveniji zabilježila dobre rezultate u posljednjem kvartalu prošle godine. Ipak, očekuje se da će 2023. završiti u minusu.

Od 2020. posluju sa gubitkom – tada je iznosio 12,5 miliona eura. Godinu kasnije porastao je na 17,9 miliona eura. Neto gubitak je bio znatno manji u 2022. godini, kada je iznosio 3,88 miliona eura uz prihod od prodaje od 37,85 miliona eura.

Najavljena prodaja

Prodaja Sportine nije iznenađenje. Sadašnji vlasnici su o tome govorili već pri ulasku u kompaniju, kada su najavljivali stabilizaciju preduzeća i potragu za novim vlasnikom.

Media Finance je tada kao potencijalnog kupca naveo srpsku kompaniju Fashion Company, koja je regionalni rival Sportine. Sa 60 prodavnica prisutna je na šest tržišta jugoistočne Evrope. Ima ih i u tržnim centrima u srpskoj prijestonici.

Alfi je kupio većinski udio u Sportini u maju 2022. od prethodnog većinskog vlasnika Bahtiara Bajrovića. Pod njegovim rukovodstvom, trgovac odjećom sa Bleda se previše zadužio i prije finansijske krize, što je dovelo do restrukturiranja 2014. godine.

Nakon perioda rasta prihoda i poslovanja u zelenom do 2019. godine, kompaniju je konačno urušila pandemija. U to vrijeme prodavnice su zatvorene, a Sportina nije bila spremna za onlajn prodaju. U 2020. prihodi su pali oko 40 odsto, na 62 miliona eura, a pola miliona eura dobiti se pretvorilo u višemilionski gubitak.

Očekuje se da će više detalja o prodaji biti poznato za mjesec do dva.

Jan Artiček, novinar Forbes Slovenija
Aljoša Črnko, novinar Forbes Slovenija