Sjećate li se Todorićevog Alvareza? Postao je likvidator kineskog Evergrandea

BIZNIS Forbes Hrvatska 31. jan 2024. 11:02
featured image

31. jan 2024. 11:02

Konsultantska kuća Alvarez & Marsal, svojevremeno je bila angažovana na restrukturiranju Agrokora, a sada je sud u Hong Kongu u ponedjeljak imenovao tu konsultantsku kuću likvidatorom divelopera China Evergrande Group.

Kineski diveloper završio je u likvidaciji, nakon što dvije godine od dospijeća nije isplatio dug po obveznicama. Inače, Evergrande je najzaduženiji građevinski diveloper u svijetu, s ukupnim dugom od oko 300 milijardi dolara.

Alvarez je trebalo da radi restrukturiranje Agrokora

Ako se vratimo pet, šest, godina unazad, prisjetićemo se da je konsultantska kuća Alvarez & Marsal, svojevremeno bila angažovana na restrukturiranju Agrokora u vrijeme kada je bio u vlasništvu Ivice Todorića. Antonia Alvareza i njegov tim, još prije nego je šira javnost saznala da je Agrokor u problemu, angažovali su vjerovnici, kako bi restrukturirao kompaniju. 

Nakon što je postalo očito da je Agrokor u gotovo bezizlaznoj situaciji, Alvarez je i formalno, na jedno kraće vrijeme, preuzeo upravljanje kompanijom. 

Ali, ubrzo je Vlada napisala “Lex Agrokor”, poseban zakon koji joj je omogućio da imenuje svog povjerenika. Upravljanje kompanijom, nakon toga, preuzima Vladin “vanredni povjerenik” Ante Ramljak, koji angažuja druge konsultante, a Alvarez se povlači iz posla.

Hui je bio najbogatiji čovjek u Aziji

Priča o Evergrandeu i njegovom osnivaču Hui KaYanu pomalo podsjeća na Agrokor i Todorića. Hui, čija je sudbina sada prilično neizvjesna, svojevremeno je bio najbogatiji čovjek u Aziji, s imovinom od 45,3 milijarde dolara. Nakon bankrota Evergrandea njegova imovina procjenjuje se na oko tri milijarde dolara i taj iznos se uglavnom odnosi na ranije isplaćene dividende, što nije obuhvaćeno likvidacijom.

Ipak, Hui je od septembra prošle godine pod istragom kineskih vlasti. Nije pozato za šta je točno osumnjičen, ali spekuliše se da ga istražuju zbog malverzacija s novcem od unaprijed plaćenih, a neizgrađenih nekretnina, kao i novcem koji su ulagači povjerili investicionom odsjeku Evergrandea – radi toga je već ranije nekoliko osoba uhapšeno. 

Uloga konsultanstke kuće Alvarez & Marsal, kao likvidatora, jeste da utvrdi imovinu i unovči što se može unovčiti kako bi se namirili povjerenici. Hui, koji je Evergrande osnovao 1996. godine, vlasnik je 60 odsto dionica, čija je zadnja tržišna vrijednost, prije zaustavljanja trgovine na berzi, iznosila tek 270 miliona dolara.

Marko Repecki, Forbes Hrvatska