Rafael Kraker novi izvršni direktor Luštica Bay-a

BIZNIS Forbes Crna Gora 6. jun 2024. 14:50
featured image

6. jun 2024. 14:50

Izvršni direktor Andermatt Swiss Alps-a u Švajcarskoj, Rafael Kraker (Raphael Krucker), preuzeo je dodatnu ulogu izvršnog direktora Luštica Bay-a, saopšteno je iz kompanije Orascom Development Holdinga.

Kraker je vodio Andermatt Swiss Alps od 2020. godine, vodeći ga ka statusu Prime Alpine Destination, sa iskusnim timom koji ubrzava rast destinacije, tokom cijele godine.

„Pod Krakerovim vođstvom, Orascom Development vidi ogromne poslovne potencijale za Andermatt Swiss Alps i Luštica Bay, s fokusom na integraciju obje destinacije, i razvoju obje pojedinačno. Ovaj strateški potez povrđuje, još jednom, viziju Orascom Development-a u stvaranju globalno priznatih destinacija“, navodi se u saopštenju kompanije.

Izvršni direktor grupacije Orascom Development, Omar El Hamamsy, rekao je da je izuzetno ponosan na impozantan razvoj koji je Orascom Development ostvario na transformacionom putu od porodičnog preduzeća do globalno priznate kompanije, koja se pozicionirala i uživa atribut jedne od vodećih na svijetu.

„Sa dodatkom 250 novih članova tima u visokom menadžmentu širom naše kompanije, ne samo da smo unaprijedili tim, već smo postigli i značajne poslovne uspjehe – prodajući dvije hiljade domova i ugostivši 2,5 miliona gostiju u hotelima, samo u protekloj godini“, kazao je El Hamamsy.

Kraker je naveo da je veoma zadovoljan što može preuzeti dodatnu odgovornost unutar Orascom Development-a.

„U Luštica Bay-u, cilj je ubrzati kvalitetan model rasta destinacije, kao što smo isti uspješno realizovali u Andermatt-u“, rekao je Kraker.

Dosadašnji direktor Luštica Bay-a Maher Maksoud će, kako je saopšteno, kao izvršni direktor ECOBOS-a, svoje djelovanje usredsrediti na dalji razvoj tog projekta.

„ECOBOS, kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, osnovana je 2010. godine između Orascom Developmenta i Imerys-a, izgradila je prve domove u West Carclaze Garden Village-u prošle godine“, rekli su iz Orascom Development Holdinga.

Iz kompanije su kazali da je njegov doprinos Luštica Bay-u, od imenovanja za izvršnog direktora 2020. godine, duboko cijenjen.

Maksoud je rekao da se raduje vođenju sljedeće faze za ECOBOS, dok napreduju u razvoju i privlačenju više investitora.

„Uz naše partnere, kreiramo trajne uspjehe u Velikoj Britaniji“, zaključio je Maksoud.

Luštica Development, podružnica švajcarskog Orascom Development Holdinga (ODH), osnovana je 2008. godine kao zajedničko ulaganje između ODH (90%) i Vlade Crne Gore (10%). ODH je vodeća kompanija kada je u pitanju razvoj integrisanih destinacija, sa preko 30 godina iskustva u građenju odmarališta i stvaranju samodovoljnih i međunarodnih zajednica.

Orascom je posvećen izgradnji portfolija za destinacije svjetske klase. Koristimo najnovije tehnologije i inovativni dizajn da bismo postavili nove standarde u izgradnji održivih naselja koji se stapaju sa prirodom i njeguju kohezivne zajednice, piše na sajtu Luštica Bay-a.

Luštica Development na tivatskom dijelu poluostrva Luštica razvija projekat (rizort) Luštica Bay sa hotelima, dvije marine, golf terenom, stanovima, vilama i porodičnim kućama.

Luštica Bay je prva greenfield investicija u Crnoj Gori, procijenjena na više od milijardu eura, sa vrijednošću izgrađene infrastrukture od 110 miliona eura.