Porodica Ford proširila uticaj na proizvođača automobila

BIZNIS Forbes 8. nov 2023. 18:43
featured image

8. nov 2023. 18:43

Porodica Ford, koju čine potomci osnivača Ford Motor kompanije, Henrija Forda, početkom septembra proširila je uticaj na američkog proizvođača automobila.

Ford iz Dirborna (Dearborn) u Mičigenu, listirana je na berzi od 1956. Ali, porodica je zadržala 40% prava glasa putem posebne klase akcija. Ova odluka suštinski je osigurala porodičnu kontrolu nad kompanijom, koja traje i danas.

Predsjednik Vilijam Klej Ford mlađi (William Clay Ford Jr.), poznat kao Bil, 66, bio je izvršni direktor od 2001. do 2006. Ipak, zadržao je titulu predsjednika (preimenovana u izvršni predsjednik). On je zadržao svoju kancelariju na istom spratu kao i izvršni direktor u sjedištu kompanije.

Drugi članovi porodice koji obavljaju izvršne funkcije uključuju Elenu Ford, rođaku Bila Forda.

U saopštenju objavljenom u septembru, Ford Motor je objavio da je Elena Ford imenovana na novu poziciju šefa za angažovanje dilera. U saopštenju kompanije Ford se navodi da će „blisko sarađivati sa 10.000 dilera Forda širom svijeta kako bi ubrzala njihovu transformaciju u one koji prave razliku među Fordovim globalnim biznisima“.

Kompanija je takođe saopštila da će se Vilijem Klej „Vil“ Ford, sin Bila Forda, pridružiti  automobilskoj kompaniji kao generalni menadžer Ford Performansa (Ford Performance), odjeljenja koje uključuje motociklističke i trkačke aktivnosti.

Pored ovih imenovanja, još jedan član porodice, Henri Ford III, član je upravnog odbora automobilske kompanije.

Dugi niz godina, porodica Ford direktno je upravljala kompanijom. Henri Ford II (1917-1987), unuk originalnog Henrija Forda, povukao se sa funkcije izvršnog direktora 1979. godine, a na njegovo mjesto došao je Filip Koldvel (Philip Caldwell). Ipak, porodica je zadržala svoju prisutnost. Bil Ford se pridružio odboru kompanije krajem 1980-ih i preuzeo funkciju predsjednika 1999.

Od kada je Bil Ford predao mjesto izvršnog direktora 2006. godine, tu funkciju su obavljali ljudi koji nisu bili članovi porodice. Trenutni izvršni direktor je Džim Farli (Jim Farley), bivši izvršni direktor kompanije Tojota Motor, koji je preuzeo funkciju u Fordu 2020.

I dalje porodica ima značajan uticaj dok se Ford Motor usmjerava ka jačanju proizvodnje električnih vozila. Ova kompanija iz Dirborna koristi profit od tradicionalnih velikih pikapova kako bi finansirala ulaganja u električne automobile. Ford želi da izgradi korporativnu kulturu da je više tehnološka kompanija nego tradicionalni proizvođač automobila.

Čini se da uticaj porodice Ford neće uskoro oslabiti.

Bill Koenig / Bil Kenig

Uređivao sam i pisao o autoindustriji manje ili više (uglavnom više) od 1985, prvo u Indianapolis Staru, potom, više od decenije u Blumbergu u Detroitu, a nakon toga gotovo devet godina u SME media. Bilježio sam kako su se neki gradovi sa automobilskim fabrikama gasili kako se industrija restrukturirala; kako su druga ruralna područja imala koristi od ulaganja međunarodnih automobilskih kompanija u fabrike u SAD; bio u fabrikama; vidio kako su proizvođači koristili trkački sport kao marketinški alat i (u nekim slučajevima) razvoj inženjerskih talenata. Bio sam svuda, od fabričkog poda do (jednom prilikom) vožnje trkačkog automobila na istoj stazi kao i izvršni direktor