Ovo su najbolji barovi na svijetu u 2023. godini

BIZNIS Forbes Hrvatska 16. nov 2023. 14:18
featured image

16. nov 2023. 14:18

Godišnja lista 50 najboljih barova na svijetu, predstavljena u oktobru u Singapuru, slavi izvrsnost u globalnom sektoru pića i odaje počast barmenima vizionarima, kreativnim vlasnicima i revolucionarnim brendovima koji predvode trendove u svijetu koktela.

Na popisu 50 Best se nalaze barovi iz 28 gradova širom svijeta, a prvo mjesto na listi najboljih barova na svijetu ove godine je pripalo baru Sips, u Barseloni. Ovo je drugi put da je neki bar iz Barselone dospio na sam vrh popisa: prošle godine trijumfovao je Paradiso.

Sips se nalazi u srcu okruga L’Antiga Esquerra de l’Eixample, a radi se o zaigranom i nenametljivom mjestu na čijem čelu su dva giganta industrije: Simone Kaporale i Mark Alvarez. Njih dvojica imaju nevjerojatno iskustvo: Kaporale je bio član kreativnog dua koji je londonski Artesan doveo do titule najboljeg bara na svijetu rekordnih četiri puta, a Alvarez je gotovo deset godina proveo u uspješnoj elBarri restoranskoj grupaciji.

London najuspješniji u Evropi, ali i svijetu

Iako je prvo mjesto zauzela Barselona, London je zadržao status svjetskog koktelskog središta s čak pet barova na popisu – više nego ijedan drugi grad. Čak dva dospjela su u top 10: Connaught Bar skočio je za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu i zauzeo peto, a Tayēr + Elementary nalazi se na osmom mjestu.

Osim Sipsa, još jedan bar iz Barselone našao se u top pet, a to je Paradiso, koji je zauzeo četvrto mjesto. Salmon Guru iz Madrida nalazi se na 16. mjestu najboljih.

Pet barova s popisa najboljih nalazi se u Italiji, a Pariz se ponosi s dva. Od ostatka Evrope, tu su Himkok iz Osla, Wax On iz Berlina, štokholmski Röda Huset, kao i Line, Baba Au Rum i The Clumsies iz Atine.

Najbolji u sjevernoj i južnoj Americi

Njujorški Double Chicken Please nalazi se na drugom mjestu, a proglašen je najboljim barom u sjevernoj Americi. Handshake Speakeasy iz glavnog grada Meksika skočio je za čak osam mjesta i dospio na treće.

Najboljim barom u Južnoj Americi još jednom je proglašen Alquímico iz Kartagine, koji se nalazi na devetom mjestu popisa.

Najuspješniji u Aziji i Australiji

BBK Social Club iz Bangkoka proglašen je najboljim barom u Aziji, zauzevši 13. mjesto na popisu, a tu su i Jigger & Pony i Sago iz Singapura, kao i Zest iz Seula, čiji vlasnici Demi Kim, Šon Vu, Đisu Park i Noa Kvon stvaraju put prema održivijoj budućnosti svojim pristupom nulte stope otpada i kombiniovanjem vlastitih inovacija s najboljim lokalnim ukusima.

Najbolji bar u Australiji ove godine je Maybe Sammy iz Sidneja, koji se nalazi na 15. mjestu. Ovo je peti put da je ovaj bar proglašem najboljim u Australiji, a tu titulu zaslužuje svake godine od 2019., kada je i otvoren.

Popis u cijelosti možete pogledati OVDJE, a ovdje je najboljih 10:

1. Sips, Barcelona

2. Double Chicken Please, New York

3. Handshake Speakeasy, Mexico City

4. Paradiso, Barcelona

5. Connaught Bar, London

6. Little Red Door, Paris

7. Licorería Limantour, Mexico City

8. Tayēr + Elementary, London

9. Alquímico, Cartagena

10. Himkok, Oslo

Autor originalnog članka: Joanne Shurvell, suradnica Forbesa
Link: ’50 Best’ Announces World’s Top Bars For 2023
(Prevela: Nataša Belančić)