Kupci iz SAD moći će da naruče Hjundai na Amazonu

BIZNIS Forbes 18. nov 2023. 18:28
featured image

18. nov 2023. 18:28

Amazon će omogućiti korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama da naruče Hjundai (Hyundai) vozila putem interneta od sljedeće godine.

To su najavile dvije kompanije u zajedničkom saopštenju.

Amazon ulazi u automobilski biznis nudeći opciju direktne prodaje potrošaču, što je uglavnom nedostupno za većinu tradicionalnih proizvođača automobila.

Kupci će moći da kupe Hjundai vozilo putem interneta sa opcijom preuzimanja vozila u lokalnom salonu ili isporuke na kućnu adresu.

Moći će da pretraže dostupna Hjundai vozila u njihovom regionu prema modelu, boji i karakteristikama, a zatim završe proces putem Amazona koristeći izabrano plaćanje i opcije finansiranja, navode obje kompanije.

Amazon je saopštio da će nova funkcionalnost „stvoriti još jedan način da dilerski centri povećaju svijest o izboru i pruže pogodnost kupcima“.

Kao dio partnerstva, Hjundai vozila će uključivati Amazonovu Aleksu (Alexa) počevši od 2025. godine, omogućavajući vozačima da „pitaju Aleksu“ za informacije o saobraćaju ili vremenskim uslovima.

Prema istraživanju iz prošle godine koje je sproveo Koks automotiv (Cox Automotive), firma za istraživanje industrije, procijenjeno je da je 81% kupaca reklo da onlajn prodajne usluge poboljšavaju proces kupovine vozila. Kupci električnih vozila takođe su skloniji da kupuju vozila potpuno onlajn u poređenju sa kupcima benzinskih vozila.

Amazon je lansirao Amazon vijekls (Amazon Vehicles) 2016. godine, kao „destinaciju za istraživanje automobila“. Kompanija je takođe lansirala digitalne izložbene salone za neke automobilske brendove, omogućavajući korisnicima da istražuju i upoređuju vozila, iako nisu mogli da ih kupe direktno putem Amazona.

Nekoliko automobilskih brendova uvelo je opcije onlajn prodaje vozila direktno potrošačima u posljednjih nekoliko godina, uključujući Tesla i Rivian, startap za električna vozila podržan od Amazona. Drugi automobilski proizvođači su blokirani franšiznim zakonima koji zabranjuju proizvođačima automobila da zaobilaze dilerske centre, objavio je Vol strit džurnal (Wall Street Journal). Izvršni direktor Forda, Džim Farli (Jim Farley), zatražio je nove propise, sugerišući ranije ove godine da mogućnost direktne prodaje vozila potrošačima može uštedjeti kompaniji oko 2.000 dolara po vozilu.

Taj Raš, novinar Forbes