Ko su treći najbogatiji Slovaci, kupci Šaperovih firmi: Srbija moguća sljedeća stanica

BIZNIS Forbes Srbija 15. jan 2024. 21:59
featured image

15. jan 2024. 21:59

Četiri kompanije Srđana Šapera u Bugarskoj vrlo brzo će, nakon odobrenja tamošnje Komisije za zaštitu konkurencije, preći u ruke nekoliko veoma poznatih slovačkih biznismena.

Iako će zvanični većinski vlasnik biti firma Across, mnogo interesantniji je manjinski kupac, iza kojeg stoji velika slovačko-češka investiciona grupacija J&T.

Riječ je o kompaniji kojom upravljaju otac i sin Jožef i Patrik Tkač. Njih dvojicu je Forbes Slovačka rangirao na treće mjesto liste najbogatijih ljudi u toj zemlji za prošlu i pretprošlu godinu.

I Across i J&T su investicione kompanije, a posebno kompleksnu strukturu ima J&T sa mrežom desetina firmi u kojima su prisutni putem različitih udjela u vlasništvu.

Ko vodi Across

Većinski kupac Šaperovih firmi sa 75 odsto udjela u poslu je Across media holding u vlasništvu Across Finance. Across Finance povezan je s Across grupom, osnovanom 2002. Na sajtovima Across-a navodi se da su investiciona kompanija koja upravlja sredstvima u iznosu od 400 miliona eura u korist 1.300 klijenata. Taj novac ulažu u nekretnine, hotele, inovacije i energetiku, maloprodaju i modu, kao i sport i zdravstvo.

Na čelu Across-a je osnivač Julius Strapek. Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, diplomirao je biznis menadžment na Ekonomskom fakultetu u Bratislavi. Karijeru je počeo 1995. i vodio je nekoliko fondova. Radio je na izradi propisa koji regulišu slovačko finansijsko tržište. Bio je i savjetnik ministra za rad 2002. za penzijsku reformu i 2003. je bio ekspert Svjetske banke za istu temu.

O Strapeku ima malo raspoloživih podataka, a njegovo ime pojavilo se u Panama papirima i dovođen je u vezu sa firmom Bounty Commodities Ltd. sa Britanskih Djevičanskih ostrva kao njen stvarni vlasnik.

Ko vodi J&T

Zvanični kupac manjinskog udjela od 25% biće JTPEG Serbia investments. Ta firma dio je konglomerata čiji je krajnji vlasnik kompanija J&T Private Equity Group Limited sa Kipra. Iako su otac i sin Tkač po nacionalnosti Slovaci, njihovi biznisi su uglavnom registrovani u Češkoj, ali su podjednako aktivni s obje strane granice nekadašnje zajedničke države.

Informacije o počecima ove grupacije su začinjeni anegdotom, po kojoj su ovaj biznis započeli drugari iz klupe Patrik Tkač i Ivan Jakabovič, a prvi novac su zaradili 1990. sa 17 godina prodajući sok tokom posjete pape Slovačkoj. Navodno su na svakom soku ostvarili zaradu od 100% u odnosu na nabavnu cijenu.

S druge strane, slovački mediji ukazuju da ovaj dvojac svoj uspjeh u velikoj mjeri duguje Patrikovom ocu Jožefu koji je u vrijeme njihovih početaka vodio državnu Investicionu i razvojnu banku (IRB) i odobrio im veliku pozajmicu kao početni kapital. Takođe, slovački mediji navode da su zaradili i tokom sprovođenja vaučerske privatizacije u toj zemlji i da su prvi milion stekli 1993. kada su imali tek 20 godina.

Kako navode slovački mediji, srce biznisa je J&T banka odnosno finansijski dio grupe. Prema podacima sa sajta J&T Finance grupe, banka je osnovana 1994. u Slovačkoj. Poslije dvije godine ulaze u biznis s hartijama od vrijednosti, potom otvaraju banku i u Češkoj. I slijedi dalji uspon, a prema informacijama slovačkih medija, danas imaju još nekoliko banaka. Pored finansija, J&T posluje i u sektorima nekretnina odnosno izgradnje stambenih naselja, posjeduju više hotela, ski rezorte na Tatrama, poslove u oblasti avijacije i medija.

U jednom od izvještaja kompanija iz ove grupe, navode se firme na Barbadosu, Britanskim djevičanskim ostrvima, Rusiji, Irskoj, SAD, Švajcarskoj, Nizozemskoj, Lihtenštajnu, Francuskoj…

Patrik Tkač poslovno sarađuje sa Danijelom Kretinskim s kojim investira u energetiku. Kretinski je danas poznat kao drugi najbogatiji Čeh, čije bogatstvo Forbes procjenjuje na više od 8,5 milijardi eura zahvaljujući biznisu u energetici. Karijeru je razvijao u J&T-u, a po odlasku iz kompanije svoj energetski biznis gradio je u saradnji s češkom PPF grupom. Nakon pogibije najbogatijeg Čeha Petra Kelnera, vlasnika PPF-a, očekivalo se da će on preuzeti taj biznis, s obzirom na vezu s Kelnerovom kćerkom. Forbes Slovačka navodi da su Tkač i Kretinski zajedno investirali i u elektronsku trgovinu, trgovinske lance i fudbalske klubove, Spartu i West Ham.

Forbes Slovačka procijenio je bogatstvo oca i sina na 920 miliona eura.

Najava ulaska u Srbiju?

Ono što je za Srbiju posebno značajna informacija jeste naziv firme koja će kupiti manjinski udio u Šaperovim firmama. Njeno puno ime je JTPEG Serbia Investments, a.s.

Registrovana je u Pragu, 23. septembra 2020. godine. Prvobitno je nosila naziv JTPEG CZ Investment 2 i preimenovana je 27. aprila 2023. kada je skraćenica za Češku zamijenjena Srbijom.

Njen direktni vlasnik je kompanija J&T Private Equity Group Limited sa Kipra.

Registrovana je za djelatnosti upravljanja sopstvenom imovinom, iznajmljivanje nekretnina, stambenih i nestambenih prostora. Direktor je Slovak Miloš Badida dok Nadzorni odbor vodi Libor Kajzer.

Nema informacija da je firma sličnog ili istog naziva registrovana u Srbiji, ali nije nemoguće da će se to uskoro dogoditi. A to se možda može pretpostaviti na osnovu informacije da J&T u svom sastavu ima i firmu JTPEG Croatia investments preko koje su investirali u Hrvatsku.

Na hrvatsko tržište su ušli još 2014. kupivši Varaždinsku banku koja sada nosi naziv J&T banka. Takođe su ulagali u nekoliko hotelijersko-turističkih preduzeća odnosno hotela na Jadranu, lance apoteka i veledrogerija, kao i medije. Investicije su realizovali zajedno sa hrvatskim advokatom i biznismenom Olegom Uskokovićem.

Veza Strapeka i Tkača

Ono što je u vijesti da kompanija Across media holding kupuje firme u Bugarskoj privuklo pažnju jeste da je riječ o kompaniji koja dosad nije imala aktivnosti na tom tržištu u domenu marketinga. Na sajtu Across grupe ova djelatnost se ne spominje kao oblast u koju ulažu.

S druge strane, J&T je prisutan u svijetu medija i agencija preko kompanije JOJ Media House. Ova kompanija, prema podacima sa zvaničnog sajta, u svom sastavu okuplja niz firmi, koje se bave medijskim i poslom prodaje reklamnog prostora.

Samim tim, interesantno je da će 75% udjela u Šaperovim firmama uzeti kompanija koja se dosad po svemu sudeći nije bavila tim biznisom, a manjinski ona koja je veoma prisutna u medijskom i marketinškom svijetu.

Takođe, zapaža se i da nema mnogo podataka o vezama Strapeka i Tkača. Jedina dva mjesta na kojima smo naišli na dodirne tačke između kupaca jeste podatak da je Strapek bio u rukovodećim telima J&T banke u Hrvatskoj, kao i da su bili zajedno među tuženima u jednoj parnici u SAD.