Kina otkrila veliko novo nalazište nafte

BIZNIS Forbes Slovenija 8. mar 2024. 19:33 > 9. mar 2024. 08:04
featured image

8. mar 2024. 19:33 > 9. mar 2024. 08:04

Kina je otkrila novo nalazište nafte. Za njegovo otkriće zaslužna je državna naftna kompanija CNOOC, specijalizovana za nalazišta u moru. Novom zalihom Kina će pokušati uravnotežiti sve manju proizvodnju na kopnu.

Kineska državna naftna i plinska kompanija CNOOC otkrila je novo nalazište nafte u kineskim vodama Južnog kineskog mora. Treća po veličini kineska naftna kompanija saopštila je u petak da novo polje ima više od 100 miliona tona nafte, izvijestio je Reuters.

Nalazište se nalazi u CNOOC-ovom naftnom polju Kaiping South blizu delte Biserne rijeke, južno od provincije Guangdong. CNOOC je takođe objavio da se radi o lakoj sirovoj nafti.

CNOOC, zajedno s drugim velikim naftnim kompanijama iz Kine, posljednjih godina ulaže u potragu za novim rezervama i učinkovitije crpljenje postojećih. Time zemlja želi zadržati snažnu domaću proizvodnju i što manje se oslanjati na uvoz energije.

Kompanija je povećala svoj cilj proizvodnje za 2024. za oko 8 posto na rekordnih 700-720 miliona barela nafte.

Problemi s domaćom proizvodnjom

Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu, ali i šesti najveći proizvođač ove sirovine. No budući da je većina naftnih polja već u zreloj fazi, a nema mnogo novih otkrića, između 2015. i 2018. domaća proizvodnja počela je padati. Posljednjih godina tri najveće naftne kompanije u zemlji, Cinopec, PetroChina i CNOOC, pokušale su ograničiti pad velikim ulaganjima u nove resurse i tehnologije ekstrakcije.

Od 2018. proizvodnja nafte u Kini porasla je oko dva posto godišnje. Najveći dio rasta doprinio je CNOOC s proizvodnjom na obali Kine. To je 2022. iznosilo 58 miliona metričkih tona, što je 60 posto povećanja proizvodnje. Prošle godine Kina je proizvela 4,18 miliona barela dnevno, što je još ispod rekorda iz 2015. od 4,3 miliona.

Ove godine slika je nejasna. Analitičar Rystad Energy predviđa povećanje proizvodnje od jedan posto na 4,22 miliona barela. Međunarodna agencija za energiju (IEA) pak očekuje povećanje proizvodnje za 1,4 posto na 4,36 miliona barela.