Kako su tri pilota “zarolala” hrvatsku avio-kompaniju i dobili ulaznicu za SAD

BIZNIS Forbes Hrvatska 8. dec 2023. 18:11
featured image

8. dec 2023. 18:11

Hrvatska aviokompanija ETF Airways, koju su prije tri godine osnovala tri pilota i u nju uložili domaći investitori, ovih je dana objavila da je dobila odobrenje za letjenje u SAD-u od Savezne uprave za avijaciju (FAA), pa već šalje ponude i na to tržište s kojeg stiže dosta upita, govori za Forbes Hrvatska direktor Stjepan Bedić.

Odobrenje su dobili i od agencije u Kanadi, ali i bez toga su za iduću sezonu, u razdoblju od početka aprila do kraja oktobraa 2024. godine, njihova tri aviona već potpuno rasprodata, pa bi u SAD-u i Kanadi, kaže, za početak mogli letjeti u zimskom periodu.

„Jednog dana ćemo možda letjeti i na linijama iz SAD-a prema Hrvatskoj, ali za to će nam trebati veći avion“, kaže Bedić. U svakom slučaju, odobrenje za američko tržište ocjenjuje velikim korakom za ETF Airways, a napominje kako je za to zaslužna i Hrvatska agencija za civilno vazduhoplovstvo koja je svojevremeno uspješno prošla inspekciju FAA-a vezano za međunarodne bezbjednosne standarde u avio prometu, te je dobila visoku ocjenu, kategorija 1. „Zato smo i mogli aplicirati za odobrenje u SAD-u“, naglašava.    

U planu širenje flote

Razmišljaju i o širenju flote koju sada čine tri Boeinga 737-800, svaki sa 189 mjesta. No, tek treba da pronađu pravu priliku jer su cijene lizinga trenutno prililčno visoke, kaže.

Na pitanje razmišljaju li o kupovini aviona, odgovara: „Premala smo kompanija da bismo to mogli, u pitanju je iznos od najmanje 30-40 miliona dolara, a naše banke to baš nisu sklone kreditirati“.     

Pilotira li još? Kaže nam da to nije više tako često jer je menadžerska uloga prilično zahtjevna. On je postao kapetan sa 27 godina, a svojevremeno je letio i za čarter kompaniju Dubrovnik Airline.   

Foto: ETF Airways

Poslovnu priču ETF Airwaysa započeli su 2020. godine tri iskusna kapetana – Stjepan Bedić, Marko Banković i Dragan Stefanovski – i krenuli u potragu za investitorima. To su krenuli i prijatelji Ratko Bajakić (ICF), finansijski stručnjak i investitor, Velimir Šonje (Delta Alius), ekonomski analitičar, te Zdenko Adrović (Korta), bivši bankar, a već u maju 2021. godine u Hrvatsku je, na aerodrom u Pulu, stigao prvi avion „The Voyager“. Prvi dugoročni ugovor sklopili su s My Wings Aviation s Kosova. Prošle godine u martu je pokrenuto novo partnerstvo, s nizozemskom Transaviom, s letovima iz Ajndhovena i Roterdama, a potom i s Transaviom u Francuskoj te talijanskom aviokompanijom Neos. Prošle godine su, kaže Bedić, sa svoja tri aviona letjeli s 216 aerodroma, na rutama koje idu od Grenlanda i Norveške do Indije i Afrike, a za ETF Airways je za stalno angažovano 40 pilota i 60-ak članova kabinskog osoblja.  

Dobit oko milion eura

Kompanija je inače, prebrodivši korona krizu, prošle godine dosegla prihod od čak 40 miliona eura uz dobit od 437 hiljada eura, a u ovoj godini će prihod biti nešto niži, kaže, ali dobit dvostruko veća, oko milion eura, jer su promijenili poslovni model: nisu ugovarali čarter letove nego isključivo sklapali ugovore o lizingu s drugim aviokompanijama. Razlog? Evropska direktiva koja obavezuje aviokompanije da putnicima plaćaju kompenzacije ako su odgovorne za kašnjenje leta duže od tri sata, što u njihovom slučaju po avionu može iznositi skoro 80 hiljada eura.  

„Te situacije koje dovode do kašnjenja se ponekad doista ne mogu izbjeći, a za nas je to preskupo. Zato preferiramo da letimo za druge aviokompanije koje su onda odgovorne i za plaćanje eventualnih kompenzacija“, napominje Bedić. Prošle su godine, dodaje, preko čartera prevezli oko 300 hiljada putnika. 

Za 2024. godinu su upravo sklopili ugovore u Francuskoj i Velikoj Britaniji, ali još nisu objavljeni pa ne otkriva imena kompanija za koje će letjeti.       

Gordana Grgas, Forbes Hrvatska