Kako je Tramp prevario Dojče banku

BIZNIS Forbes 30. okt 2023. 12:36
featured image

30. okt 2023. 12:36

Glavni tužilac Njujorka tuži Donalda Trampa (Donald Trump) i njegove saradnike zbog navodnog varanja finansijskih institucija o svojoj neto vrijednosti, što je on godinama radio u razgovoru s novinarima. Zašto bi nekome tako bogatom bilo toliko stalo do toga koliko ljudi misle da on vrijedi? “Bilo je dobro za finansiranje”, rekao je Tramp u intervjuu za Forbes 2015.

Međutim, uprkos Trampovim ispraznim rečima, dugo je ostalo nejasno jesu li njegove laži zaista bile dobre za finansiranje. Na kraju krajeva, banke sprovode provjere zajmoprimaca. Ali dokumenti dostavljeni kao dokazi tokom suđenja početkom oktobra pokazuju da je Trampov dugogodišnji zajmodavac, Dojče banka (Deutsche Bank), nasjeo na mnoge njegove laži, dajući banci iskrivljen pogled na svog najpoznatijeg klijenta.

Kreditni izveštaj Dojčea koji opisuje Vol Strit 40, jednu od mnogih Trampovih zgrada, pun je grešaka. U izvještaju se netačno navodi da se zgrada sastoji od 1,3 miliona kvadratnih stopa (120.700 kvadrata) glavnog poslovnog prostora. Međutim, javna evidencija pokazuje da zgrada zapravo sadrži 1,1 milion kvadratnih stopa (102.200 kvadrata) poslovnog prostora i manje od 1,2 miliona kvadratnih stopa (111.500 kvadrata) ukupnog prostora. Ova razlika u kvadraturi potencijalno bi mogla da dovede do precijenjenosti imovine za oko 50 miliona dolara, na osnovu pretpostavki koju je iznijela Dojče banka u svom izvještaju.

Trampove laži su takođe uticale na način na koji je Dojče banka razumjela Trampov toranj. „Zgrada od 68 spratova sadrži stanove i kondominijume koji su u vlasništvu stanovnika, zajedno sa 178.000 kvadratnih stopa (16.500 kvadrata) poslovnog prostora i 114.000 kvadratnih stopa  (10.600 kvadrata) maloprodajnog prostora“, kaže se u kreditnom izveštaju. Ali zgrada, u stvari, nema 68 nivoa – njeni brojevi spratova preskaču od šest do 13, navodeći posjetioce da pomisle da je zgrada veća nego što zaista jeste. Takođe nema 114.000 kvadratnih stopa maloprodajnog prostora. Dokument Komisije za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) kaže da ima oko 60.000 (5.500). Dojče banka procijenila je Trampov toranj (Trump Tower) na 349 miliona dolara. Njegov kreditni izvještaj ne kaže eksplicitno kako je pogrešna kalkulacija kvadrature mogla da bude uključena u njegovu procjenu.

Banka nije vjerovala svim Trampovim brojkama, ali je potcijenila dubinu Trampovih laži – grešku koju je i Forbes napravio u prošlosti. Najveća greška banke mogla je biti u procjeni Trampove kolekcije nekretnina, koja se sastoji od Mar-a-Lago, brojnih američkih imanja i tri prekomorska golf odmarališta. Tramp je procijenio ove nekretnine, za koje izvještaj sugeriše da su u prosjeku imale oko 20 miliona dolara godišnjeg prometa, na više od dvije milijarde dolara. Dojče banka je smanjila tu procjenu za skoro polovinu, navodeći vrijednost nekretnina od 1,2 milijarde dolara. Ali snižena cifra je i dalje bila za oko 500 miliona dolara veća od oko 700 miliona dolara do kojih je Forbes došao nakon konsultacija sa brojnim stručnjacima iz industrije.

Čini se da je Dojče zauzeo pažljiviji pristup nekretninama na koje je držao hipoteke – Trampovom hotelu u Vašingtonu, golf odmaralištu u Majamiju i imovini u Čikagu. Ipak, postavlja se pitanje da li je u potpunosti imala uvid u imovinu. U kreditnom izvještaju, Dojče navodi se da je golf odmaralište 2017. imalo 12,6 miliona dolara neto operativnog prihoda. Ali izvještaj o prihodima dostavljen vlastima u Majamiju, koji je Forbes dobio putem zahtjeva za slobodan pristup informacijama, navodi da je neto operativni prihod iznosio samo trećinu, odnosno 4,3 miliona dolara.

Dojče je vjerovao da je Tramp organizacija (Trump Organization) ostvarila neto operativni profit od 7,6 miliona dolara u 2017. Ali Nadzorni odbor Predstavničkog doma objavio je revidirane finansijske izvještaje koji tu cifru dovode u pitanje. Te izjave pokazuju tokove novca na Trampovoj imovini ispod nule za godine koje završavaju 31. avgusta 2017. i 31. avgusta 2018.

Tramp organizacija nije odmah odgovorila na pitanja da li je namjerno varao Dojče banku. Činilo se da je banka potvrdila da nije imala potpuno razumijevanje njegove imovine.

Den Aleksander, novinar Forbesa