Jedna od bivših direktorki TikToka optužila kompaniju da „laže“ da nije pod kontrolom Bajtdensa

BIZNIS Forbes 7. maj 2024. 11:48
featured image

7. maj 2024. 11:48

Jedna od bivših direktorki TikToka, koja tuži ovu platformu, tvrdi da kompanija Bajtdens (ByteDance), kineski vlasnik TikToka, ima mnogo veću kontrolu nad društvenom medijskom platformom nego što je tvrdila. Ta optužba dolazi u vrijeme kada se izvršni direktor TikToka Šou Zi Ču (Shou Zi Chew) bori protiv potencijalne zabrane, tvrdeći da nije vezana za Kinu.

Kejti Puris (Katie Puris), bivša direktorka marketinga, prvo je tužila TikTok u februaru, tvrdeći da je otpuštena zbog diskriminacije na osnovu godina i pola.

U ažuriranoj tužbi podnijetoj u ponjedjeljak tvrdi da su, nakon što je početna žalba zbog diskriminacije podnijeta, zastupnici društvene platforme rekli da je Bajtdens nije zaposlio nju ili bilo koju osobu. Tu tvrdnju Puris je nazvala „potpuno neistinitom“ i iznijeta je kako bi se nastavili napori TikToka da ubijedi zakonodavce i javnost da nije pod kontrolom Bajtdensa, koji ima sjedište u Pekingu.

Puris tvrdi da nekoliko direktora Bajtdensa kontroliše funkcije i svakodnevne operacije TikToka poput marketinga, brendiranja, postupaka za žalbe, raspodjele budžeta, zapošljavanja i odluka o prestanku rada, dodajući da su ti direktori, a ne Ču, „pravi donosioci odluka“ u TikToku, a Ču je pre svega „spona“ za njih.

Tužba tereti TikTok za „laganje Kongresa“ o nivou nezavisnosti Čua.

Puris tvrdi da je njen nadređeni otpušten nakon što su lideri Bajtdensa kritikovali njegove marketinške odluke, zahtijevali da se konsultuje sa njima i bojali se da bi njegove kampanje mogle oštetiti odnose Bajtdensa sa drugim kineskim tehnološkim kompanijama.

U tužbi ona takođe tvrdi da joj je neimenovani lider iz TikToka u SAD poslao poruku nakon njenog otpuštanja u kojoj se kaže da je kineska kontrola platforme postala još „ekstremnija“ nakon što je otpuštena. Citira se i navodna poruku od jednog od viših direktora koji je rekao da „oni postavljaju lidere koji diktiraju način na koji žele da se radi iz Kine“.

TikTok nije odmah odgovorio na zahtjev Forbesa za komentar.

Optužbe Puris dolaze nedugo nakon što je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) potpisao zakon kojim se zahtijeva od Bajtdensa da proda platformu ili se suoči sa zabranom u SAD u narednoj godini zbog zabrinutosti oko pristupa kineske vlade podacima Amerikanaca. Bajtdensu je dato oko devet mjeseci da počne prodaju platforme, sa opcijom da se rok produži još 90 dana ako administracija Bajdena vidi „značajan napredak“ ka prodaji. TikTok bi mogao biti zabranjen u SAD-u ako prodaja nekom ko nije američki protivnik ne bude završena.

TikTok se već godinama suočava sa kritikama zbog veza sa Bajtdensom, uključujući tvrdnje da zaposleni sa sjedištem u Kini mogu pristupiti podacima u SAD-u i da su zaposleni u TikToku dijelili informacije sa liderima Bajtdensa. Kompanija je dugo negirala ove tvrdnje.

Ču, koji vodi TikTok od 2021. godine, rekao je Kongresu u martu da se „ne slaže“ sa opisom da platforma špijunira američke korisnike i rekao je da je „posvećen“ zaštiti američkih podataka od stranih aktera. Prema TikToku, od juna 2022. godine, 100% svog saobraćaja američkih korisnika na se rutira na infrastrukturu baziranu na klaudu (cloud), koju im obezbjeđuje kompanija za kompjuterske klaud usluge sa sjedištem u Teksasu – Orakl (Oracle).

Bajtdens takođe tvrdi da je oko 60% kompanije u vlasništvu institucionalnih investitora. Tvrdnje platforme o sigurnosti podataka Amerikanaca i njenom diversifikovanom vlasništvu nisu mnogo umirile zabrinutost američkih zakonodavaca, od kojih je većina glasala za zakon koji je kasnije potpisao Bajden, zahtijevajući od Bajtdensa da proda TikTok.

Antonio Pequeño IV, novinar Forbesa

Former TikTok Exec Accuses Company Of ‘Lying’ About China-Based ByteDance’s Control