Izraelski preduzetnici pokušavaju balansirati između svojih start-apova i odlaska na front

BIZNIS Forbes 15. nov 2023. 11:06 > 15. nov 2023. 11:12
featured image

15. nov 2023. 11:06 > 15. nov 2023. 11:12

Izvršnu direktoricu Jael Meretik Hanan probudila je u subotu ujutro u Tel Avivu zvonjava telefona: njenog supruga zvao je komandant rezervista u izraelskim odbrambenim snagama i rekao mu da bude spreman jer će uskoro biti pozvan u vojsku. Jael je odmah poslala poruku Idu Glanzu, izvršnom tehnološkom direktoru i suosnivaču njihovog 10-mjesečnog start-apa Pelles.ai. Glanz joj je odgovorio kako već putuje da se javi na dužnost.

“Čula si vijesti, vidjela si sve. Nema druge opcije, čak ni ne oklijevaš. Samo skupiš stvari i ideš,” rekao joj je Glanz telefonom iz baraka svoje jedinice u četvrtak. “Iskreno, nisam se ni istuširao od tog jutra.”

Hanan se pozdravila sa svojim mužem, a potom nazvala Glanzovu ženu kako bi pitala ima li porodica podršku. Do nedjelje ujutro sastala se s još dvojicom osnivača Pelles.ai-ja kako bi razmislili o scenarijima kako na životu održati svoju kompaniju koja koristi vještačku tehnologiju za pametnija mehanička, električka i vodoinstalaterska rješenja za arhitektonske planove. Investitorima i partnerima iz SAD-a koji su je kontaktirali, Hanan je rekla sljedeće: “Jako smo tužni, slomljena su nam srca, ali sigurni smo. Izraelci su poznati po tome što se brzo oporavljaju. Idemo naprijed.”

Slične scene odigrale su se širom tehnološkog ekosistema u Izraelu, čak i do određene mjere u SAD-u, gdje su mnogi izraelski start-upovi preselili svoja sjedišta. U mobilizaciji – jedna od najvećih u istoriji Izraela – preko 300.000 rezervista pozvano je na front u danima nakon brutalnog iznenadnog napada na pogranične gradove na jugu Izraela. Hamas je u napadima ubio najmanje 1.200 Izraelaca, a Izrael je odgovorio vazdušnim napadima u kojima je poginulo najmanje 1.799 građana Gaze, izjavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi. U petak je izraelska vojska naredila Palestincima na sjeveru Gaze da se evakuišu na jug, nagovijestivši tako da bi do pune invazije moglo doći svakog trena.

Izraelski sistem obaveznog vojnog roka i rezervista, zajedno s činjenicom da zaposleni u visokoj tehnologiji čine 14 odsto radne snage i gotovo polovinu ukupnog izvoza, znači da je mobilizacija ovih razmjera dovela do neproporcionalnih posljedica za globalnu start-ap scenu. Finansiranje preduzetničkog kapitala za izraelske start-apove u prošlom kvartalu poraslo je 56 odsto na 1,4 milijarde dolara, pokazuju podaci stranice za praćenje podataka start-apova Crunchbase. Za poređenje, evropski start-apovi dobili su 16,4 milijarde dolara finansiranja, što je rast od 28 odsto. Stotine kompanija za preduzetnički kapital potpisale su nedavno javnu izjavu podrške Izraelu i njegovoj tech zajednici.

Nekoliko lokalnih investitora, uključujući Avija Ejala iz Entrée Capitala i Juvala Ariava iz Symbola, sprovelo je analizu na uzorku nekoliko kancelarija start-apova u zemlji i otkrilo da je u prosjeku oko 15 posto lokalnih zaposlenika pozvano u vojsku. U većim tech kompanijama s više zaposlenih na sličnim pozicijama, takvi pozivi nisu toliko oslabili firme, kažu lokalni izvršni direktori i ulagači. Ali u manjim start-apovima nedostatak samo jedne osobe može stvoriti probleme, a ponekad može značiti i propast firme.

“Ne želimo ničije sažaljenje. Želimo saosjećanje, empatiju i razumijevanje” Izvršni direktor Pentere, Amitai Ratzon

Start-ap kompanija Folio usred alfa testiranja svog softvera za upravljanje digitalnom imovinom zasnovanog na vještačkoj inteligenciji našla se na čekanju i bez novca. Izvršna direktorica Fej Goldstin sada je na aktivnoj dužnosti, a suosnivačica firme vrijeme provodi brinući se za djecu – budući da su škole zatvorene – kao i članove porodice čije susjede su teroristi Hamasa uzeli kao taoce.

Folio neće doseći broj korisnika koji su željeli dostići do oktobra. Neće niti krenuti u beta testiranje koje su planirali krajem mjeseca. Ipak, nakon što je srijedu nakon napada provela u kibucu u kojem su Hamasovi teroristi masakrirali civile, Goldstin kaže kako se počela pitati koliko je važan problem njene kompanije u poređenju s tolikom tragedijom. To ne znači da se planira odreći preduzetništva.

“Čudno je kako smo u našim životima stvari toliko ozbiljno shvatali, živjeli u svijetu koji se uopšte nije brinuo oko pitanja života i smrti,” kaže ona. “Sada smo okruženi pitanjima života i smrti. Promijenila sam perspektivu.”

Za izraelske kompanije-jednoroge i javne tehnološke kompanije, dani u kancelarijama ovih dana su neobični i puni emocija, no ne toliko da pretjerano uspore posao. Mnoge firme nisu radile dan nakon prvih napada Hamasa. No odmah sljedeći dan počele su razmišljati o zaposlenima koji nisu došli na posao, neki zato jer su bili osobno pogođeni tragedijom, drugi zato jer su pozvani u vojsku. Ova zadnja grupa uključuje mnoge, ali ne sve, direktore i inženjere u cybersecurity firmama prepunim veteranima obavještajne službe, kaže izvršni direktor kompanije Talon Cyber Security, Ofer Ben-Non.

Privremeno smanjenje radnika lako je pretrpjeti, kažu izvršni direktori, kada su lokalne kompanije dovoljno stabilne da imaju kancelarije i u drugim gradovima poput Londona ili Njujorka. U firmi Armis, start-apu čija vrijednost se procjenjuje na 3,4 milijarde dolara, izvršni direktor Jevgenij Dibrov kaže kako oko 15 odsto lokalnih zaposlenih koji su pozvani u vojsku predstavlja tek 3 odsto ukupno zaposlenih u cijelom svijetu.

Amitai Ratzon, izvršni direktor start-apa Pentera koji se bavi cybersecurityjem, a čija je vrijednost procijenjena na milijardu dolara, kaže kako su menadžeri svojim izraelskim zaposlenima rekli da budu iskreni ako trebaju ikakvu pomoć. Neki od 30 radnika firme, sada na aktivnoj dužnosti, sami insistiraju na tome da nastave primati pozive od kupaca, kaže. Istovremeno, evropski i američki zaposleni zadnjih su dana zamijenili Ratzona i druge direktore na konferencijama u Dubaiju i Monaku.

I Ratzon i Dibrov naglašavaju kupcima da trenutni događaji neće uticati na njihovo pružanje usluga.

“Ne želimo ničije sažaljenje,” rekao je Ratzon. “Želimo saosjećanje, empatiju i razumijevanje, ali ne želimo nikakva popuštanja što se tiče potreba kupaca, podrške ili ičega takvog.”

“Da ste mi prije sedam dana rekli da ću sada biti u ovoj situaciji, ne bih vam vjerovao.”L.K, tech radnik koji se vratio u Izrael

WalkMe je kompanija koja pruža digitalna rješenja, a na berzu je izašla 2021. godine. Njeni zaposleni uglavnom su izvan Izraela. WalkMe je postavio kontrolnu prostoriju kako bi preusmjeravao upite od rezervista ostalim zaposlenima za sve od hrane do rasvjete, a zaposleni su se putem WhatsAppa dobrovoljno javljali da žele preuzeti zadatke svojih kolega, dok upravitelj projekata nije preuzeo taj zadatak.

“Prije dva sata sam se našalio s timom i rekao im: ‘Da ovako radite u normalnim okolnostima, dionice bi nam vrijedile 500 dolara”, rekao je izvršni direktor Dan Adika. Vrijednost dionice WalkMe-ja iznosi oko 9 dolara, što vrijednost kompanije smješta na nekih 800 miliona dolara.

Izvršni direktori većih start-apova zajedno su organizovali pomoć putem privatnih WhatsApp grupa, kaže ulagač Ariav, bivši suosnivač firmi za finansijske tehnologije koji je svoj fond, Symbol, osnovao u avgustu. Na isti način su mnogi predvodnici u svijetu start-apova ranije ove godine koordinisali proteste protiv pokušaja vlade premijera Netanjahua da reformiše pravosuđe, naglašavaju sagovornici.

“To je grupa koja je u zadnjih godinu dana bila vrlo politički aktivna,” kaže Ariav. “Velika količina sredstava, foruma, tehnologije koja se koristila za koordinaciju protesta sada se koristi za pružanje podrške u velikim razmjerama.”

Izraelski zaposleni u firmama sa sjedištem u Americi takođe se vraćaju kući zbog mobilizacije, a drugi prikupljaju podršku i opremu za one koji odlaze na front. Tzvi je suosnivač start-apa iz Njujorka koji se bavi novom generacijom interneta, takozvanim web3, a pozvan je na front nedugo nakon dvojice svojih inženjera iz Izraela. Dobio je dozvolu od svoje jedinice da ostane u SAD-u nekoliko dana kako bi koordinirao slanje noćnih dvogleda, neprobojnih prsluka i kaciga. Za to vrijeme, start-apom se bavio njegov suosnivač.

“Imamo mrežu lokalnih volontera i popriličan broj bivših izraelskih vojnika. Mnogi od njih osnovali su svoje tech kompanije i sad su počeli upotrebljavati svoje mreže,” kaže Tzvi, koji je tražio da se u tekstu koristi samo njegovo hebrejsko ime iz sigurnosnih razloga. “Uglavnom rezervistima u aerodromima predajemo torbe pune opreme koju oni dijele u svojim jedinicama kada slete.”

“Otkrili smo nevjerovatnu sposobnost start-apova da u najmanju ruku održavaju operacije, a neki uspijevaju činiti i više od toga.”Partner u Entrée Capitalu, Avi Eyal.

L.K. iz New Yorka radi u velikoj tech kompaniji, a prije toga je deset godina bio pilot i zapovjednik u izraelskim vazdušnim snagama. Razgovarajući s novinarom Forbesa telefonom iz Izraela, L.K. kaže kako mu je poslodavac prošlog vikenda dopustio da se vrati u Izrael bez ikakvih pitanja.

“Da ste mi prije sedam dana rekli da ću sada biti u ovoj situaciji, ne bih vam vjerovao,” kaže L.K. “Potreslo me, toliko sam zahvalan svojim kolegama, direktorima i menadžerima u mojoj kompaniji koji su mi bez ikakvog oklijevanja rekli ‘normalno, idi, učini što moraš”.

Istovremeno, više od 1.000 ljudi prijavilo se za volontiranje u izraelskim start-apovima kojima nedostaje radnika, kaže Zoi Burian iz New Yorka, koja je ranije radila u tech kompaniji SimilarWeb iz Tel Aviva. Nakon napada je sa suprugom Majklom, zaposlenim u start-apu za digitalne zdravstvene usluge, uspostavila stranicu za prijave za zainteresovane start-apove.

Nedostatak zaposlenih koji su pozvani u službu najviše osjete mladi izraelski start-apovi poput Pelles.ai-ja, gdje nedostatak samo jedne osobe može značiti rad bez izvršnog direktora, glavnog direktora za tehnologiju ili šefa prodaje.

Neki direktori nastavljaju raditi čak i dok su u vojsci, kažu ulagači. Partner Entrée Capitala Avi Eyal tvrdi kako su četiri start-apa u njegovom portfelju nastavila prikupljati sredstva i ove sedmice, uprkos čitavoj situaciji.

“Izraelci su nevjerovatno otporni i žilavi. Mogu raditi više stvari istovremeno i preći preko ličnih emocija kako bi nastavili raditi,” kaže on. “Otkrili smo nevjerovatnu sposobnost start-apova da u najmanju ruku održavaju operacije, a neki uspijevaju činiti i više od toga.”

Međutim, neki nisu imali izbora i morali su zaustaviti posao. Izvršni direktor Kori Feldman jedan je od tek dva zaposlenika u start-apu za zdravstvene usluge Covered koji izrađuje tehnologiju za pomoć ljudima koji se žale na nepravedno odbačena potraživanja. Nakon što je nedjelju dana prije nego je pozvan u vojsku odradio 18 sastanaka s ulagačima, Feldman je morao zaustaviti ključni proces prikupljanja sredstava.

Feldman je prije ljeta iz SAD-a u Izrael, gdje se trebao pridružiti brigadi specijalnih operacija Givati, izjavio kako će njegov suosnivač održavati firmu u životu dok se on fokusira na obuku. Nada se da će mu ova pauza pomoći da nakon povratka pronađe prave ulagače.

“To će biti litmus test za partnere koje želim,” kaže Feldman. “Dobra strana je da ovo miče s popisa ljude koji ne bi trebali biti među kandidatima.”

Danijel Ajzenberg i Noj Lejb osnivači su BachPlacea kojemu je cilj bio ponuditi alate za pametne rezervacije za grupna putovanja, u početku s fokusom na djevojačke zabave. Morali su pauzirati poslovanje čim su pokrenuli internet stranicu. Ajzenberg organizuje humanitarnu pomoć iz Njujorka, a Lejb je otišao u Izrael i prijavio se u vojsku.

“Ovaj start-ap je moj čitav život… no postoje stvari koje su jednostavno važnije,” rekao je Lejb. “Izrael je jedino što sada vidim pred sobom; drugo je sve nestalo.”

Goldstin iz firme Folio morala je u potpunosti zaustaviti poslovanje, no tješi se činjenicom da joj stvari možda neće djelovati toliko dramatično jednom kada se vrati svojoj kompaniji.

“Moći ću sagledati situaciju i reći, ‘ok, ovo nije pitanje života i smrti’. Moći ću pauzirati, disati, donositi dobre poslovne odluke, pametnije odluke, umjesto da paničarim,” kaže ona.

U firmi Pentera, bivši kapetan pješadije Ratzon kaže kako je optimističan da će se njegovi kolege snaći.

“Ako je ovo trenutak u kojemu morate biti snažni i putovati svijetom reklamirajući svoj proizvod, a pola tima vam je u vojsci, to je vrlo teško,” kaže on. “No poznavajući gene ovih ranih preduzetnika, siguran sam da će oni uspjeti pronaći način da svjetla ostanu upaljena.”

Autori originalnog članka: Alex Konrad, Alexandra S. Levine, Forbes
Link: Israel Founders Struggle To Balance Startups And Front-Line Military Service
(Prevela: Nataša Belančić)