Gorenje više neće proizvoditi keramičke pločice

BIZNIS Forbes Slovenija 17. nov 2023. 10:03
featured image

17. nov 2023. 10:03

Kompanija Gorenje se bavi proizvodnjom keramičkih pločica skoro 50 godina, ali će u decembru prekinuti proizvodnju. Poslodavac je za svih 87 zaposlenih ponudio još jedan posao u matičnoj kompaniji Gorenje, saopštio je vlasnik kompanije Hajsens (Hisense).

Očekuje se da će zaposleni u proizvodnji početi da rade na novim radnim mjestima 1. decembra, a prodaja zaliha i opreme očekuje se sredinom naredne godine, saopštila je kompanija.

Na osnovu rezultata poslovanja i prognoze prodaje, vlasnik je odlučio da potpuno obustavi proizvodnju keramičkih pločica.

„Sa energetski intenzivnom proizvodnjom, tako mala kompanija u industriji koja se konsoliduje i u kojoj sve više dominiraju veliki proizvođači i kompanije sa drugih kontinenata više ne može biti konkurentna na tržištu“, objasnili su u objavi na sajtu Hajsens Evropa.

Fabrika keramičkih pločica u selu Gorenje kod Velenja izgrađena je 1974. Dugo je bio jedini slovenački proizvođač keramičkih pločica. Bio je to prepoznatljiv brend na domaćem tržištu i tržištima jugoistočne Evrope. Restrukturiranjem proizvodnje, optimizacijom troškova, povećanjem produktivnosti i razvojem novih vrsta proizvoda uspješno je poslovala.

Šok za ovu energetski intenzivnu proizvodnju, koja zavisi od globalnih uslova na energetskom tržištu, izazvan je ratom u Ukrajini i poskupljenjem energenata, kao i problemom nabavke sirovina. Čak su i najveći evropski proizvođači morali da zaustave deo svojih proizvodnih linija, tako da je proizvodnja keramičkih pločica širom Evrope prošle godine smanjena oko 30 odsto.

Kako su objasnili, cijena prirodnog gasa predstavlja 30 do 40 odsto ukupne proizvodne cijene keramičkih pločica i osnovni je faktor rentabilnosti i konkurentnosti. U cilju optimizacije potrošnje gasa, Gorenje Keramika je i ranije zaustavljala linije u zimskim mjesecima, ali je u ostatku godine proizvodnja bila intenzivna i kontinuirana.

Cijena prirodnog gasa u Sloveniji, koja je drastično porasla zbog rata u Ukrajini, ostaje neuporedivo viša nego prije rata uprkos sniženju, a zavisi i od pojedinačnog ugovora koji kompanija sklapa sa dobavljačem energenta, pri čemu veći potrošači imaju veće koristi. U poređenju sa velikim evropskim proizvođačima i proizvođačima sa drugih kontinenata, čije su cijene gasa neuporedivo niže, cijena pločica Gorenje Keramika više nije konkurentna“, objasnio je Hajsens razloge zaustavljanja proizvodnje.