Evropska autoindustrija: Prodaja električnih vozila ispod očekivanja, profiti ubrzano padaju

BIZNIS Forbes 28. nov 2023. 11:56
featured image

28. nov 2023. 11:56

Prodaja automobila u Europi još uvijek djeluje snažno, no temeljni profiti ubrzano padaju, a ne pomaže ni činjenica da prodaja električnih automobila nije uspjela ispuniti očekivanja.

Pod posebnim pritiskom našli su se Volksvagen i Mercedes, ali Be-em-ve uspijeva odoljeti stresu.

Podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila izgledaju zdravo, no ispod prvih brojki gomilaju se minusi. U oktobru ove godine porasla je prodaja automobila u Europskoj uniji za 14.6 posto, iako je najveće tržište, ono njemačko, zabilježilo rast od tek 4.9 posto u odnosu na prošlu godinu.

Spoljni znakovi uspjeha skrivaju sve veće slabosti. Riješeni su problemi prekida u lancu distribucije i novi automobili na tržište dolaze velikom brzinom, što snižava cijene, a ostaviće posljedice i na profitne marže krajem ove i sljedeće godine. Treba napomenuti i kako zapadnu Evropu, koja uključuje pet najvećih tržišta (Njemačku, Francusku, Britaniju, Italiju i Španiju), još uvijek potresa inflacija i visoki troškovi finansiranja.

Godišnja stopa ukupne prodaje u zapadnoj Evropi u oktobru je iznosila 13.6 miliona, pokazuju podaci stranice GlobalData. To je za oko 3 miliona manje u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.

Mercedes i Volksvagen muče se s prodajom električnih vozila. Volksvagen je smanjio broj smjena na proizvodnji električnih automobila ID.3 i Cupra Born, a prije toga su u oktobru privremeno zaustavili proizvodnju Audi A4 E-trona kao i modela ID.4 i ID.5. Iz kompanije upozoravaju da su profiti pod pritiskom.

Mercedes se pak žali na “brutalni” rat cijena električnih vozila dok je potražnja u padu zbog slabljenja ekonomije. Firma je spustila svoje prognoze o profitu na donju granicu svojih ranijih očekivanja od 12 do 14 posto. U SAD-u, Mercedes navodno nudi popuste od čak do 10.000 dolara kako bi prodali svoja električna vozila.

Kompanija HSBC Global Research bila je zabrinuta zbog “kontinuiranog” pada marže u Mercedesu, što je bilo povezano s činjenicom da prodaja Mercedesovih električnih automobila nije ispunila zadane ciljeve, a to bi se moglo nastaviti i sljedeće godine.

“Vjerujemo kako bi slaba potražnja (Mercedesovih) električnih vozila mogla potrajati, pogotovo tokom zastoja uoči predstavljanja niza novih modela krajem sljedeće godine,” stoji u izvještaju HSBC Global Researcha.

Be-em-ve odolijeva pritiscima

Be-em-ve je uspio izbjeći probleme, prijavivši više profitne margine u trećem kvartalu nakon snažne potražnje za njihovim električnim automobilima. Iz Poršea navode kako luksuzna tržišta nisu imuna na inflaciju i povećane kamatne stope.

Firma Bernstein Research u izvještaju navodi kako prognoze za trenutni kvartal, ali i za 2024. godinu, izgledaju sve lošije.

“Ključni izvori podrške potražnje – snažna potražnja, lista narudžbi i niske zalihe – počeli su opadati na svakom tržištu, a u porastu su prepreke poput sve viših uslova finansiranja, sve manja rezidualna vrijednost i kompenzacije za lanac snabdijevanja. Za većinu proizvođača koje istražujemo, to uglavnom znači niže prihode i marže za četvrti kvartal ove godine i sve veću nesigurnost za prvu polovinu 2024,” stoji u izvještaju firme.

Disciplina proizvođača pri određivanju cijena takođe je oslabila, a to je najviše uticalo na prodaju električnih vozila.

“Proizvođači za masovno tržište održali su iznenađujući nivo discipline po pitanju podsticaja. Ipak, kako broj narudžbi u Europi sve više pada, a čujemo sve negativnije komentare o zaradi u trećem kvartalu ove godine, očekujemo da ćemo uskoro vidjeti i više popusta. Zasad se čini kako je potražnja za električnim vozilima na Zapadu pretrpjela najveći udarac,” kažu iz firme.

Investiciona banka UBS slaže se sa scenarijem u kojem će trenutna prodaja biti preplavljena dubljim silama. Prodaja na pet najvećih tržišta u Europi u oktobru je porasla za 14 posto, ali narudžbe od početka godine su u minusu: U Francuskoj je zabilježen pad od 12, a u Njemačkoj od 21 posto.

U njemačkoj autoindustriji strahuju od pogoršanja ekonomske slike, no nadaju se da to neće dugo trajati.

“Firme u njemačkoj autoindustriji svoju trenutnu poslovnu situaciju ocjenjuju kao značajno goru nego prethodnog mjeseca,” stoji u izvještaju instituta IFO za novembar. “Ipak, očekivanja za naredne mjesece su se malo poboljšala, iako su još uvijek vrlo niska.”

Autor originalnog članka: Neil Winton, viši suradnik Forbesa
Link: Europe Auto Profits Weakening, Undermined By Slowing EV Sales
(Prevela: Nataša Belančić)