Corum predstavlja satove s motivom godine Zmaja: Izrađeno je samo 88 komada svakog modela

BIZNIS Forbes 22. dec 2023. 18:00
featured image

22. dec 2023. 18:00

Kineska Nova godina dolazi u februaru, a kako bi proslavili taj praznik, brendovi predstavljaju svoje najnovije linije ručnih satova inspirisane Zodijakom.

Corum nije izuzetak. Ipak, valja naglasiti kako ovom brendu kreiranje satova s motivom zmaja nije nepoznanica. To čine već godinama, a zmajevi od zlata i dragog kamenja krase njihove proizvode poput Golden Bridgea. Sada, uoči početka godine Zmaja, Corum je predstavio dvije avandgardne verzije svog legendarnog Bubble Watcha.

Corum

Posebnim izdanjem dva ručna sata, Corum nudi zanimljivu perspektivu na taj moćni simbol kineske kulture koji znači čast, strahopoštovanje, sreću i plemenitost. Zmaj je stvorenje koje vidi sve, kažu legende, a budi se kada čuje tutanj gromova. Corum je zbog toga odabrao vrlo zanimljiv motiv za brojčanik svog ručnog sata Bubble 47 Dragon Eye: on prikazuje zmajevo oko u samoj sredini, okruženo zmajevim ljuskama i kožom.

Oko i nabori kože stvoreni su ručno rađenim metalnim odlivom, a potom umjetnici stvaraju teksturu i dubinu graviranjem reljefa. Centar oka ručno je obojan nijansama crvene i narandžaste boje, stvarajući efekt sunčevog praska. Oznake vremena obojane su crveno za puni sat i bijelo za minute oko vanjskog ruba.

Corum

Drugi sat nešto je klasičniji, ali ipak s određenim promjenama. Gornji dio crne pozadine nosi ručno rezbarenog zlatnog zmaja, čiji se vatreni rep spušta na donji dio brojčanika, nestaje i ponovno se uzvija, stvarajući veličanstven prizor. U svojoj šapi, zlatni zmaj drži kuglu od sedefa koja oponaša mjesec.

Proizvedeno će biti tek 88 komada svakog ručnog sata, a prodavaće se po cijeni od 7.600 dolara.

Roberta Naas, viša saradnica Forbesa
Link: Corum Unveils Year Of The Dragon Watches For Lunar New Year
(Prevela: Nataša Belančić)