Business look u 2024: Povratak mantila, rolki i šanel stila

BIZNIS Forbes Srbija 5. jan 2024. 12:03
featured image

5. jan 2024. 12:03

U poslovni svijet se u 2024. polagano vraća na scenu klasičan modni stil oblačenja. Takav „business look“, u širem smislu, podrazumijeva sakoe, pantalone i suknje koji se kombinuju, dok su odijela odavno izašla iz mode.

Prema riječima modnih dizajnera i stilista sa kojima je Forbes Srbija razgovarao, ono što će ove godine obilježiti poslovnu modu jesu detalji – džepovi sakoa, smjelije muške čarape, marame i ešarpe kod žena i manžetne koje ponovo postaju trend…

U trendu će biti vedre i svijetle boje, poručuju stilisti, poput nježno svijetloplave boje (baby blue) i kobalt plave, kao i pastelne boje – bež i kamel koje se lako uklapaju. Ali, dolaze u obzir i malo jače boje kao što je vatreno crvena i uvijek elegantna crna boja.

Takođe, u modi će biti i drugačiji krojevi sakoa (ženskih i muških), kao i suknji, koji su malo ‘pomjereni’, sa nekim interesantnim sječenjima i detaljima.

Ipak, za svakog stilistu s kojim smo razgovarali različiti detalji kako za muškarce, tako i za žene, obilježiće modnu poslovnu scenu 2024. godine, a ono što je zajedničko je povratak mantila i šanel stila.

Košulje nježnih tonova

Bata Spasojević, modni dizajner, naglašava da će za pripadnice nježnijeg pola u 2024. u trendu biti nešto ležerniji sakoi i suknje, malo drugačiji od standarda, sa interesantnim detaljima.

“Pantalone takođe mogu da budu ležernije sa visokim strukom. Takođe dobra rolka, tanka, može da bude zamjena za očekivanu košulju”, kaže Spasojević za Forbes Srbija.

On dodaje i da je mantil trend koji je ušao na velika vrata, a daje notu urbanog i metropolitskog tona. “Može da bude crn, bež, siv ili čak u ‘prens de gal’ (prince de Galles) dezenu (sitan karo) koji je bio rezervisan za muškarce”.

Bata Spasojević; Foto: Ištvan Čekuš

Klasični odjevni predmeti, navodi, sačinjavaju garderobu prigodnu za poslovne situacije.

“Tu svakako spadaju košulje nježnih tonova, preko kojih se nose sakoi ili kostimi u kombinaciji sa suknjom i pantalonama. Kostimi su klasičnog kroja i boje, tamnoplavi, sivi ili crni i sa košuljama dobrog kroja i kvalitetnih materijala. To je osnova odijevanja svake poslovne žene koja investira u svoju poslovnu budućnost”, smatra Spasojević.

Prema njegovim riječima, ženske čarape moraju da budu besprekorne, dok se cipelama određuje ono što modni stručnjaci nazivaju „sveukupnost izgleda“. “Za dobru žensku cipelu važna je elegancija i odmjerena visina potpetice”.

Spasojević navodi da haljine jednostavnog kroja, dužine do ispod koljena, mogu da budu takođe dobar izbor koji upotpunjuje sako u crnoj boji ili antracid, a koji takođe može da ima asimetričan koncept u samom kroju koji nije previše agresivan. Pored nježnih plavih nijansi, u trendu će biti, kaže on, i boja lavande i čelične sive.

Kada se radi o jačem polu, za Spasojevića je tamnosivo odijelo najbolji odabir svakog poslovnog čovjeka. “Ono se nosi u svako doba dana i može biti odjeveno u manje ili više formalnim prilikama. Dobar mantil u bež, pijesak ili teget i crnoj boji, može da dopuni poslovni izgled u najboljem pravcu”.

Kako dodaje, dobro odijelo u “prens de gal” varijanti sa rolkom je takođe sjajna varijanta. “Odličan predlog može da bude i samo sako tog dezena sa jednobojnim crnim ili sivim pantalonama koji su sa bijelom košuljom ili crnom rolkom kul varijanta. Košulje za poslovni događaj ne bi trebalo da budu prenaglašenog dezena, niti intenzivnih boja”.

Muške cipele, kaže on, u 2024. neće morati da budu baš klasične. “Mogu da budu sa interesantnim đonom i u nekom detalju ‘pomjerene’ jer to daje notu odvažnosti”.

Dominacija plave boje

Marko Tadić, modni bloger, smatra da će 2024. biti idealna za sve ljubitelje vanvremenskih i svestranih modnih komada. U njoj se, kako kaže, vraća i čuveni “denim on denim” klasičan stil koji nije previše sofisticiran ili ležeran.

“Ova godina će biti idealna za žene jer će moći da eksperimentišu sa kariranim suknjama i pantalonama koje se mogu lako ukombinovati sa elegantnim minimalističkim odjevnim komadima, a da pritom zadrže uglađen i elegantan izgled”, kaže on za Forbes Srbija.

Marko Tadić; Foto: Ivana Marković

Prema njegovim rečima, u modu se vraćaju udobni i održivi materijali koji su odraz klasičnih stilova “kvajet lukšuri” (quiet luxury) brendova. “Za sve one koji su spremni da prihvate novu poslovnu realnost, potreban je blejzer vedrijih boja koji je postao nova definicija elegancije koja nikada ne može da izađe iz mode”.

Ovu godinu obeležiće, navodi Tadić, vedre i svetle boje poput nežno svetloplave boje poznatije kao ‘bejbi blu’ i kobalt plave.

“Biće popularne i pastelne, poput boje peska koje se lako uklapaju, ali i neizbežna boja tamne čokolade koja daje odličan kontrast. Naravno, ne treba zaboraviti i vanvremenske boje poput vatreno crvene ili crne. Prva je odraz karaktera i odlučnosti ukoliko se koristi sa merom i poručuje sagovornicima da ste sigurni u sebe, a crna govori u prilog pouzdanosti i temeljnosti u onome čime se bavite”, ističe naš sagovornik.

On savetuje čak i to da se za 2024. nabave idealne elegantne patike za kancelariju. “Patike za kancelariju su svedene i predstavljaju novi modni postulat, a pritom to nisu iste one koje koristite za trčanje i odlazak u obližnji market, već se nose uz elegantne pantalone ili haljinu”.

Granica mora da postoji

Dizajnerka Suzana Perić je ipak pobornik klasičnog biznis izgleda koji je poslije pandemije korone dobio neki novi pečat.

“Nekada su to bila klasična odijela, pogotovo za muškarce, dok su sada to malo komotniji sakoi i pantalone ili suknje za žene. Sada na red dolazi biznis dres kod koji je izdvojen, prepoznatljiv, ali koji ima strogu liniju”, kaže Suzana Perić za Forbes Srbija.

Ona navodi da su sada za žene dozvoljene malo življe boje koje idu uz svjetlije sive, bež i bijele nijanse.

“Sada taj poslovni dres-kod podrazumijeva i odjevne kombinacije koje možete da nosite i uveče, na poslovnim večerama i prijemima. Malo ide u ekstravaganciju, ima tu notu. Ipak, tu je granica koja ne smije da se pređe i pravila koja će uvijek ostati. Na primjer, do koje dužine ide suknja, koja sada u 2024. malo varira pa može i do iznad koljena”.

U modu se vraća i šanel varijanta. “Ne toliko šarene boje, već sam model, kratkog sakoa, košulja sa mašnama ili volanima… Marame i ešarpe takođe su dozvoljen modni detalj i 2024. godine”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema njenim riječima, ženama na visokim funkcijama dozvoljena su modna “iskakanja”, odnosno smjelije odjevne kombinacije i neka vrsta ekstravagancije. “One mogu da kombinuju jače boje, čak i crvenu. Važno je da to ne izgleda agresivno i da postoji granica”.

Kod muškaraca u 2024. popularnost dobijaju malo ukrojenija odijela i sakoi. “Oni su dobili malo naglašenije krojeve, sa malo detalja na sakoima, džepovima koji su izražajniji, ali daju formu elegancije, zatim izduženiji rukavi i nogavice. Takođe, postoji malo ležerniji dres-kod, za opuštenije varijante sastanaka, koji podrazumijeva pulovere i prsluke u kombinaciji sa košuljama”.

Ona dodaje i da se za svečane, poslovne, večere u modu vraćaju manžetne, i za muškarce i za žene.

Od boja pretežno će se nositi, ističe, crna, braon, siva, ali i svijetloplava, dok će kod mlađe populacije u biznisu biti popularni i karirani sakoi i neke smjelije boje, poput žute.

“Takva iskakanja su najviše zastupljena kod mladih ajtijevaca. Oni imaju takve, sportsko-elegantne varijante”.

Suzana Perić ističe i da nakit ne izlazi iz mode, ali da mora da bude primjeren poslovnom autfitu. “Tu je Svarovski nakit, kristali… Recimo, jedan divan broš može potpuno da oplemeni izgled”, savetuje ona.

Slađana Gavrić, Jelena Andrić, Forbes Srbija