Bijela kuća se protivi prodaji nekadašnjeg vlasnika smederevske željezare U.S. Stila

BIZNIS Forbes 25. dec 2023. 19:37
featured image

25. dec 2023. 19:37

Bijela kuća izražava zabrinutost u vezi sa nacionalnom bezbjednošću zbog predložene akvizicije kompanije Nipon Stil (Nippon Steel) nad U.S. Stil (U.S. Steel), tražeći da se pažljivo ispita dogovor vrijedan 14,9 milijardi dolara.

U saopštenju Bijele kuće, direktorka Nacionalnog ekonomskog savjeta Lejl Brejnard (Lael Brainard) navela je da predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) vidi U.S. Stil kao „osnovnu komponentu“ domaće proizvodnje čelika „koja je od suštinskog značaja za nacionalnu bezbjednost“.

Ona je rekla da Bajden, iako pozdravlja strane investicije, takođe smatra da to što U.S Stil želi da preuzme strana kompanija „čak i od bliskog saveznika“, zaslužuje „ozbiljnu pažnju“ zbog potencijalnog uticaja na „nacionalnu bezbjednost i pouzdanost lanca snabdijevanja“.

Brejnard je sugerisala da je ovo vrsta posla zbog kojeg je Odbor za strane investicije u SAD-u (CFIUS) osnovan kako bi istraživao. Takođe je navela da je administracija Bajdena spremna da ispita rezultate takvog istraživanja i „djeluje ako je to prikladno“.

Saopštenje Bijele kuće takođe priznaje zabrinutost Junajted Stilvorkers (United Steelworkers – USW) u vezi sa ovim dogovorom, navodeći da je sindikat bio „vođa“ u naporima Bajdena da ojača domaću proizvodnju čelika i zaštiti je od „nepravičnih i tržišno iskrivljujućih praksi Kine“.

USW je pozdravio saopštenje Bijele kuće i izjavio: „Naš sindikat dijeli mnoge od izraženih zabrinutosti u saopštenju Bijele kuće, uključujući kako ovaj dogovor može uticati na budućnost domaće proizvodnje čelika… slažemo se da interesi bezbjednosti naše nacije moraju da ostanu prioritetni.“ Dodali su: „USW cijeni to što Bijela kuća ima širi pogled, još jednom pokazujući predsjednikov nepokolebljivi angažman prema domaćim radnicima i industrijama.“

Od kada je Bajden preuzeo dužnost 2021. godine stvoreno je 800.000 radnih mjesta u proizvodnji, navodi se u saopštenju Bijele kuće, ponavljajući tvrdnju koju je Bajden iznio ranije ovog mjeseca. Prema Politifektu (PolitiFact), ova tvrdnja je „uglavnom tačna“, s obzirom na to da se zaposlenost u proizvodnji povećala za 789.000 od kada je Bajden postao predsjednik.

Predloženu akviziciju objavile su obje kompanije 18. decembra, a vrijednost dogovora vrijedna je 14,9 milijardi dolara, uključujući dug. Niponova ponuda za gotovinsku akviziciju iznosi 55 dolara po dionici – što je premija od 40 odsto u odnosu na cijenu deonice U.S. Stila sedmicu ranije. Nakon objave, cijena dionica U.S. Stila skočila je čak 27 odsto na 49,96 dolara – još ispod predložene cijene akvizicije, vjerovatno zbog regulatornih zabrinutosti u vezi sa dogovorom. Nakon saopštenja Bijele kuće u četvrtak, cijena dionica je blago pala oko 0,37 odsto, na nešto ispod 48 dolara.

U.S. Stil – simbol američke snage koji je posustao – doživljava rast cijena dionica na dvanaestogodišnji vrhunac zahvaljujući prodaji od 15 milijardi dolara kompaniji Nipon Stil.

Siladitya Ray, Forbes