Vrijednost eura urušena nakon što je Makron raspustio francusku skupštinu

AKTUELNO Forbes Hrvatska 10. jun 2024. 19:19
featured image

10. jun 2024. 19:19

Vrijednost eura je kliznula na najniži nivo u posljednjih mjesec nakon izbora za Evropski parlament, ali prvenstveno zbog odluke francuskog predsjednika da raspusti parlament, što je izazvalo veliku političku neizvjesnost.

Euro je najviše izgubio vrijednost prema korpi valuta u ponedjeljak. Vrijednost mu je oslabila jedan odsto u odnosu na američki dolar od otvaranja tržišta u petak, te dosegla najniži nivo u posljednjih mjesec. U odnosu na britansku funtu euro je pao na najniži nivo od avgusta 2022. godine – na 0,8469 funti, a u odnosu na švajcarski franak na 0,9660.

Na pad eura uticali su rezultati izbora za Evropski parlament u kojima je očigledno jačanje krajnje desnice u Evropi. Najdramatičnije je bilo u Francuskoj. Tamošnji predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) donio je odluku da raspusti parlament i raspiše prijevremene nacionalne izbore zbog teškog poraza na izborima.

U Francuskoj je nadmoćnu pobjedu odnijela krajnje desna stranka Marin Le Pen (Marine Le Pen). Njeno Nacionalno okupljanje osvojilo je 31 mandat, Makronova Renesansa 14, a Socijalisti 13. Francuski predsjednik izjavio je da su rezultati katastrofa za njegovu vladu i kako ih ne može ignorisati. Izbori za Narodnu skupštinu održaće se 30. juna, a drugi krug glasanja biće 7. jula.

U Italiji su Braća Italije premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni) učvrstila moć u Evropskoj uniji s procijenjenih 28 odsto glasova. Njemačka krajnje desna stranka, Alternativa za Njemačku (AfD), zauzela je drugo mjesto sa 16,2 odsto glasova, a Socijaldemokrati kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) postigli su najgori rezultat ikada. Taj je trend jačanje ekstremne desnice još jače došao do izražaja u Austriji gdje je krajnje desna Slobodarska stranka preuzela vođstvo sa 27 odsto glasova, dok je vladajuća stranka osvojila 23,5 posto. Belgija i Španija takođe su zabilježile rast popularnosti krajnjih desničara. Uprkos najgorem rezultatu dosad, na čelu Mađarske zadržao se Viktor Orban.

Valutna tržišta odmah su reagovala na političku neizvjesnost pošto na njima već vlada opterećenje, jer se u srijedu očekuju podaci o inflaciji u SAD-u, ali i sastanak na kojem će Federalne rezerve (Fed) odlučivati o daljoj monetarnoj politici i kamatnim stopama, piše Rojters.

Euronews pojašnjava da je trenutni pad eura povezan s ovakvim ishodima izbora:

“Predstavnici desnice, uglavnom populisti, obično su skeptici prema EU, protive se imigraciji, zelenoj tranziciji i imaju proruska razmišljanja. Njihov sve veći uticaj ima potencijal da poremeti parlamentarnu politiku Evropske unije u tim područjima, što dovodi do izazova u političkom i privrednom usklađivanju. Promjena vlasti može oslabiti sprovođenje vladinih ključnih politika, što se smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i sigurnosti na nivou EU. Političke neizvjesnosti mogu poremetiti ekonomske aktivnosti, a time i oslabiti privredni rast. Jednostavno rečeno, euro je pao zbog potencijalnog slabljenja funkcionalnosti nacionalnih vlada“.

Sa posebnom pažnjom ulagači će pratiti kretanje prinosa na glavne državne obveznice u eurozoni. Oslabljeni euro mogao bi signalizovati pad prinosa. U centru pažnje su francuske i njemačke referentne vrijednosti prinosa, jer bi oni mogli uticati i na prinose u Italiji i Španiji.

Podsjetimo, prošle je nedjelje Evropska centralna banka (ECB) smanjila kamatne stope i to prvi put od 2019. godine. Rastuće političke neizvjesnosti mogle bi izvršiti pritisak na ECB da bude popustljivija u monetarnoj politici. Ekonomija eurozone stagnirala je u drugoj polovini 2023. godine. Ekonomske prilike su u SAD-u stabilnije, što bi, analizira Euronews, moglo podstaći ulagače da prodaju euro i kupe dolar kao sigurno utočište.

Nikolina Oršulić, Forbes Hrvatska