Uspostavljen platni promet između Crne Gore i Srbije

featured image

11. dec 2023. 13:45

Platni promet između Srbije i Crne Gore uspostavljen je danas, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je u izjavi za javnost navela da se od od danas, 11. decembra 2023. godine, transakcije između građana i privrede Srbije i Crne Gore mogu realizovati direktno – brže, jeftinije i neposredno.

Platni promet će se, kako je ranije najavljeno, obavljati preko crnogorske Universal Capital banke (UCB).

„Put regionalne saradnje za Narodnu banku Srbije predstavlja jedan od ključnih ciljeva, koji nastojimo da popločamo dobrim sporazumima i saradnjom. Saradnja nije moguća bez poverenja, a poverenje je nešto što se gradi i stiče godinama, i zato ga moramo dobro čuvati. Zadovoljstvo mi je što smo uspostavili intenzivnu i plodonosnu saradnju s našim dragim kolegama iz Centralne banke Crne Gore, kao i da se saradnja između Crne Gore i Srbije na svim poljima intenzivirala nakon susreta predsjednika dvaju država Aleksandra Vučića i Jakova Milatovića. Rezultat saradnje dvaju centralnih banaka objavljujem danas, ali iza ovog projekta stoje mjeseci napornog zajedničkog rada“, rekla je Tabaković.

Sa ciljem omogućavanja efikasnijeg i jeftinijeg izvršavanja platnih transakcija u eurima za stanovništvo i privredu, NBS, kako je dodala, obavlja funkciju operatora međubankarskog i međunarodnog kliring sistema u devizama, i do danas je u njemu učestvovalo 12 poslovnih banaka s teritorije Srbije, Narodna banka Srbije i sedam poslovnih banaka s teritorije Bosne i Hercegovine.

„Na moje veliko zadovoljstvo, Universal Capital banka Podgorica – banka koja posluje na teritoriji Crne Gore, prepoznala je značaj i brojne prednosti koje ovaj sistem pruža i iskazala interesovanje za učešće u Međunarodnom kliring sistemu NBS-a. Od danas, Universal Capital Bank AD Podgorica predstavlja prvu banku s teritorije Crne Gore koja je učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama Narodne banke Srbije i ona će imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva, koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponudi izvršavanje transakcija u evrima istog dana, a sa znatno nižim troškovima“, rekla je Tabaković.

Ona je ocijenila da svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi državama i građanima – jednom povezana infrastruktura omogućiće još veću razmjenu dobara i usluga, a podršku i oslonac toj razmjeni treba da predstavlja i efikasan platni promet.

„Imajući u vidu sve prednosti, koristim priliku da ohrabrim i pozovem i druge banke s teritorije Crne Gore da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama Narodne banke Srbije (a upoznati smo da interesovanja već ima) i iskoriste prednosti koje on pruža“.

Prednosti su, kako je navela, to što učesnici imaju mogućnost da za svoje klijente u toku istog dana izvrše transakcije za naloge koji se pošalju do 14 sati, a izvršavanje transakcija između banaka s teritorije zemalja regiona omogućeno je po znatno povoljnijim uslovima u odnosu na alternativne načine plaćanja koji su trenutno dostupni.

„NBS kao operator Međunarodnog kliring sistema sve aktivnosti za druge centralne banke i banke s teritorije drugih zemalja učesnica u ovom sistemu obavlja potpuno besplatno – odnosno centralnim bankama i bankama s teritorije druge države učesnice u sistemu ne naplaćuje nikakve naknade;
Na ovaj način građanima i privredi Crne Gore omogućen je ne samo direktan platni promet sa Srbijom već i s građanima i privredom Bosne i Hercegovine“, rekla je Tabaković.

Banke učesnice u Međunarodnom kliring sistemu Narodne banke Srbije s teritorija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije putem saradnje s poslovnim klijentima posreduju u međunarodnoj trgovini, tako da se na ovaj način pospješuje ekonomski i razvojni potencijal između njih, kazala je.

„Ovaj potencijal posebno je uočljiv ako se uzme u obzir značajan obim trgovinske razmene između zemalja u okruženju – i u uvozu i u izvozu. Priključenje Centralne banke Crne Gore u Međunarodni kliring u devizama Narodne banke Srbije doprineće ostvarenju dugogodišnjeg cilja regionalnih ekonomskih integracija i ostvarenju interesa privrede i građana naših zemalja“, rekla je Tabaković.