Turista tokom praznika bilo najviše u Budvi, Baru i Herceg Novom, prihodi od taksi veći 50 odsto

featured image

17. jan 2024. 15:42

Namjenski prihodi od turizma u Crnoj Gori, koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, u prvih deset dana 2024. godine iznosili su oko 45 hiljada eura, 51 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Nacionalne turističke organizacije (NTOCG).

Iz NTOCG su za Forbes Crna Gora rekli da prihod od boravišne takse naplaćen zaključno sa 10. januarom ove godine iznosi 21.414 eura, što je ostvarenje od 94,59 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prihod od turističke takse iznosi 7.401 euro, što je rast od 46,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a od članskog doprinosa 16.206 eura, čak 663,65 odsto više.

Na osnovu nezvaničnih podataka o turističkom prometu u opštinama, koje dostavljaju lokalne turističke organizacije 4. januara je u Crnoj Gori boravilo 17.373 turista, što je skoro kao i prošle godine u istom periodu (92,66 odsto u odnosu na uporedni period) i rast od 138,18 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Prema istim podacima, najveći broj turista su bilježile sljedeće opštine: Budva, Herceg Novi i Bar.

Doček Nove godine u Baru, Foto: Media biro

Najveći broj turista bio je iz Srbije, BIH, Albanije, Kosova, Turske, Njemačke, Austrije i Rusije.

Iz NTO napominju da za sada raspolažu samo nezvaničnim podacima lokalnih turističkih organizacija o turističkom prometu, koje dobijaju četvrtkom.


Crnogorski građani putovali na Siciliju, u Portugal, Istanbul, Rim, Budimpeštu…


Crnogorski građani, koji su odlučili da novogodišnje praznike provedu u inostranstvu, najviše su se interesovali za Siciliju, Portugal, Istanbul, Prag, Milano, Rim, Budimpeštu, Atinu, Bukurešt, Solun.

Turistička agencija Galileo, prema riječima njenog direktora prodaje Milana Koprivice, mnoge aranžmane iz ponude je rasprodala, već sredinom novembra prošle godine.

“Najpovoljniji je aranžman bio je za Ohrid koji je koštao 110 eura. Za putovanje u Solun ili Sofiju potrebno je bilo izdvojiti 170 eura”, rekao je Koprivica za Forbes Crna Gora.

Autobuski aranžmani za Prag, Budimpeštu, Milano, Istanbul, Atinu, kretali su se u rasponu od 230 do 280 eura.

Koprivica ističe da je za putovanja koja podrazumijevaju avionski prevoz, potrebno izdvojiti nešto više novca. Tako je cijena šestodnevnog putovanja na Siciliju iznosila 485 eura, u Istanbul 550, a recimo jedna velika kružna tura po Portugalu 970 eura.