Sve je više sumnji oko prisilnog i dječjeg rada u lancu snabdijevanja Tesle

AKTUELNO Forbes 8. jul 2024. 22:27
featured image

8. jul 2024. 22:27

Izvršni direktor Tesle rekao je da će se pozabaviti izazovima s kojima se kompanija suočava kada je riječ o dječjoj radnoj snazi u lancu snabdijevanja, ali njegovo tehnološki napredno rješenje nije ni približno dovoljno.

Kada su prošle godine odbor i investitori Tesle glasali protiv predloga da se zaposli spoljni nadzornik koji bi pazio da Teslini snabdjevači kobaltom ne koriste dječju radnu snagu ili prisilni rad u rudnicima u Kongu, Ilon Musk (Elon Musk) je obećao da će ipak učiniti upravo to, ali i otići korak dalje.

“Čuo sam da je neko pitao o rudnicima kobalta. Znate šta? Sprovešćemo nezavisnu reviziju,” rekao je najbogatiji čovjek svijeta zadivljenim dioničarima na godišnjem sastanku Tesle u maju 2023. “Zapravo, ovako: postavićemo web kamere na rudnik. Ako iko vidi neko dijete, recite nam,” dodao je smijuljeći se.

Ipak, Forbes saznaje da se – ni nakon godinu – Maskova obećanja nisu materijalizovala. Umjesto obećane kamere s prenosom u stvarnom vremenu, Kamoto Copper (glavni izvor kobalta za Teslu) na mjesečnoj bazi objavljuje jednu jedinu fotografiju ogromnog kompleksa rudnika na jugu Konga. Fotografiju snima satelit daleko iznad Zemlje. Na fotografijama se ne vide djeca, ali to je zato jer rezolucija nije ni izbliza dovoljno dobra da prikaže išta manje od postrojenja za preradu i uništene okoline industrijalizovanog rudnika.

Foto: Reuters/Jonny Hogg

Jesu li dovoljne četiri revizije godišnje?

Tesla takođe tvrdi da su naručili nekoliko nezavisnih analiza radnih uslova u Kamotu, čiji je vlasnik globalni rudarski gigant Glenkor (Glencore), piše u posljednjem izvještaju kompanije o uticaju na okolinu. “Naši direktni dobavljači prolaze revizije trećih strana kako bi bili sigurni da u tim rudnicima nema dječje radne snage i da u naš lanac snabdijevanja ne ulaze nikakvi materijali iz neodobrenih izvora,” rečeno je iz kompanije. “Godine 2023. su sprovedene četiri revizije, a nije pronađen nijedan primjer dječje radne snage na lokacijama naših direktnih dobavljača.”

Jedna fotografija mjesečno nije baš sveobuhvatni plan.

Ipak, ni satelitske fotografije ni analize trećih strana ne bave se pravim problemima rudarenja bakra i kobalta, upozorava Kortni Viks (Courtney Wicks), izvršna direktorica neprofitne organizacije Investor Advocates for Social Justice. Ona je prošle godine bila predstavnica grupe dioničara Tesle koja je željela da kompanija usvoji oštrije smjernice za nabavu kobalta.

“Jedna fotografija mjesečno nije baš sveobuhvatni plan,” kaže Viks za Forbes. Koraci koje je kompanija preduzela “nisu vrijedni spomena. Efikasnost na ovom nivou jednostavno nije dovoljna.”

To je zato jer problem nije ono što se uglavnom događa u rudarskom kompleksu Kamoto, već u njemu susjednim, neregulisanim rudnicima, objašnjava Majl Posner (Michael Posner), profesor na njujorškom univerzitetu i direktor tamošnjeg Centra za biznis i ljudska prava.

Nova studija na kojoj je radio sa ženevskim Centrom za biznis i ljudska prava procjenjuje da je oko 40.000 osoba ispod 18 godina prisutno u malenim rudnicima u Kongu. Djeca su često tamo “jer njihove porodice nemaju pristup brizi za djecu. Starija djeca takođe u tim rudnicima i rade jer porodicama trebaju dodatni prihodi,” piše u studiji.

“Nadzor mehanizovanog rudnika ignoriše centralni problem, a to je činjenica da značajni postotak kobalta dolazi iz manjih rudnika,” upozorava Posner. Kobalt iz tih rudnika prodaje se trgovcima i miješa s metalom iz industrijskih rudnika poput Kamota. Tesla njih uopšte ne nadzire “i to je srž problema,” dodaje.

Mask ne želi da odgovori na upite Forbesa

Foto: Shutterstock

Stvari dodatno komplikuje slanje kobalta iz Konga u Kinu na rafinisanje, zbog čega je još teže provjeriti da kobalt ne dolazi iz manjeg rudnika. “Dok se stavi u bateriju u SAD-u ili Evropi, taj kobalt se još dodatno izmiješao negdje u Kini,” kaže Posner.

Mask nije odgovorio na upite za komentar, kao ni sama kompanija.

Glenkorovi “kupci sve više traže garancije da njihovi lanci snabdijevanja nisu ni na koji način povezani s kršenjima ljudskih prava,” kaže Ćarls Vatenpul (Charles Watenphul), portparol Glenkora. “Naše operacije rudarenja bakra i kobalta u Kongu podvrgavaju se revizijama trećih strana o odgovornom rudarenju svake godine.”

I Kamoto i Mutanda Mining u Kongu, takođe u vlasništvu Glenkora, obećali su da će učestvovati u inicijativi Copper Mark, koja promoviše odgovorne prakse rudarenja u industriji bakra, kaže Vatenpul.

Nadzor mehanizovanog rudnika ignoriše centralni problem, a to je činjenica da značajni postotak kobalta dolazi iz manjih rudnika
Michael Posner, Centar za biznis i ljudska prava

Jaz između Maskovih obećanja i stvarnih postupaka kompanije nije neobičan za ovog preduzetnika i milijardera koji je već postao poznat po velikim obećanjima koja ne ispunjava (tu je sve od sigurnosti Teslinih fabrika, preko funkcija autonomne vožnje do planova za stvaranje “ekološkog carstva” u fabrici u Ostinu).

Važnost kobalta

Kobalt je ključna komponenta baterija koje Tesla proizvodi za svoja električna vozila. U kombinaciji s bakrom ovaj metal se ponaša kao stabilizator u katodama litijum-jonskih baterija koji povećava gustoću energije. Vodeći izvor kobalta upravo je Kongo, gdje se nalazi oko 70 posto svjetskih zaliha te sirovine. Iako je trenutna cijena kobalta oko 28.000 dolara po metričkoj toni – što je manje od pola cijene nego prije dvije godine – rudarenje je još lukrativno. Baterije s kobaltom idu u sve, od Ajfona (iPhonea) i laptopa do električnih automobila. Iako Maskova kompanija nije najveći pojedinačni potrošač kobalta, njena vodeća pozicija na tržištu električnih vozila privukla je veliku pažnju aktivista za ljudska i dječja prava.

Nezavisne revizije koje Tesla kaže da sprovodi u rudarskom kompleksu Kamoto takođe ne rješavaju strahove o korišćenju prisilnog i dječjeg rada, kaže Viks, i to zato jer se čini da su inspekcije najavljene unaprijed i ne događaju se noću kada je veća vjerovatnost da će se otkriti problemi.

“Nedostatak standarda i transparentnosti o tome kako se one sprovode bio nam je najveći problem,” kaže ona. “Sve to zvuči dobro u izvještaju o održivosti, ali koliko su te revizije zapravo efikasne za investitore kojima je ovo pitanje važno i koji ga smatraju velikim rizikom?”

Smanjenje korišćenja kobalta

Tesla tvrdi kako rade na tome da smanje količinu kobalta kojeg koriste tako što će se s vremenom prebacivati na nove sastave baterija. Takođe recikliraju metal za korišćenje u novim baterijama. Prošle godine je iz kompanije rečeno kako su reciklirali 117 metričkih tona kobalta, a Mask je rekao da kobalt čini samo 3 posto težine Tesline baterije i kako mu je cilj s vremenom ga prestati koristiti. Baterije s litijum-željeznim fosfatom koje je Tesla počela koristiti ne sadrže kobalt.

Kompanija nije nedavno objavila detalje o tome koliko kobalta koristi na godišnjem nivou, ali Benchmark Mineral Intelligence, koji prati potražnju za metalima korišćenima u proizvodnji baterija, kaže da je količina od 3 posto još tačna, u velikoj mjeri zato jer je cijena pala više od 50 posto u protekle dvije godine.

Iako potrošnja kobalta polako pada gledano po jedinici, ukupna potrošnja zapravo raste zbog veće prodaje vozila
Casper Rawles, Benchmark Mineral Intelligence

“Koraci za smanjenje količine kobalta u baterijskim ćelijama postaju, šire gledano, sve manji prioritet za mnoge proizvođače ćelija i automobila zbog niže cijene povezane s trenutnim periodom pretjerane ponude koju vidimo na tržištu kobalta,” rekao je Kasper Rouls (Casper Rawles), glavni direktor za podatke u Benchmarku. “Iako potrošnja kobalta polako pada gledano po jedinici, ukupna potrošnja zapravo raste zbog veće prodaje vozila, što je daleko važnije od bilo kakvog smanjenja na nivou pojedine ćelije.”

U studiji o rudarenju kobalta napisanoj u saradnji sa ženevskim Centrom za biznis i ljudska prava, Posner i njegovi kolege tvrde da bi za zaustavljanje problema s radom u malenim rudnicima najbolje bilo priznati ulogu koju takvi rudnici imaju u lancu snabdijevanja i početi raditi na poboljšanju tamošnjih uslova rada.

“Umjesto da sve ignorišu i prave se da to nije njihov problem, moraju jasno reći da je to dio i njihovog lanca snabdijevanja i kako će napraviti šta moraju kako bi došlo do procesa formalizovanja tih lokacija na kojima onda više neće biti djece i na kojima će ljudi raditi u sigurnim uslovima,” kaže Posner.

Što se Glenkora tiče, oni priznaju da su manji rudnici “izvor posla i prihoda u mnogim zemljama” i podržavaju korake za regulaciju tih rudnika kako bi oni bili što odgovorniji, rekao je Vatenpul.

Alan Ohnsman, Forbes
Elon Musk’s Laughable Solution To Tesla’s Child Labor Worries
(Prevela: Nataša Belančić)