Stiže novi GTA: Vjerovatno najčekanija igra svih vremena

AKTUELNO Forbes 24. nov 2023. 17:21 > 24. nov 2023. 17:22
featured image

24. nov 2023. 17:21 > 24. nov 2023. 17:22

Svako ko je bar slučajno igrao kompjuterske igrice ili igrice na bilo kojoj konzoli već je čuo za skraćenicu GTA.

Već nekoliko godina kruže razne informacije o tome kada će programer video igara Rokstar Gejms (Rockstar Games) objaviti nastavak najuspješnije franšize igara Grand Teft Auto (GTA). Posljednja verzija je objavljena 2013. i od tada su mnogi ljubitelji igara čekali novu verziju.

Rokstar je i zvanično potvrdio da uskoro stiže zvanični trejler za sledeći GTA.

U seriji tvitova, Rokstar je poklopio objavljivanje trejlera za GTA 6 sa 25. godišnjicom studija.

„Veoma smo zadovoljni što možemo da objavimo da ćemo početkom decembra objaviti prvi trejler za sledeći GTA. Radujemo se što ćemo ova iskustva podijeliti sa vama još mnogo godina“, rekao je osnivač kompanije Sem Hauzer.

Datum izlaska je još uvijek misterija

U seriji najava nisu pominjali da će nastavak nositi broj 6, ali nakon logičnog rasuđivanja i nevjerovatnog uspjeha GTA 5, takav nastavak je vrlo vjerovatan. Za 10 godina prodali su čak 190 miliona primjeraka igre GTA 5.

Najava se poklapa sa dodjelom nagrada za najbolje igre 7. decembra, tj. Oskarom za video igrice, gdje objavljuju mnoge trejlere za svjetske premijere velikih igara, prenosi Forbes.

Nema detalja o tome kada će igra biti objavljena, ali razni stručnjaci za tehnologiju otkrivaju da bi igra mogla da bude objavljena krajem sljedeće godine.

Forbes navodi da je Tejk tu (Take Two), kompanija koja stoji iza Rokstar gejmsa, predvidjela veliki skok prihoda za sljedeću godinu, što bi se poklopilo sa izlaskom GTA igre.

Sa novom verzijom, zalihe su skok i bolje prognoze

Najava nove avanturističke serije takođe se brzo odrazila na akcije Tejk tu, koje su dostigle najveću vrijednost u posljednjih 19 mjeseci.

Skočile su za nešto više od 10 odsto u dvije nedelje od objave.

Nakon najave da će nastavak GTA biti objavljen poslije 10 godina, analitičar Dojče banke Benjamin Sof promijenio je svoju preporuku o akcijama Tejk tu sa „čuvaj“ na „kupi“, prenio je Forbes.

Sof vjeruje da predstojeća igra „predstavlja transformativnu priliku za višegodišnji rast“ za Tejk tu i predviđa da će sve dalje informacije o igri GTA biti „katalizator“ za akcije. Rečeno je da je ciljna cijena akcija za 12 mjeseci 175 dolara, što predstavlja oko 15% više u odnosu na trenutnu vrijednost.

Posljednja verzija GTA igre iz 2013. godine (GTA 5) dostigla je 190 miliona prodatih primjeraka. Prema IGN-u, to je treća najprodavanija video igra u istoriji. Ispred njega su samo Tetris i Majnkraft (Minecraft).

Nakon objavljivanja 2013. godine, GTA V je postavio dnevni rekord kao zabavni sadržaj sa najvećom zaradom nakon što je zaradio više od milijardu dolara u jednom danu.

Nema detalja

Za sada je poznato samo da će kompanija predstaviti trejler za novu igru u decembru, a drugih detalja praktično nema.

Prema nezvaničnim najavama američkih medija, u igri su dva glavna lika između kojih će igrač moći da se prebacuje, a trebalo bi da se poveća i mapa gradova u kojima može da se kreće. Do sada su se prethodne verzije dešavale u Njujorku, San Francisku, Las Vegasu i Majamiju.

Marko Rabuza, novinar Forbes