Slovenački premijer pod istragom antikorupcijske komisije zbog solarnih elektrana

featured image

8. jan 2024. 13:26

U brakorazvodnom postupku s bivšom suprugom Janom Nemec Golob, premijer Slovenije Robert Golob preuzeo je vlasnički udio u kompaniji Star Solar koja je registrovana za proizvodnju električne energije i u okviru kojeg posluju četiri solarne elektrane, objavilo je slovenačko Delo.

Kako je riječ o sticanju poslovnog udjela vrijednog više od 10 hiljada eura, on je taj potez početkom decembra prijavio i slovenačkoj Komisiji za sprečavanje korupcije (KPK).

Kako se vidi iz podataka poslovnog registra Ajpes, Golob je stopostotni vlasnik kompanije, a njegova kći, tinejdžerske dobi, Luna Golob, nova je direktorica.

Čime se kompanija bavi, gdje ima elektrane, koliko novca dobija od države i za šta, i postoje li za preduzeća funkcionera ograničenja u poslovanju sa državom?

Operater elektroenergetskog tržišta Borzen, isplaćuje podsticaje proizvođaču na osnovu neto proizvedenih količina električne energije, s ciljem da nadoknadi razliku između troškova proizvodnje i tržišne cijene koju sistem ostvaruje na otvorenom tržištu.

Kako su Forbesu Slovenija objasnili u tom državnom preduzeću, riječ je o državnoj pomoći kojom Borzen podiže otkupne cijene i na taj način omogućava realizaciju investicija u ekološki prihvatljive metode proizvodnje električne energije.

Od novembra 2014, odnosno u nešto više od devet godina, Borzen je kompaniji Star Solar uplatio 2,1 milion eura. Ovo je dominantan izvor prihoda za kompaniju, koja ostvaruje oko 250 hiljada eura prihoda godišnje.

Od aprila 2022. godine, kada je Slobodarski pokret pobijedio na izborima, transferi su iznosili 266 hiljada eura. Borzen kaže da se ugovorni odnos s kompanijom od tada nije promijenio.

Kako funkcioniše šema podrške?

Uz prijavu projekta ili grupe projekata investitori moraju priložiti detaljno obrazloženje u kome su prikazane sve pretpostavke na osnovu kojih je formirana ponuđena cijena. Iznos podrške se mijenja godišnje, obično u januaru.

Jedna od varijabli je referentna tržišna cijena električne energije, koja utiče na povećanje ili smanjenje nivoa operativne podrške. Pad referentne tržišne cijene električne energije znači povećanje operativne podrške i obrnuto.

Direktorica iz Gen-I

Borzen je bio jedna od prvih kadrovskih meta vlade Roberta Goloba 2022: Nadzorni odbor kompanije je zamijenila vlada na prvom sastanku. Od tada njime predsjedava Mojca Veljkovič, pravnica koja je svojevremeno bila zaposlena u Holdingu Slovenske elektrane (državna kompanija za proizvodnju električne energije).

U septembru 2022. godine, odnosno tri mjeseca nakon promjene vlasti, Nadzorni odbor je smijenio direktora kompanije Martina Brataniča. Na njegovo mjesto najprije je postavljen Borut Rajer, koji je ranije bio zaposlen u Borzenu kao direktor energetike. U septembru prošle godine na mjesto direktora došla je Mojca Kert, koja je ranije bila direktorica prodaje poslovnim kupcima u Gen-I (kompanija za trgovinu električnom energijom). Da podsjetimo, odatle potiče i Golob.

Ograničenje poslovanja samo sa svojim kabinetom

U Komisiji za sprečavanje korupcije Slovenije rekli su nam da je komisija „u vezi sa vlasništvom kompanije Star Solar primila prijavu koja će, u skladu sa ovlašćenjima, biti razmotrena”.

U premijerovoj kompaniji ne žele da komentarišu konkretan slučaj.

Objasnili su da Zakon o integritetu i sprečavanju korupcije ne zabranjuje funkcionerima vlasništvo u preduzećima. Takav primjer Slovenija već ima u aktuelnoj vladi – kompanija porodice Matjaža Hana, M&M International, koja, kako navodi N1, posluje, između ostalog, jednim dijelom i s državnim Petrolom.

Prema zakonu, ograničenja poslovanja se odnose na kompanije u vlasništvu premijera ili ministara i njihovih porodica – na način da je kompaniji zabranjeno poslovanje s institucijom ili tijelom u kojem je funkcioner zaposlen. U Hanovom slučaju to je Ministarstvo ekonomije, turizma i sporta, a u Golobovom – kabinet premijera. Kako je Golob bio i ministar zdravlja i za ovu instituciju postoji ograničenje.

Može li ovo biti sukob interesa?

Forbes Slovenija je pitao Komisiju postoji li potencijalni sukob interesa ako premijer posjeduje kompaniju koja dobija podršku državne kompanije, a njegova vlada donosi propise iz oblasti solarnih elektrana? Bi li postojao sukob interesa ako bi vlada usvojila propis koji bi uticao na Borzenov sistem podrške?

U Komisiji objašnjavaju da su svi funkcioneri dužni obratiti pažnju na okolnosti u kojima privatni interes funkcionera utiče ili stvara privid da utiče na nepristrasno i objektivno obavljanje javnih dužnosti. U takvim slučajevima, oni su dužni u potpunosti se izuzeti iz postupka i o tome obavijestiti pretpostavljenog ili Komisiju.

Okolnosti u kojima može doći do sukoba interesa su veoma različite i uvijek se moraju procjenjivati u svakom konkretnom slučaju, kažu oni. „Povodom glasanja o pojedinačnim propisima, pojašnjavamo da kada je riječ o propisima koji se odnose na sve subjekte (a ne samo na jedan), ne govorimo o sukobu interesa, već ako se određeni propis odnosi samo na jedan subjekt s kojim je određena odogovorna osoba povezana, ili ako u konkretnom slučaju možemo definisati lični, poslovni ili politički kontakt, ta osoba se mora isključiti iz čitave procedure, odnosno pripreme materijala, rasprave, glasanja…“

Golob bi dakle bio u sukobu interesa samo da je učestvovao u pripremi i donošenju odluke koja se konkretno odnosi na Star Solar.

Kabinet premijera: Zakon ne zabranjuje vlasništvo u preduzeću

Zakon o integritetu i sprečavanju korupcije ne zabranjuje premijeru Robertu Golobu da posjeduje kompanije, kažu u njegovom kabinetu, ali ako bude postojao potencijalni sukob interesa u budućim odlukama vlade, premijer će „postupiti u skladu sa zakonskim zahtjevima“.

Iz kabineta su odgovorili da je prenos vlasništva dio procesa sporazumnog razvoda i podjele imovine. Golob je tako u novembru 2023. postao jedini vlasnik kompanije.

Prije toga je jedini vlasnik i zajmodavac kompanije bila bivša supruga, navode oni.

U tekstu izmijenjenog osnivačkog akta zapisano je da je novi osnovni kapital kompanije 207.500 eura, od čega je Golob djelimičnom konverzijom kredita iz 2012. godine uplatio 200 hiljada, a preostalih 7.500 eura dao u gotovini. Kako se može zaključiti, Jana Nemec Golob je 2012. godine pozajmila novac kompaniji, ali je sada Golob preuzeo dio potraživanja.

Andreja Lončar, Forbes Slovenija