RCC objavio konkurs za izbor Žene preduzetnice Zapadnog Balkana za 2023. godinu

featured image

2. feb 2024. 15:26

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) objavio je danas konkurs za izbor Žene preduzetnice Zapadnog Balkana za 2023. godinu.

RCC je konkurs objavio treću godinu uzastopno, a pravo da bude nominovana ima svaka žena koja je državljanka jedne od ekonomija Zapadnog Balkana i ima registrovan posao do 31. januara 2023.

RCC je pozvao pojedince, predstavnike javnih i privatnih institucija, organizacije i sve zainteresovani da do 26. februara nominuju svoju preduzetnicu godine u najmanje jednoj od  šest kategorija:

• Zelena (ekološka) preduzetnica – preduzetnica koja pruža proizvode ili usluge koje smanjuju ekološku štetu, koristi čistije tehnologije i/ili je usvojila obuke za nastanak zelenih poslova;

• Umjetnička preduzetnica – preduzetnica koja je razvila kompaniju vezanu za umjetnost, kulturu, dizajn, modu, stil života ili zanate;

• ICT preduzetnica – preduzetnica u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija koja je usvojila ICT da bi pokrenula tehnološka i inovativna rješenja;

• Mlada preduzetnica – preduzetnica do 35 godina koja je pokazala inovativno poslovno rješenje ili proizvod/uslugu sa regionalnim uticajem i vidljivošću

• Turistička preduzetnica – preduzetnica koja je razvila kompaniju u sektoru turizma i doprinosi promociji turizma

• Preduzetnica zvijezda socijalnih mreža (nova kategorija) – preduzetnica koja je pokrenula i/ili razvila svoj posao korišćenjem moći društvenih medija.

Iz RCC su saopštili da nakon procesa selekcije, pobjednice će biti pozvane da učestvuju u završnom događaju.

„Sve pobjednice preduzetnice će učestvovati i doprinijeti Regionalnoj mreži žena u preduzetništvu (RNWE), dobijati publicitet, učestvovati u raznim događajima RCC-a i imati priliku za mentorski rad putem posvećene digitalne platforme za mentorski rad na zahtjev“, kazali su iz RCC.

RCC/Samir Dedić

Nagrada Žene preduzetnice Zapadnog Balkana godine zvanično je pokrenuta 2022. godine kao način da se prepoznaju žene koje su počele i razvile sopstveni posao i doprinijele novim i održivim poslovima za druge u regionu.

Priznanje je organizovano kao dio Zajedničkog regionalnog plana za tržište 2021-2024. i Plana za ekonomsko osnaživanje žena RCC-a, a finansira ga Evropska unija.